TEMAT: Chwasty, rośliny polne w kuchni

Chwasty, rośliny polne w kuchni 04 Cze 2013 19:38 #165030

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Może ktoś jest chętny do dzielenia się przepisami na potrawy z wykorzystaniem nietypowych roślin. Często nie zdajemy sobie sprawy jakie smaczne zieleniny idą na kompost.

Ostatnio robiłam dwa razy zupę, którą na potrzeby domowe nazywam zielną albo zupą z wyplewek (mało szlachetna nazwa ale mniej więcej obrazuje o co chodzi). Wykorzystałam liście szczawiu (co najmniej dwie sute garści, nie żałować - decyduje o smaku!), gwiazdnicę (tak, tak, z plewienia), pokrzywę- młode wierzchołki (decyduje o kolorze!), wiesiołek- młode wierzchołki pędów (to wszystko co najmniej po garści), opcjonalnie można też dać z powodzeniem lebiodę. W ramach przypraw świeży tymianek i odrobinę pietruszki. Wszystkie zieleniny po opłukaniu wrzuciłam na wrzątek i lekko obgotowałam (kilka minut), wyjęłam i przesiekałam na miazgę. Wywar zaprawiłam białą zasmażką i kostką rosołową, wrzuciłam zieleninę z powrotem i doprawiłam pieprzem. Po zagotowaniu zabieliłam kwaśną śmietaną. Wersja podstawowa powinna być podana z jajkiem na twardo, a wzbogacona smakuje jeszcze lepiej bo jest i jajko i zesmażona kiełbasa z cebulą.


IMG_0872.JPG
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dala, Joane, waldek727


Zielone okna z estimeble.pl

Chwasty, rośliny polne w kuchni 16 Cze 2013 00:34 #169526

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Aniu no to i ja przyłączam się do chwastożerców. :)

Praktycznie wychowałam się na chwastach, chociaż nie znaliśmy wtedy tyle dzikich ziół. Mama gotowała zupy szczawiowe i z pokrzywy. Pokrzywę robiła też, ala szpinak. Uwielbiałam to jeść.

Obecnie odkrywam na swojej działce mnóstwo roślin, które mogę wykorzystać w kuchni.
Na razie oprócz sałatek z dodatkiem tych chwastów, robię tak zwane Zielone Smootis. Mieszam różne ziele z owocami i miksuję na krem, dla rozrzedzenia dodaję wodę.
Mój mąż, który pod żadną postacią nie chciał jeść tych chwastów, pokochał te koktajle i sam się dopomina o nie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, waldek727

Chwasty, rośliny polne w kuchni 16 Cze 2013 08:22 #169542

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Witam w gronie :) Świetny pomysł! Ja do tej pory miksowałam tylko pietruszkę z cytrusami - przy cytrynie daje piękny seledynowy odcień.

Ponieważ nastał czas upałów, a kwitnie jeszcze dziki bez czarny, zachęcam do zrobienia orzeźwiającego napoju z jego kwiatów. Ja na 3 litry wody (przegotowałam, może być też źródlana, albo niegazowana mineralna) wrzuciłam kilka dorodnych baldachów (z czystego stanowiska, nie płukane), niedużą cytrynę pokrojoną w plasterki i 300g cukru. Zakręcone w słoju czekało toto 8 dni, w tym czasie dzikie drożdże z kwiatów prowadziły fermentację. Po przecedzeniu napój powędrował do lodówki. Bąbelki są, smak bardzo przyjemny, na gorące dni wspaniałe zdrowe zastępstwo napojów gazowanych. Tylko nie można się zrażać naturalnym zmętnieniem - napój nie jest klarowny, ma lekko mleczną barwę.

Tak łatwo się to robi
IMG_0975.JPG
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Joane, waldek727, nati6, zanetatacz

Chwasty, rośliny polne w kuchni 16 Cze 2013 09:30 #169554

  • Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 647
  • Otrzymane dziękuję: 206
Aniu, a na czas fermentacji ma to na świetle stać, czy w ciemnym? Uwielbiam czarny bez. Syropy na zimę już stoją w spiżarni, a bzy na sąsiedzkim ugorze kwitną jeszcze w najlepsze...

Zaczynam teraz dzień od parzenia wielkiego dzbana mięty z melisą i szałwią. Bąbelkowy napój z lodówki będzie fajnym urozmaiceniem...
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane

Chwasty, rośliny polne w kuchni 16 Cze 2013 09:39 #169557

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1300
U mnie stało lekko osłonięte przed bezpośrednim światłem słońca, ale nie w całkiem ciemnym miejscu, natomiast warto poszukać miejsca chłodnego. Robiłam swój napój akurat w czasie ochłodzenia, więc było łatwiej, słój stał w kącie pokoju. Teraz bym przeniosła do piwnicy pewnie.

Syrop z bzu przede mną, całe szczęście wciąż kwitną. Znalazłam dwa obfite stanowiska, do których chcę powrócić także w lecie, po owoce na sok i galaretkę.
Zapraszam
Mania Zieleni

Chwasty, rośliny polne w kuchni 16 Cze 2013 23:47 #169832

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Dagmaro zrobiłam dzisiaj herbatę według Twojej propozycji. Jest świetna. :)

Aniu u nas czarny bez jeszcze w pąkach, dopiero otwierają się pierwsze kwiatki, ale za jakiś czas na pewno skorzystam z tego przepisu.

Podaję przepis na przykładowe Green Smootis. Składniki można dobierać według własnego gustu i posiadanych chwastów.
Ja dzisiaj dałam:
4 Daktyle
1/4 cytryna ze skórką
1 Jabłko
1 Gruszka
1 Banan
Garść chwastów (Babka Lancetowa, Przytulina, Pokrzywa ipo kilka listków Mleczu, Bluszczyka Kurdynanka, szczawiu, Liście rzodkiewki)
Szpinak

Wszystko razem wrzuciłam do Blendera i dokładnie zmiksowałam dodając szklankę wody.

003_2013-06-16.JPG


004_2013-06-16.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, katja, waldek727, sylwia

Chwasty, rośliny polne w kuchni 13 Lip 2013 11:51 #178333

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Kwiaty cukinii to nie chwasty, ale jakoś tak niezbyt zagospodarowane jako warzywo. Zebrałam męskie i usmażyłam w cieście naleśnikowym - fajne.

IMG_2560.JPG
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Orszulkaa

Chwasty, rośliny polne w kuchni 08 Lis 2013 18:14 #203138

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Namawiałam Siberię na jedzenie gwiazdnicy i gdy dzisiaj zobaczyłam ile sama jej mam w ogrodzie :laugh1: postanowiłam zrobić placki. Pomieszałam różne znane mi przepisy w tym głównie przepis na oładki z pokrzywy i takie mi wyszły :wink4:



- gwiazdnicę sparzyłam
- starłam cebulę, marchew i jabłka ze skórką
Dodałam posiekaną gwiazdnicę, jajka, mąkę, sól, pieprz
Usmażyłam i zjadłam :yummi: Ja lubię eksperymenty i placki – mnie smakowało :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2013 18:19 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Orszulkaa, Joane

Chwasty, rośliny polne w kuchni 23 Lis 2013 23:22 #206253

  • FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 256
  • Otrzymane dziękuję: 39
Świetny temat,bo lubię "wcinać" chwasty :wink2:
Młode listki mniszka,pokrzywy,krwawnika dodaję do serka(twarogu) w połączeniu z rzodkiewką i szczypiorkiem smakują wyśmienicie :yummi:
Po za tym w moich surówkach prawie zawsze goszczą chwasty....
A kluseczki ziemniaczane z bylicą....mmmmm...pychota,placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem pokrzywowo-miętowym z odrobiną cuury....Kremowe zupki z chwatami,mięsko z dodatkiem chwastów na różne sposoby..........
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania

Chwasty, rośliny polne w kuchni 19 Sty 2014 14:33 #216301

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Znowu rwałam gwiazdnicę i buszując w necie znalazłam felieton Łukasza Łuczaja w którym pisze:
Gwiazdnica na surowo ma lekko mydlasty smak, dzięki zawartości saponin. Saponiny w małych ilościach działają wykrztuśnie i ogólnie wpływają korzystnie na przemianę materii. W dużych mogą działać niekorzystnie na czerwone krwinki (hemolitycznie). To pokazuje wieloaspektowość właściwości roślin, które mogą być nie tylko lekarstwem i pokarmem, ale także trucizną! Nigdy nie należy więc przesadzać z jedzeniem dużych ilości jednego gatunku. Wszystkie jednak dzikie rośliny znane jako „jadalne” można bezpiecznie jeść w ilości jednej pełnej miski obgotowanych liści
żródło: sens.xido.pl/chwastowe-frykasy-felieton-...a,felietony,137,4,pl
Dzisiaj kluski kładzione (dodałam dwa ząbki czosnku do ciasta) Jedz kolorowo :silly:

kluski.jpg
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2014 16:15 przez olibabka. Powód: dodane zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Orszulkaa

Chwasty, rośliny polne w kuchni 12 Mar 2014 08:52 #232876

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3063
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Zielona Ania wrote:
Kwiaty cukinii to nie chwasty, ale jakoś tak niezbyt zagospodarowane jako warzywo. Zebrałam męskie i usmażyłam w cieście naleśnikowym - fajne.

IMG_2560.JPG

Włosi się tym zajadają (przynajmniej na południu w Neapolu).
Kupuje się je na targu i smaży w cieście naleśnikowym.
_______________________________________________________________

Znalazłam przepisy z gwiazdnicą :)

Zupa
1,5 l rosolu z kury,
6 cebul wiosennych,
1 duzy ziemniak,
2 peczki gwiazdnicy,
sól, pieprz, trochę śmietany
Do ugotowanego rosołu dodać drobno pokrojona gwiazdnice, ziemniak i cebule i gotować 10 minut.
Przyprawić i dodać śmietanę.

Sałata z gwiazdnicy i czosnku niedźwiedziego
duży pęczek gwiazdnicy,
garść świeżego czosnku niedźwiedziego,
20 g kwaśnej śmietany,
przyprawy,
1 gotowane jajko
Zioła posiekać nożem, wymieszać ze śmietana, przyprawić i udekorować jajkiem.

Ruski napój z gwiazdnicy (chłodząco-wzmacniający)
1 wiązka gwiazdnicy,
100 g chrzanu,
2 l wody,
60 g cukru
Gwiazdnicę i chrzan rozdrobnić w mikserze. Zalać wodą.
Odstawić na 3-4 godz. do naciągnięcia. Odcedzić, osłodzić.
Podawać na zimno.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2014 11:59 przez Orszulkaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania

Chwasty, rośliny polne w kuchni 31 Mar 2014 20:19 #239026

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dzisiaj podajemy podagrycznik :P Mój rośnie w piwoniach, nawet nie próbuję go plewić bo piwonie świetnie sobie radzą, nie narzekają na towarzystwo, a taki młodziutki, świeżo rwany, z cebulką, czosnkiem i machewką, mniam :lol:

podagrycznik.JPG


podagrycz.JPG
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, dala

Chwasty, rośliny polne w kuchni 15 Maj 2022 12:49 #802868

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Chcę upewnić się na 100 %
IMG_20220515_114455.jpg

Zdaję się, że to podagrycznik?

Walczyć z nim nie będę, ale zjeść mogę :happy4:
Jak już urósł, niech jakiś pożytek z niego będzie, tylko nie chcę otruć rodzinki :devil1:
Garść młodych liści czeka już na dodanie do sałaty.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2022 17:32 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Chwasty, rośliny polne w kuchni 15 Maj 2022 12:58 #802871

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Tak, to on.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Chwasty, rośliny polne w kuchni 15 Maj 2022 13:21 #802875

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
To dorzucę jeszcze garść :yummi:
Coś mi się zdaje, że teraz na dobre zagości w mojej kuchni. Niech jakiś pożytek z chwaściora będzie :wink4:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.443 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum