• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy 24 Lis 2013 22:35 #206420

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 889
Jeśli ktos ma nadmiar jabłek to polecam ocet jabłkowy.
Małgosia robi z tego przepisu:

wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/JAK-ZROB...Y-OCET-JABLKOWY.html

Wychodzi taki:



ocet.jpg
Załączniki:
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2013 22:37 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Jadwiga, Joane


Ocet jabłkowy 20 Paź 2017 19:40 #570592

  • nerina
  • nerina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 95
  • Otrzymane dziękuję: 24
Mam pytanie , po raz pierwszy robię ocet. Stoi już 23 dni. Mieszam go co rano, żeby jabłka nie wypływały przycisnęłam je słoikiem napełnionym wodą( ze względu na małą średnicę otworu), nie widziałam jakiegoś bulgotania, część jabłek zbrązowiała, więc je usunełąm. Przykryty jest gazą. Jest dość mocno mętny.Pleśni nie ma. Może jeszcze poczekać. Aha, nie dodawałam ani cukru ,ani miodu. Proszę o radę .

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 17:58 #623844

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 444
Mój ocet jabłkowy podrasowany kilkoma węgierkami.

20180901_174941.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): tilia66, Adasiowa

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:11 #623855

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1867
  • Otrzymane dziękuję: 2213
Ja do swojego dorzucam malin, też dają piękny kolor i dopełniają smak.

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:17 #623858

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 444
No cóż...malin nie mam :placze:
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2018 19:18 przez tadeo68.

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:28 #623863

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1867
  • Otrzymane dziękuję: 2213
No przecież węgierki dały piękny kolorek i pewnie nuty smaku też, więc po co Ci maliny :)
Jeszcze czysty gruszkowy jest super, mój ulubiony.

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:42 #623865

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Wspominałam już w wątku Przy Kuchennym Stole, że Waszym wzorem zabrałam się za produkcję octu owocowego: pierwszy nastaw jabłkowy, drugi jabłkowo-winogronowy.
Oprócz popijania ku niewątpliwej zdrowotności - czy dodajecie taki ocet do potraw lub przetworów ? Kupowany jabłkowy wykorzystywałam w tych celach, ale znałam jego "moc" - nie mam pojęcia, ile procent ma mój produkt.

Iwonka, czy gruszkowy robisz analogicznie do jabłkowego ? Owoce ze skórką i pestkami zalewasz wodą z cukrem ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:54 #623869

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1867
  • Otrzymane dziękuję: 2213
Tak Aniu, dokładnie tak jak jabłkowy, ale zamiast cukru dodaję miód, do wszystkich octów, jakoś tak się przyzwyczaiłam.

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 19:59 #623871

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Tak, masz rację Jagódko - w przepisach czasami widnieje miód zamiast cukru - myślę, że taki ocet jeszcze bardziej zyskuje na smaku. U mnie na razie "cukrowo", chociaż mam ochotę wypróbować wersję z miodem. Dziękuję :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 20:07 #623872

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 444
Da się wyliczyć moc octu.Przede wszystkim trzeba znać początkowe BLG(stopnie Bailinga) nastawu, z tego można wyliczyć % alkoholu no i potem moc octu. Trochę skomplikowane ale możliwe.Można, że tak powiem na początku zaprogramować moc :happy3: .

Ocet jabłkowy 01 Wrz 2018 20:20 #623877

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
No ... tak. Pozostanę zatem w nieświadomości; kiedyś obliczałam taką moc dodając bodajże sodę oczyszczoną, ale dokładnie już nie pamiętam całej procedury. W takich sytuacjach wychodzi na jaw moje nieuctwo.
Właściwie nawet nie chodzi o moc ... tylko o smak i wpływ na nasze zdrowie.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Ocet jabłkowy 02 Wrz 2018 07:32 #623895

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1867
  • Otrzymane dziękuję: 2213
Aniu, ja nie wiem czy jest jakaś różnica, bo miód zostaje przerobiony jak i cukier, tylko że do cukru nie mam serca, używam tam gdzie muszę, a że do octu niewiele potrzeba to miodek w sam raz się nadaje :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ocet jabłkowy 04 Wrz 2018 17:53 #624097

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Zrobiłam trzeci nastaw owocowego octu, tym razem totalny mix: jabłka, winogrona i pulpa śliwkowa, którą zamroziłam onegdaj po wykorzystaniu większej części na marmoladę, a teraz posłużyła jako jeden ze składników. Dołożyłam odrobinę poprzedniego octu i po trzech dniach ten najnowszy pięknie pracuje. No i faktycznie, kolor jest świetny :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Ocet jabłkowy 04 Wrz 2018 18:45 #624102

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 444
No i zaraziłaś się octofilią :happy3: :happy3: :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ocet jabłkowy 04 Wrz 2018 19:56 #624106

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Tak, bardzo zaraźliwy jest ten wirus :)
W przeciwieństwie do innych znanych mi chorób, ta jest bardzo sympatyczna. Już postanowiłam, że do następnego nastawu dodam do jabłuszek pomidorki - zobaczymy, jaki będzie kolor i smak.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Ocet jabłkowy 22 Wrz 2018 11:41 #625499

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Dotychczas popełniłam następujące octy: jabłkowy, jabłkowo-winogronowy i jabłkowo-winogronowo-śliwkowy.



Kolejne są jeszcze w fazie "alkoholowej" ;-)

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Betula

Ocet jabłkowy 22 Wrz 2018 23:42 #625553

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 444
To nie do końca tak.Jeśli daje się do nastawu troszkę już zrobionego octu lub matkę octową to wtedy oba procesy trwają równolegle, dlatego taka produkcja octu trwa krócej.

Ocet jabłkowy 07 Paź 2018 20:09 #627037

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13489
  • Otrzymane dziękuję: 23596
Spodobał mi się przemysł octowy; po zlaniu do słoiczków octów z poprzedniej produkcji, nastawiłam 2-3 tygodnie temu kolejne: czysty jabłkowy, czysty gruszkowy, oraz mieszane: pigwowo-pigwowcowy, gruszkowo-jabłkowy, pigwowo-jabłkowy, z rajskich jabłuszek i pigwy oraz jabłkowo-pigwowcowy z estragonem.
Gruszkowo-jabłkowy ma piękny, intensywny zielony kolor, a z dodatkiem pigwowców niesamowity zapach.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.356 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum