• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy 17 Mar 2021 10:06 #753132

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Najlepsze wg mnie jest filtrowanie przez bibułę filtracyjną, w razie braku takowej 3-4 warstwy tetrowej pieluchy wsadzić do dużego lejka i przelać ocet :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Ocet jabłkowy 17 Mar 2021 22:59 #753254

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Na szybko to filtrowanie, ale potrzeba dużo octu żeby to miało sens (myślę o filtrze płytowym). Ale postawienie w chłodnym miejscu i wielokrotna dekantacja działa bardzo dobrze. Filtry typu bibuła czy tetra nie wyłapią wszystkiego niestety, ale faktycznie da się wstępnie wyczyścić).
Tak np wygląda domowy ocet śliwkowy (bodajże dwuletni):
ocet_sliwkowy.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2021 23:00 przez newrom.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 18 Mar 2021 07:59 #753281

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Śliczny aż chce się coś doprawić :yummi: . Nie robiłem śliwkowego ale jabłkowy 3 letni nadal mętny. Widocznie jabłka mają o wiele więcej pektyn i to one powodują zmętnienie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 18 Mar 2021 22:54 #753398

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ja też nie robiłem ;-), ale brakło czasu na dokończenie śliwowicy i wdało się zakażenie :(
Skoro zrobił się ocet to szkoda było wylewać i zużywamy powoli.

W klarowaniu pomaga czasami mocne wychłodzenie no i na pewno użycie pektoenzymu na soku my ocet raczej robimy z soków niż z wody, skórek i cukru jak proponują internety) :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 00:01 #753407

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Ja też z soku a jeżeli z wody to z ryżem czyli ocet ryżowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 06:15 #753413

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Mój ocet jabłkowy jest zawsze mętny, natomiast kolor zależy od zużytych jabłek.
Z pierwszych spadów papierówek czy antonówek wychodzi prawie tak ciemny jak ten śliwkowy Romka.
W zeszłym roku zużycie octu znacznie mi wzrosło więc musiałam jesienią dorabiać z jabłek kupnych.
Ja robię z całych jabłek, ze skórą, z gniazdami nasiennymi, lekko tylko przesiekanych, w dymionie i całą fermentację burzliwą mam założoną rurkę fermentacyjną.
Po zlaniu, dołożeniu miodu zakrywam tylko gazą, żeby go "zanieczyścić" bakteriami i wynoszę w ciemne miejsce na "dokwaszenie"
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2021 06:18 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 06:28 #753415

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Ja mam 5 litrowy "babciny gąsiorek" taki z wydłużoną szyjką a w nim chyba już 10 letnia matka octowa.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2021 06:29 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 09:21 #753437

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja swój robiłam w garnkach kamionkowych. Potem zlałam wszystko do słoja. Pod koniec użytkowania, w lutym ,miał piękny, pomarańczowo bursztynowy kolor. Ładnie się sklarował, ale był osad na dnie. Teraz robię z jabłek ze sklepu i trochę spanikowałam, bo zrobił się biały osad. Po zamieszaniu drewnianą łyżką, potarłam te grudki i pachną octem. Czyli to chyba nie pleśń? nie pamiętam jak to było w sierpniu kiedy robiłam poprzedni :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 13:07 #753468

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
U mnie matka też zawsze na dnie zostaje.
Stary dymion ma też tylko 5 litrów i służy do robienia octu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 18:51 #753529

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
U mnie bywa warstwa czegoś na wierzchu, ale ocet smakuje octem. Jakoś tak się składa że mam nadprodukcję bo octy robią się "same".
Np testowo nastawiłem cydr w za dużym fermentatorze, liczyłem że CO2 załatwi problem bakterii octowych ale.. no nie załatwił i zrobiło się kolejne kilka litrów octu jabłkowego.
Kilka lat temu zrobiłem miód pitny, wytrawny i lekko chmielony. Jedna butelka (napoczęta) się zoctowała i prawie litr octu miodowego...
Tak że ten, brak staranności robi kwasy! ;-)

Ciekawi mnie jaki kolor będzie miał ocet z Redlove Era lub z Pendragona. Może w tym roku będzie więcej jabłek i się przekonam :)

Gałązko, osad jest naturalny - żeby się go pozbyć trzeba wielokrotnie zlewać ocet z nad osadu (raz nie wystarczy bo zawsze się coś poruszy, albo wytrąci).

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 21:12 #753578

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Moja matka octowa to taka meduza czyli śliski glut, który pływa w occie.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Babcia Ala

Ocet jabłkowy 19 Mar 2021 21:16 #753581

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie też :)
20191129_105819-2.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Ocet jabłkowy 17 Lip 2021 10:58 #770375

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 810
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Kochani poproszę o sprawdzony przepis na ocet jabłkowy. Link z pierwszej strony nie działa, a dostaliśmy spady dla kóz, ale żal nie przerobić.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Ocet jabłkowy 17 Lip 2021 18:24 #770433

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Mimo że spady , jabłka powinny być zdrowe. Wyciśnięty sok należy poddać fermentacji z dostępem powietrza. Może być gąsiorek z szeroka szyjką, duży słój a nawet garnek. W początkowej fazie nie odganiam muszek octowych, potem zabezpieczam gazą. Jeżeli jabłka są kwaćne można dodać trochę cukru. Można też dodać troszkę drożdży piekarniczych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, renmanka


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.193 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum