TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Sty 2014 15:00 #216102

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Widzę, że nabyłeś ligawę.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Sty 2014 00:22 #216206

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
A jak wyglądają podsuszające się karkóweczki? :)

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Sty 2014 09:32 #216234

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Moja zawiśnie dopiero dzis.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Sty 2014 18:02 #217124

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Hej Tomku :drink1:
Chyba pora coś zrobić z basturmą :jeez:
Minęło wczoraj 10 dni pod naciskiem :rotfl1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Sty 2014 22:39 #217244

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
I karkówka wisi od 16-go :drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 16:31 #217468

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Skoro basturma już swoje odleżała, to należy ją wyciągnąć, natrzeć/obtoczyć w mielonych ziołach i do pończochy, powiesić jak karkówkę
Na 1kg mięsa potrzebujemy mniej więcej:
50g słodkiej papryki
50g kozieradki
10g pieprzu

A karczek sprawdzamy, czy już jest lekko stwardniały i czy ma suchą skórkę. Jeśli tak, to wkładamy do lodówki (bez zawijania) i ma sobie dojrzewać. Za tydzień/dwa można już ukroić i zbadać smak :-)
Jeśli masz wątpliwości, czy skórka stwardniała odpowiednio, to niech sobie jeszcze 3 dni powisi. Lepiej dłużej niż krócej.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 16:34 #217469

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
TeBe wrote:
Wygląda na to, że robimy to tylko we dwójkę :-)
Melduję się jako trzeci, ale z różnych przyczyn zacznę dopiero w najbliższy czwartek :)
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2014 16:35 przez rispetto.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 19:03 #217510

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Tomku, czy mógłbyś podać proporcję przypraw do karkówki (bo chyba przesadziłem lub dałem za mało :placze: )
A może się jeszcze przydać innym :teach:
I które przyprawy do którego wyrobu , bo też chyba się poplątałem :jeez:
Co z ziarnami jałowca i rozmarynem?
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 20:46 #217559

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Jałowiec i rozmaryn był do karkówki. Ale niezbędny nie jest. A co do proporcji, to ja zawsze robię na oko, co mi się wsypie ;-) Dzięki temu wyrób za każdym razem ma inny smak i jest temat do dyskusji rodzinnej :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 22:09 #217607

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Trochę się boję bo dałem wszystkiego po trochu :hammer:
To znaczy: czosnek granulowany, słodką mieloną paprykę, pieprz czarny "zbity" i takież "zbite" ziarna jałowca oraz rozmarynu trochę. :hammer:
Nie dałem kozieradki.
Pewnie wyjdzie niezły "bigos" :jeez:
Co o tym sądzisz Tomku?
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Sty 2014 22:26 #217620

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wyjdzie bardzo dobrze, nie bój się :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Sty 2014 11:40 #218142

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Moja karkówka wisi sobie w garażu.


DSCN6491.JPG



Polędwica (basturma) zawiśnie dziś.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Sty 2014 19:31 #218396

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Czy przed umieszczeniem karkówki w lodówce rozbieramy ją z rajstop? :rotfl1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Sty 2014 22:14 #218509

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
W sumie to bez różnicy. Można rozebrać albo nie. Obecność rajstopy nie ma wpływy na dalszy proces dojrzewania :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Sty 2014 22:54 #218530

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Polędwica zawisła.


DSCN6495.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Sty 2014 23:44 #218550

  • Roma
  • Roma's Avatar

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2014 15:17 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Sty 2014 10:02 #218585

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2014 15:17 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Sty 2014 11:36 #218616

  • Roma
  • Roma's Avatar

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2014 15:18 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.217 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum