TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 12:42 #213773

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Z moich doświadczeń wynika, że idealnym miejscem w bloku na dojrzewanie wędlin jest toaleta. Zwykle jest nieogrzewana i ma dobrą wentylację. Nie, nie żartuję, mówię serio.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 12:52 #213774

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
U nas jest między łazienką a pionem z rurami ciepłowniczymi. Jedno z najcieplejszych miejsc w domu :) Piwnica odpada, bo zimą są uchylane okna dla kotów. Za dobrą wyżerkę by miały i przestałyby myszy straszyć :lol:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 18:08 #213835

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Zwykłą sól warzoną też mam ale jodowaną :)
Ale na początku pisałeś Tomku że ma być niejodowana :teach:
Więc takiej szukałem.
Też mieszkam w bloku i będzie problem z temp.
:jeez:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 23:27 #214001

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Przepraszam, obowiązki służbowe spowodowały, że dopiero teraz wróciłem do domu.

Zaczynamy tak:

Karkówkę należy obrobić, czyli poobcinać wszelkie strzępki, aby wyszła ładna gładka kulka. Mięso umyć, nie wycierać.Następnie natrzeć powierzchnię solą, nie żałować soli. Wstawić w plastikowym pojemniku do lodówki, nie przykrywać. Sprawdzać dwa razy dziennie i zlewać powstały sok. Po każdym zlaniu należy przewrócić i posypać wierzch lekko solą. Tak robimy około 5 dni. Ten etap zakończy się, kiedy sok przestanie wyciekać.

Dokładnie tak samo robimy z polędwicą wołową, z tym, że w przypadku polędwicy pierwszy etap zakończymy po 3 dobach, niezależnie od tego czy przestanie puszczać sok, czy nie.

Dalsze instrukcje jutro, lecę do kuchni :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2014 23:27 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 23:46 #214008

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Tomku za pózno zobaczyłam ten wątek ale będę go uważnie śledziła bo uwielbiam kindziuk, a może wstawisz fotki z każdego etapu produkcji :bye:
pozdrawiam Bożena

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2014 23:57 #214010

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Bela, możesz dołączyć w każdym momencie. Fotki będą jutro :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Sty 2014 00:00 #214011

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Pierwszy etap mam za sobą :fly:
Mięso już w lodówce :drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 12 Sty 2014 17:50 #214749

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Update:

Niedługo przyjdzie czas II etap działań z polędwicą. Po 3 pełnych dobach kładziemy na polędwicę deskę do krojenia i obciążamy. Pod naciskiem powinna poleżeć w lodówce 10 dni. Sok odlewamy, bez obracania.

Karkówka nadal ma leżeć, być obracana i sok odlewany. Tak powinno być 6 dni.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 12 Sty 2014 17:57 #214750

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Dzięki :thanks:
Jak mocne ma być obciążenie?
Orientacyjnie. Czy wołowinę solimy nadal?
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 17:57 przez Amarant.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 12 Sty 2014 18:33 #214761

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Myślę, że 1kg wystarczy, ja stosuję woreczek foliowy wypełniony wodą. Po obciążeniu przestajemy solić i obracać, tylko ewentualnie zlewamy sok.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Sty 2014 12:59 #215264

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pawle-przesyłka dotarła,dziękuję.Jestem Twoim dłużnikiem :kiss3: :kiss3: Zgodnie z Twoim życzeniem kwota za towar i przesyłkę,przekazana zostanie na potrzebujące czworonogi. :hearts:
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2014 13:04 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Sty 2014 23:43 #215605

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Tomku,
karkówce dziś minęło 6 dni.
Co dalej? :jeez:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Sty 2014 13:26 #215688

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Jeśli nie powstaje już sok, a karkówka jest w miarę sucha, to mozna przejść do następnego etapu.

Nacieramy ją mocno cało czosnkiem i przyprawami mielonymi. Dobór przypraw pozostawiam smakowi producenta. Uwaga, nie używamy kozieradki, ona zostaje do basturmy. Nie dosalamy już.

Następnie karkówkę wkłądamy do pończochy i obwiązujemy sznurkiem wędzarniczym jak szynkę do wędzenia, lub pakujemy do siatki wędzarniczej. Wieszamy w miejscu o temperaturze około 20C, w miejscu przewiewnym. Mogą to być okolice uchylonego okna. Tam powinna wisieć tydzień.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Sty 2014 21:48 #215784

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Karkówka już wisi :rotfl1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Sty 2014 00:48 #215812

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Moja zawiśnie pojutrze, mam opóźnienie. Czy basturmę też robisz?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Sty 2014 18:58 #215926

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Basturmę też robię :drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Sty 2014 23:30 #216008

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wygląda na to, że robimy to tylko we dwójkę :-)
Moje basturma wczoraj:

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Sty 2014 10:44 #216036

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
To tylko my będziemy jej smakować :wink4:
Moja ma ok 30 cm

100_9383.JPG
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.365 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum