TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Sty 2014 13:38 #218642

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2014 15:18 przez .


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Sty 2014 15:08 #218679

  • 's Avatar

Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2014 15:19 przez .

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 28 Sty 2014 20:29 #219405

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Moja basturma już w rajstopach :rotfl1: sobie wisi.
100_9401.JPG


A karkówka po "rozebraniu" z rajstop wygląda tak:
100_9396.JPG


Jak myślisz Tomku? Czy wszystko z nią ok? :jeez:

PS. Gratulacje z powodu awansu :drink1: na Oazie :idea1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2014 20:30 przez Amarant.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 21:14 #223030

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Karkówka swoje odleżała więc przyszła pora na degustację :dance:

100_9427.JPG

Chyba trochę przesoliłem albo taka ma być? :jeez:
Generalnie ok :drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 21:33 #223050

  • 's Avatar
Daj kawałek,bądź kolega :yummi:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 21:40 #223061

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Mam Ci wysłąć kawałek Romo? :rotfl1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 22:01 #223094

  • 's Avatar
O tym nie pomyślałam :think: :devil1: a to wcale niegłupi pomysł :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 22:58 #223141

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Romo z tej porcji (ok 1 kg) się nie wyrobię. :(
Ale przy następnej karkówce będę pamiętał :flower1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Za tę wiadomość podziękował(a):

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 23:02 #223144

  • 's Avatar
Żartowałam Marku :hug: Bawię się już od pewnego czasu w różne wyroby wędliniarskie :)

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Lut 2014 23:07 #223147

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Przesłać by można tylko jak by to zniosła karkówka? :rotfl1:
To mój pierwszy raz i sam nie wiem czy wyszło czy nie?
Człowiek teraz juz nie pamięta starych, dobrych smaków tylko te z masowej produkcji :mad2:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Lut 2014 00:29 #223164

  • 's Avatar
No właśnie i dlatego kto tylko może ,wraca do tego co było dobre i zdrowe.Już 4 miesiące nie kupuję ani plasterka wędlin.Niebawem chcę zabrać się za wyrób parówek by mój wnuk(5 miesięcy) jak będzie już mógł tego typu produkty jadać,nie jadł świństwa ze sklepów.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Lut 2014 18:47 #223352

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Romo.
Też tak bym chciał :woohoo:
Ale oprócz chęci potrzeba jeszcze warunków i czasu :jeez:




Tomku.
Co dalej z basturmą?
Wisi juz chyba 11 dni?
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2014 19:00 przez Amarant.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 12 Lut 2014 12:39 #223837

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Amarant wrote:
Człowiek teraz już nie pamięta starych, dobrych smaków tylko te z masowej produkcji :mad2:
No, bez przesadyzmu ! Ja wiem, że my już mamy po 20 lat z hakiem, ale...
... pamięć to ja mam dobrą. Jak sobie przypomnę smak tych szyneczek, baleroników, boczusiów, to odrazu dostaje orgazmu w ciapki !
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 22 Lut 2014 21:19 #227358

  • 's Avatar
Szynkowar to takie ustrojswo przy pomocy którego stosunkowo łatwo przygotować wędliny sposobem domowym.

Mały szynkowar(praska)
szynkowar.jpg



Szynkowar okrągły
szynkowar1.jpg


Pasztet z szynkowara
250 gr wątroby wieprzowej
250 gr surowego boczku
100 gr mięsa z łopatki(szynki)
1 cebula
1 jajko
1/2 małej bułki

sól,pieprz,majeranek,gałka muszkatołowa,2 ziarnka ziela angielskiego(zmielić),liść laurowy(zmielić)

Wątrobę sparzyć,pokroić na kawałki i podsmażyć
Boczek pokroić i też podsmażyć
cebulę zeszklić na patelni
Mięso ugotować

wszystko kolejno zmielić 3 x
Dodać namoczoną bułkę,jajko,przyprawy.Wszystko starannie wymieszać.
Masę załadowaną do woreczka(specjalne do szynkowarów)umieścić w synkowarze.
Parzyć w temp,85-90 stopni przez 90 minut
Po tym czasie szynkowar wyjąć,schłodzić,odblokować sprężynę i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Po tym czasie jest gotowy do konsumpcji
Smacznego :)

1-DSCF0010_2014-02-22.JPG
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2014 21:37 przez .

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Lut 2014 10:19 #227927

  • 's Avatar
Mielonka indycza z kawałkami kurczaka:

Składniki na 1 wkład do czeskiego szynkowara:

60 dag mięsa z indyka (podudzia) zmielone na siatce 3 mm,
40 dag piersi z kurczaka pokrojone w kostkę ok. 2 x 2 cm,
łyżeczka płaska kolendry,
2 ziarna jałowca,
pieprz biały - płaska łyżeczka,
szczypta gałki muszkatołowej mielonej,
2 dag soli peklowej,

Sposób wykonania:

Kolendrę, jałowiec i pieprz zmielić.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić.
Mięsko peklowało się 4 godz. w temperaturze pokojowej i 4 godz. w lodówce. Myślę, że to wystarczyło: kolor ładny; aromat też.
Dalej: jeszcze raz wszystko dobrze wyrobić - woreczek - szynkowar.
Parzenie 2 godz. w temp.80 st.C.
Studzenie w zimnej wodzie, a na noc do lodówki.
Rano degustacja

2-DSCF0016.JPG

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Mar 2014 12:41 #235151

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wyszło tak:

DSCN6831.JPG


Karkówka przepyszna, wołowiną jestem zawiedziony. Będę eksperymentował dalej.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2014 12:41 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Mar 2014 19:27 #235260

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Muszę przyznać, że też jestem troche zawiedziony :placze:
w odróżnieniu od moich dwóch piesków :rotfl1:
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Mar 2014 20:09 #235277

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Tomku !

Poproszę coś więcej, szczególnie o wołowinie.
Dlaczego nie przypadła Ci do gustu ?

Marek !

Ty jeśli możesz też skrobnij kilka słów komentarza.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2014 23:13 przez Krzysztofkhn.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.234 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum