TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 02 Sty 2019 11:43 #634794

  • Boarderm
  • Boarderm's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 4
Wiem, że temat już trochę stary, ale jestem totalnym amatorem wędzenia i mam pytanko B)
Zastanawiam się czy do wędzenia wystarczy najzwyklejszy sznurek czy lepiej stosować bardziej specjalistyczne jak na przykład takie ? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2019 14:16 przez Adasiowa.


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 02 Sty 2019 12:00 #634795

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 227
  • Otrzymane dziękuję: 1112
Jako doświadczony wędzarz mogę ci podpowiedzieć, że może to być jakikolwiek sznurek pod warunkiem, że będzie z naturalnego materiału, np bawełna. :P
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2019 18:57 przez Bala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2019 14:50 #645648

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2625
  • Otrzymane dziękuję: 16037
Chciałam się podzielić moim przepisem na kiełbasy wszelakie. Przepis podstawowy mam jeden, zmieniają się tylko dodatki. Zawsze czekam, aż w Lidlu będzie karkówka w promocji. Jest tańsza a więc tłuściejsza niż ta którą kupuję na balerony lub pieczyste. Często i gęsto razem z karkówką jest też w promocji szynka /mięso/. Kupuję tego 10 kg. Stosunek karkówki do szynki, to tak na oko - 7 kg karkówki na 3 kg szynki. Mielę wszystko sitkiem 8 mm.
Na 10 kg mięsa daję:
40 g peklosoli
130 g soli
6 - 8 ząbków czosnku / zależy od wielkości/
20 g świeżo mielonego pieprzu
1 l wody.
Peklosoli daję mniej niż jest w przepisach, ale jednak daję. Jedynie jak robię kiełbasę białą to peklosoli nie daję wcale.
I to jest przepis podstawowy. I teraz w zależności którą kiełbasę robię to dodaję:
Do kminkowej - kminek - 20 - 30 g
Do jałowcowej - jałowiec 15 - 20 g i gorczycę całą 10 - 15 g.
Do frankfuterków jeszcze odrobina gałki muszkatołowej.
Czasem do kiełbas dodaję jeszcze zmielony kumin i kolendrę. Czasem paprykę suszoną. Wszystko zależy od fantazji w danym dniu.
Wieczorem mięso mielę dodaję do niego wszystkie sole i przyprawy. Wstępnie wyrabiam.
Na drugi dzień rano czosnek blenduję z odrobiną wody na miazgę, dodaję to do mięsa, wlewam resztę wody i dokładnie wyrabiam. Posiłkuję się robotem planetarnym. Masa musi się kleić. I do jelit lub osłonek, zależy co akurat robię. Nastawiam temperaturę w wędzarni na 75°C. Wkładam kiełbasy do już nagrzanej wędzarni bez dymu na 1 godzinę i dopiero po 1 godzinie podpalam zrębki w generatorze dymu. Kiełbasy typu śląska wędzą się w dymie około 1 - 1,5 godziny. Kiełbasa kminkowa 2 - 2,5 godziny. I tyle. Przy grubych kiełbasach po przekrojeniu decyduję czy musi się jeszcze parzyć czy nie. Wolę nie parzyć. Ta nie musiała.

20190227_190426-3.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, pszczelarz5, minohiki, kokolidek, Betula, anaka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2019 15:40 #645665

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3910
  • Otrzymane dziękuję: 11491
Jaką masz wędzarnie, że możesz regulować temperaturę? U mnie to po prostu stara metalowa beczka i kawał metalowej rury w ziemi.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2019 15:41 przez Betula.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2019 15:47 #645670

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2625
  • Otrzymane dziękuję: 16037
To Mąż robił. Jest w formie prostopadłościanu, cała z nierdzewki, na dole jest grzałka elektryczna jak w piekarniku. Sterowane to to termostatem. Nie jest duża. Jutro mogę zrobić zdjęcie, bo dzisiaj leje :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Wrz 2019 21:39 #676640

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Jak to powiadają ,,pierwsze koty za płoty"Najważniejsze zę wyroby nie zawierają aż tyle chemii
Kolejne wyroby będą już lepsze , może warto czasami posiłkować sie sprawdzonymi przepisami
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Wrz 2019 22:23 #676647

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 688
  • Otrzymane dziękuję: 3201
Ja korzystam z tego przepisu wielkiezarcie.com/artykuly/biala-kielbasa-wyrob-domowy-30049111

Robimy kiełbasę raz w roku, na święta, raz wiosną, raz zimą. Część idzie do wędzenia.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Wrz 2019 10:47 #676666

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Przepis dość fajny , tylko podawanie przypraw na łyżeczki to może nie koniecznie dobry pomysł Łyżeczka łyżeczce nie równa i może być ZONK
Operowanie gramaturą uważam za bezpieczniejsze .
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 22 Gru 2019 12:12 #684662

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Witam ,mojej tradycji staje się zadość Jak co roku na Święta Bożego Narodzenia wędzę całą szynkę [ nogę ].
W solance trzymam ok 14 dni Następnie wędzenie ok 10- 12 godzin , parzenie w tem. 75*C do otrzymania wewnątrz szynki tem. 68-69 *c
20191125_101634.jpg



Po wędzeniu i parzeniu
20191215_003417.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Kasionek, CHI, minohiki, JaNina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Lut 2020 17:03 #693967

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Witam , ten przepis to coś z nim chyba nie halo
Troszkę wędzę ale nigdy by mi do głowy nie przyszło aż tyle chemii dać tj peklosol i saletra
Schab jeśli już ktoś parzy to co najwyżej w tem max. 70-72*C wyzsze tem. dają b. suchy wyrób . Schab najczęściej wiąże sie sznurkiem , bardzo rzadko wkłada się do siatki .
Ale... robimy tak jak nam najlepiej pasuje :bye:

Poza tym Link przy pierwszym poście na forum to chyba nie halo,,Decyzje podejmie administratorka .
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2020 18:36 przez pszczelarz5.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2020 15:24 #696024

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3575
  • Otrzymane dziękuję: 6577
Zwykle wędził tata, ale mój chłop postanowił się nauczyć i ...

w3.20.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki, anaka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2020 17:25 #696048

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Bardzo zacnie to wygląda :fly: ,i zapewne tak smakuje Czy nie jest trudno wędźić jak tak ścisło jest powieszone ?
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Mar 2020 17:37 #696050

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3575
  • Otrzymane dziękuję: 6577
To jest gorące - po wyciągnięciu, wisi między krzesłami. W wędzarni jest luźniej :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Mar 2020 11:56 #700843

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3575
  • Otrzymane dziękuję: 6577
Polędwica dojrzewająca (przepis z netu, cukier/24 h, sól/24 h, przyprawy ulubione, wiszenie w podkolanówce- najlepiej nowej :devil1: ):

P1010003-18.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 02 Kwi 2020 20:55 #702200

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 688
  • Otrzymane dziękuję: 3201
Salceson z butelki w wykonaniu mojego Męża (podejrzane z internetu)

1 golonka ugotowana do miękkości (sól, pieprz, liść bobkowy, ziele angielskie, czosnek), następnie rozdrobniona "na grubo" widelcem i zalana wywarem z gotowania. Do butelki, zastygnie i gotowe ;) Mi brakło tylko kminku.

20200402_202632.jpg


20200402_202514.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2020 20:58 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorka, pszczelarz5, minohiki, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Kwi 2020 18:27 #703315

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3575
  • Otrzymane dziękuję: 6577
Polędwica długodojrzewająca podwędzona:

poldw.jpg


Z wędzonkami powiesił mąż kości schabowe - na grochówkę i do bigosu, zdjęcia nie będzie, bo mi się aparat zbiesił.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, pszczelarz5, minohiki, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 28 Maj 2020 10:12 #711716

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2822
  • Otrzymane dziękuję: 12446
Jak długo może "pływać" drób w solance? Pływa chyba od piątku, może czwartku...

Padła mi zamrażarka i lodówka, a wędzarnia od poniedziałku jedzie i może w końcu dziś dojedzie. Ale wędzić dziś nie dam rady, bo pracuję.

Przepis na "salceson z butelki" super, zaraz rzucam gar na kominek i będzie drobiowy. Tylko butelkę muszę kupić, bo wywaliłam...
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.145 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum