TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Lut 2016 09:47 #433774

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 839
Bożka znam podobny sposób, tylko bez zawijania w folii. Jeśli chodzi o cukier to z jego użyciem robi moja teściowa. Ja znalazłam przepis bez cukru. I tak zrobiłam, bo każdy słodki posmak w mięsie mi nie pasuje. No więc pewnego wieczoru zaczęłyśmy degustować (robiłyśmy w tym samym czasie). No i wyszło na to że ten bez cukru lepszy. Także, teściowa powiedziała że w cukrze też już robić nie będzie. ;)
Zapraszam na Vloga. Początki Nieperfekcyjnej działkowiczki www.youtube.com/channel/UCMAm8hvdbTuv092...Q?view_as=subscriber
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 16:43 przez Forumowa Żabula.


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Lut 2016 10:46 #433799

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 839
Ja tylko polędwiczki nie wsadzam w pończoche. a pozostałe tak. W lodówce lezakują już "nago" ;)
Zapraszam na Vloga. Początki Nieperfekcyjnej działkowiczki www.youtube.com/channel/UCMAm8hvdbTuv092...Q?view_as=subscriber

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Lut 2016 12:30 #433846

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1331
  • Otrzymane dziękuję: 954
Kiedyś robiłam bez cukru ale wychodziło mi bardzo słone i bardzo suche, tak suche że zwykły nóż tego nie ogarniał i musiałam w sklepie prosić o pokrojenia na maszynie. Ale o smaku sie nie dyskutuje, kazdy lubi to co lubi. Mi smakuje :think:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Kwi 2016 19:29 #456892

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
To jednak prawda, że człowiek ma własną silną wolę. Moja wola była tak silna, że zawlokła mnie do garażu, zmusiła do otworzenia lodówki garażowej, odpróźniowania bekonu wędzonego 1 marca i uciachania 3 plasterków. Nie miałem nic do gadania.


P1050420.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Kwi 2016 23:58 #457522

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1728
  • Otrzymane dziękuję: 2858
TeBe wrote:
Piersi kacze faszerowane nogą gęsią. Wędzone. Wyrób autorski.
Wygląda mniamuśnie, spróbuję faszerować czym innym, u mnie gęsina nie przejdzie. Wychowywałam gęsi na "własnej piersi", pierwsze jajka grzały się na moim biurku pod lampą. Jedna z gąsek wykluła sie z wadą łapek, normalnie szpagat, rozjeżdżała się próbując chodzić, ale rehabilitacja przyniosła efekty. Balbina zawsze miała rozlazły chód, ale radziła sobie w stadzie. Kiedy ojciec postanowił wybic całe stado, prosiłam zeby zostawił Balbinę, bo była ułożona jak pies, reagowała na imię, obiecałam, ze będę się nią opiekować, będę karmic i sprzątać. Po moim powrocie ze szkoły okazało się, że WSZYSTKIE gęsi zostały wybite (również Balbina), od tego momentu nie jem gęsiny, mięsa króliczego z podobnego powodu również nie. Ale schabik dojrzewający do mnie przemawia (oczywiście do momentu, kiedy przywiążę się emocjonalnie do jakiegoś prosiaka :whistle: )
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2016 00:03 przez MagdaH.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Kwi 2016 10:58 #460361

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1728
  • Otrzymane dziękuję: 2858
Dziś przymierzam się do zrobienia dojrzewającego schabu wg przepisu poleconego przez Tomka. Zastanawiam się też ile wody wypuści mięso, bo po przyniesieniu ze sklepu w worku już było sporo :crazy: Jeśli przemnożyć ilość wody zawartej w mięsie przez cenę zakupu mięsa, to ta woda jest w cenie dobrej whisky :rotfl1:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Maj 2016 21:43 #466958

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
Dzisiejsza kolacyjka. Kanpka z bekonem. Przepraszam :-)


kanapeczkazbekonem.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Maj 2016 07:28 #467066

  • Roma
  • Roma's Avatar
Robiłam schab według przepisu Tomka i mogę potwierdzić,że warto,jest pyszny.Mięso ze sklepu spokojnie może oddać ok 40 %.
Tomek,uważam,że masz za co przepraszać :P

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 10 Maj 2016 22:05 #467337

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1728
  • Otrzymane dziękuję: 2858
Słusznie przeprasza, smaka narobił, schab zniknął zanim porządnie dojrzał...To też wina Tomka :wink4: :yummi:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Maj 2016 00:43 #468705

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
Przepraszam, oto on, schab dojrzały:

P1050374.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): TOMEX

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Maj 2016 00:45 #468706

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
A w ogóle to mam nowy przepis:

Polędwica (aka schab dojrzewający) wersja kozieradkowa małosolna bez peklosoli.

Wsad - 1,5 kg schabu wieprzowego brutto

Obróbka - odkroić warkocz, mizdrę i farfocle, mam być ładne czerwone bez błon

Przybory - pojemnik plastiokwy/szklany, ruszt nierdzewny/plastikowy (mięso ma być 1cm powyżej dna pojemnika)

1. Cukrowanie - do miski wsypujemy cukier dużo i obtaczamy schabik. Wkładamy do pojemnika i posypujemy cukrem ile wlezie. Trzymamy wlodówce 3 dni.

2. Solenie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy sól gruboziarnistą (morską, himalajską, tatrańską albo jakąkolwiek) i obtaczamy. Wkładamy do pojemnika i posypujemy ile wlezie. Trzymamy w lodówce 3 dni.

3. Przyprawianie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy przyprawy: 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kozieradki mielonej. Obtaczamy wielokrotnie w celu wytworzenia skorupy. Wkładamy do pojemnika, trzymamy w lodówce 3 dni.

4. Obsuszanie/dojrzewanie - delikatnie wyjmujemy z pojemnika, zawijamy w bandaż elastyczny, albo w gazę albo w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-14 dni.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): TOMEX

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Maj 2016 21:23 #471490

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
Dziś bezmięsnie, bo na diecie jestem. Zrobiłem małosolne i zdegustowałem. Z kawiorem :-)


maosolne.jpg


malosolnezkawiorem.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): TOMEX

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Maj 2016 22:06 #471535

  • TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 426
witam fajnie to wygląda ,ale kawior z ogórkiem kiszony ?????

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Maj 2016 22:26 #471558

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
No tak postanowiłem miks smaków potestować :-)

A na dobranoc bekon wędzony w lutym, dziś z próżni wyjęty:


bekonlutowy.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2016 22:27 przez TeBe.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Lip 2016 20:18 #487420

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 894
Taka propozycja. Wędzonka ( w tym przypadku bekon) to nie tylko wsad do kanapki. Poniżej bekon z zielonym pieprzem i pesto alla genovese, podlany octem balsamicznym i posypany tartym parmezanem. Smacznego.


bekon_saute.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sie 2016 12:05 #494755

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2349
Boczek 1kg, odcinek tylni (bezżebrowy) peklowany na sucho (17g/kg), łączony emulsją ze skór wieprzowych, natarty czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem, parzony 5h w temp 75 C:


IMG_8953.jpg


IMG_8955.jpg


smacznego.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Kgolebiowski, nelu-pelu, kokolidek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sie 2016 13:02 #494765

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 836
  • Otrzymane dziękuję: 383
Bajka....
nie mam pojęcia co to znaczy "peklowanie na sucho" i te proporcje, ani co to emulsja ze skór.. ale i tak bajka... :drool:
Ewa
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 13:04 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sie 2016 13:08 #494767

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 769
  • Otrzymane dziękuję: 878
Dokładnie tak, jak napisała Ewa :thanks: :thanks:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.163 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum