TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 23:46 #212426

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Romo, nie mam pojęcia. Ale co zaszkodzi spróbować. Czy jeleń posiada polędwicę?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 23:53 #212428

  • Roma
  • Roma's Avatar
Oczywiście,że posiada.Moim zdaniem zwykły zjadacz chleba nie zorientuje się co jest co.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 00:23 #212434

  • Poll
  • Poll's Avatar
Romo, sumienia nie masz. :dry: :club2:

Tomku, mam kozieradke, ale kręconą pracowicie i rozdrabnianą w moździeżu.Czy to musi być miał?

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 00:24 #212435

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Poll, nie musi być miał. Będziemy obtaczać polędwicę wołową w kozieradce, może być grubo mielona.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 12:01 #212461

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Jaka ilość kozieradki jest potrzebna?
Znalazłem na allegro mieloną 50g opakowanie :jeez:


Gdybym dziś kupił to na czwartek będzie :fly:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2014 23:39 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 12:37 #212465

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Przepraszam za nieporozumienie, ale kozieradka nie jest potrzebna na start. Skoro startujemy 9-go, to kozieradka będzie potrzebna dopiero 22-go stycznia. Zdążycie :-) 50g powinny wystarczyć, ale dla pewności lepiej kupić 100g.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2014 12:38 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 16:33 #212513

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Chyba znów wyjdę na żółtodzioba ale mam kolejny problem :jeez:
Postanowiłem sprawdzić dostępność polędwicy wołowej (jeszcze nie kupowałem).
Odwiedziłem kilka sklepów z mięsem i wszędzie usłyszałem, cytuję:
na zamówienie w cenie 70-100 zł za kg(różne sklepy) :woohoo:
Czy to tą polędwicę wołową miałeś Tomku na myśli?

Na koniec w małym osiedlowym sklepiku znajoma sprzedawczyni powiedziała że jest jeszcze polędwica? o potocznej nazwie "LIGAWA" bądź "ŻYDÓWKA".
W cenie około 30 zł za kg. Może to tą miałeś na myśli?
Jeśli mógłbyś to wyjaśnić to będę wdzięczny :thanks:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 16:46 #212516

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ligawa to mięsień z tylnej ćwiartki, inny niż polędwica, nie jest tak delikatny.

I tak, polędwica wołowa kosztuje od 60 PLN w górę. Nawet do 300 PLN, w przypadku polędwic z najlepszych ras.
Natomiast do naszych celów można ewentualnie zastosować ligawę. Ale produkt końcowy będzie niestety mocno twardszy.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2014 23:39 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 17:01 #212517

  • Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1874
  • Otrzymane dziękuję: 3379
:flower1:
Dzięki za odpowiedź :thanks:
I czy jeszcze będą potrzebne jakieś składniki typu kozieradka?
Jeśli juz zamawiam to też bym kupił aby mieć "z głowy" :rotfl1:
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 17:08 #212520

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Będziemy potrzebować:
- kozieradka mielona
- pieprz czarny, miażdżony, nie mielony
- jałowiec ziarna, do zmiażdżenia
- rozmaryn suszony (no chyba że ktoś ma jeszcze świeży, tym lepiej)
- czosnek, może być świeży lub granulowany
- słodka papryka mielona
- 2 pończochy lub jedna para rajstop. Nowe lub uprane. Zastępczo może być gaza.
- przędza wędzarnicza, czyli gruby sznurek bawełniany albo siatka wędzarnicza tzw. szesnastka
- 2 naczynia plastikowe, które pomieszczą nasz karczek i naszą polędwicę
- sól warzona


Sznurek i siatki można kupić tu: wyroby-domowe.pl/ (mam nadzieję, że Administracja wybaczy mi linkowanie do sklepu)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2014 17:25 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 17:42 #212530

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Tomku ,czy zamiast karkówki może być szynka .

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 20:33 #212584

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Nie, nie może :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 21:10 #212613

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
W porządku będzie karkówka i dodatki na 9 . Z wołowiną zobaczę czy uda mi się kupić.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sty 2014 22:45 #212647

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Danuto, w Twojej okolicy dobre opinie ma BYK.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2014 23:40 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 05 Sty 2014 08:53 #212677

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Z zakupem mięsa nie będzie kłopotu . Sklepów mam pod dostatkiem .
W sylwestrowy wieczór próbowałam dojrzewającą karkówkę u koleżanki .
Robiła pierwszy raz , karkówka była słabo przyprawiona i zbyt krótko dojrzewała , mięso było zjadliwe ale tłuszczyk był niejadalny , dlatego pytałam o schab .
Jestem cierpliwa i uparta , robię karkówkę wg Twojej receptury .Poczytałam trochę w necie i myślę że to jest kwestia przypraw i całego procesu dojrzewania .
Na 9-tego będę gotowa do eksperymentu.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 05 Sty 2014 12:00 #212721

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zanim zabierzemy się za wyroby dojrzewające,pokażę Wam mój wczorajszy wyrób którym jest
Mielonka indycza z kawałkami kurczaka.

3-DSCF0016.JPG

przepis zaczerpnięty z "wędliny domowe.pl"
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2014 12:01 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 06 Sty 2014 08:27 #212926

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Roma
W jakiej osłonce jest ta mielonka ? Czy to jest osłonka termokurczliwa?
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2014 09:11 przez pomodoro.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 06 Sty 2014 09:37 #212937

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Na zdjęciu widać, że Roma robi to zgodnie ze sztuką. Wyrób jest bez osłonki, był zapewne robiony w tzw.woreczku do szynkowaru.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2014 09:37 przez TeBe.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.246 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum