TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 26 Mar 2024 19:41 #854160

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7346
  • Otrzymane dziękuję: 34512
Serwatka zawiera dużo białka, czyli azotu, trzeba być ostrożnym. Kiedyś świnkom dawało się - po naszymu kapołkę czyli - serwatkę i trzeba było uważać, żeby zwierząt nie przebiałkować. To samo dotyczy roślin, tylko tu chodzi o azot.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Fina, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 22 Kwi 2024 18:32 #856161

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1771
  • Otrzymane dziękuję: 13296
No i doczekałam się. Naprawdę dojrzał po 4 tygodniach i możemy go jeść. Jest o pysznym smaku, zapachu i twardości.
Wymagał trochę mojej uwagi, ale warto.

IMG_20240422_175542.jpg


Następny, tym razem Liliput już w dojrzewalni. Foto trochę niewyraźne, bo tam słabe oświetlenie, a nie chciałam ich targać do kuchni. Niedługo posmaruję je kolorem :)

IMG_20240422_175205.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, CHI, JaNina, ewakatarzyna, Fina, MagSta, EwG, lusinda

Domowe sery 05 Sty 2025 09:56 #868969

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 305
  • Otrzymane dziękuję: 1539
Korzystając z przerwy w pracach ogródkowych czas na jakieś serki.

IMG_20250105_084702.jpg

Po środku właśnie wyjęty z formy ser wg przepisu na farmhouse cheddar. Z lewej reszta serka wędzonego na Święta BożegoNarodzenia. A po prawo ser któremu najbliżej do korycinskiego z czubrycą taki najnowszy nasz smak tego sezonu.

IMG_20250105_084237.jpg

W piwnicy w 10 stopniach dojrzewa już a właściwie dopiero 1,5 miesiąca wg receptury gruyere.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, MagSta

Domowe sery 05 Sty 2025 15:33 #868980

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2585
  • Otrzymane dziękuję: 12271
U mnie wczoraj poszedł pod nóż jeden z najstarszych serów, prawie dwuletni parmezan. Wyszedł naprawdę świetny. :yummi:

IMG-20250105-WA0010.jpg



IMG-20250105-WA0011.jpg


20250105_153627.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2025 15:37 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, CHI, ewakatarzyna, Fina, MagSta

Domowe sery 05 Sty 2025 15:48 #868983

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3121
  • Otrzymane dziękuję: 6114
Łał, Kasiu, wygląda baaardzo apetycznie.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna

Domowe sery 13 Lis 2025 20:48 #885214

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1238
  • Otrzymane dziękuję: 3834
Powiedzcie czy da się zrobić twaróg bez podpuszczki, bakterii itd itp? Mam dostęp do prawdziwego surowego mleka od krowy. Jeśli tak to jak?
Szukam i szukam w wątku i nie mogę znaleźć
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 13 Lis 2025 21:44 #885217

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8925
  • Otrzymane dziękuję: 58758
Zostaw mleko, aż się samo skwasi. Później takie zsiadłe mleko przełóż do odcieknięcia i gotowe :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Domowe sery 13 Lis 2025 21:55 #885219

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3677
  • Otrzymane dziękuję: 8099
A temperatura gdzie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Domowe sery 13 Lis 2025 22:26 #885220

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8925
  • Otrzymane dziękuję: 58758
W kuchni ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Domowe sery 14 Lis 2025 01:02 #885227

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1238
  • Otrzymane dziękuję: 3834
Janina a Ty mnie nie wkręcasz? :rotfl1: Nie wyjdzie mi z tego mazidełko?
Pozdrawiam, Milena

Domowe sery 14 Lis 2025 07:47 #885233

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8925
  • Otrzymane dziękuję: 58758
Dużo zależy od mleka. Taki jak napisałam jest faktycznie fajny do smarowania. Jak chcesz bardziej „suchy”, to musisz z temperaturą, o którą pytał Janusz. Dokładna instrukcja jest tutaj
pracowniaserow.pl/domowy-twarog/
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina, MagSta

Domowe sery 14 Lis 2025 20:55 #885262

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1238
  • Otrzymane dziękuję: 3834
O dziękuję Janina. Zakwaszę w pojemniku na zdjęciu, ma ok 3l. Jak się zsiądzie mam pokroić i wstawić do piekarnika, czy laik dobrze zrozumiał? ;)

Wg tej instrukcji z linka:
Jeżeli przygotowałeś zsiadłe mleko w garnku, w którym będziesz przygotowywał twaróg, pokrój skrzep w kostki 5 na 5 cm.
Możesz wstawić garnek ze skrzepem do nagrzanego do 50°C piekarnika na 30 minut
Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki, wilgotny, nie grudkowaty czy twardy.
Jeżeli twaróg się kruszy to oznacza, że był przegrzany.


twarg.pojemnik-2.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2025 22:01 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.645 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum