TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 29 Mar 2023 22:07 #827541

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
jack90 wrote:
Jak wytrzymać i nie zjeść sera, który uzyskał dopiero minimum dojrzewania? Ten Butterkase ma 6 tygodni i pomimo wagi 1,2kg nie przewiduję mu długiego żywota :hearts: :P
Mojemu Butterkase też właśnie stuknęło 6 tygodni i poszedł pod nóż. Mimo krótkiego leżakowania smak bardzo dobry. Delikatny, maślany. Do tego prosty do wykonania, a co istotne dla początkujących serowarów nie wymaga specjalistycznej formy do prasowania, ani prasy, więc polecam, jeśli ktoś nie chce inwestować w sprzęt, a ma ochotę zrobić ser półtwardy. :)

20230329_212045.jpg


A na jego miejsce do dojrzewalni już wskoczyły nowe (kolejne parmezany, więc przy nich trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość). :wink4:

20230326_084646.jpg
Pozdrawiam,
Kasia


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 30 Cze 2023 14:52 #836781

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Po ponad 4 miesiącach leżakowania do degustacji trafił Maasdammer i Comte. Maasdammer ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. Comte wyszedł łagodniejszy, smak dobry, ale taki jakiś bez charakteru. W tym pojedynku według mojej oceny wygrywa Holender. :wink4:

20230629_211007.jpg
Pozdrawiam,
Kasia

Domowe sery 06 Sie 2023 13:40 #840150

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Nie tylko w lasach sypneły się grzyby :wink4: ..... Na Brie zrobionym 2 tygodnie temu też pojawiła się piękna pleśń.
Czas nastawić kolejne, bo ostatnio zniknęły bardzo szybko, jak tylko zaczęły się nadawać do jedzenia :yummi:

20230806_131915.jpg


20230806_132344.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Domowe sery 31 Gru 2023 00:59 #847980

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Cisza w wątku, to wrzucę moje najnowsze serowarskie eksperymenty :wink4:
Pleśniowy na bazie bakterii Chaource z dodatkiem węgla

20231230_173435.jpg


Marmurkowy Butterkase według własnego pomysłu

20231230_165449.jpg


I oczywiście ulubione wędzone Gołki

Cała deska serów dosyć szybko zniknęła ze świątecznego stołu. :yummi:

20231230_173446.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2023 01:00 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, lusinda

Domowe sery 31 Gru 2023 01:38 #847981

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 508
  • Otrzymane dziękuję: 3495
Mojemu mężusiowi ślinka pociekła i tyle... Wspaniałości i to wszystko robicie sami ? :supr3:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2023 01:39 przez lusinda.

Domowe sery 31 Gru 2023 05:57 #847982

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Nie jest to jakoś bardzo skomplikowane. Za to baaardzo wciągające. :wink4: A znając podstawy i mając troszkę praktyki można trochę odejść od przepisów i spróbować zrobić coś "swojego". Eksperymentuję z nowymi smakami i wyglądem B)

20231210_174356.jpg


20231211_193526-2.jpg
Załączniki:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2023 07:45 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, whitedame, Marlenka, pszczolka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 31 Gru 2023 12:51 #847996

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 892
  • Otrzymane dziękuję: 2939
Nie mam dojrzewalni :( Więc u mnie tylko czasem jakieś włoskie z mleka robię.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 31 Gru 2023 14:18 #848007

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Racja, brak dojrzewalni jest niestety ograniczeniem w produkcji serów twardych. W mojej ok 50% serów jest w rotacji, czyli zjadamy, a na ich miejsce robię nowe. Ale część grzecznie czeka już od wiosny i nabiera smaku. :wink4:


20231231_140514.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Lilith, pszczelarz5, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 31 Gru 2023 17:02 #848026

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 260
  • Otrzymane dziękuję: 1213
Te sery jak na zdjęciach robią wrażenie, gratulacje.
My na dużo mniejszą skalę coś tam uważymy od czasu do czasu.
IMG_20231231_155015.jpg

Po lewej świeżo uważony wczoraj ser który ma być Gruyere. Ma szansę co najwyżej być młodym serem bo jeśli wszystko z nim pójdzie dobrze wytrzyma najwyżej do Wielkanocy.Bedzie dojrzewał w piwnicy gdzie zwykle jest 10-12 stopni o tej porze roku. Po prawej taki często robiony u nas ser typu bundz/koryciński ten ma dwa tygodnie, zwykle zaczynamy taki ser na drugi dzień po zrobieniu. To ser prosty w wykonaniu na początek zabawy z serami.
Za tę wiadomość podziękował(a): elagrano, Lilith, mymysteryy, pszczelarz5, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

Domowe sery 02 Lut 2024 19:09 #850176

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 530
Podziwiam wyczyny i osiągnięcia serowarskie wszystkich osób, którzy je tu prezentują. Naczytałam się tego wątku i tak zachęciłam, że wreszcie zdecydowałam się na podstawowe próby. Na początek powstał szybki ser żółty. Nie był idealny ale i tak szybko się skończył. Potem ośmieliłam się rzucić na ser a la koryciński. Nawet nieźle mi poszło. Wszystko robiłam zgodnie z opisem w wątku i rekomendowanym filmikiem. Mała uwaga co do wysalania. Robiłam solankę 1:5 z soli niejodowanej, Serek taki do ok. 0,5 kg wysalałam przez 1,5 godz, obracając, co pół godziny. Większy, taki ok. 1 kg wysalał się 2 godz. i okazało się, że dla niego to było jednak zbyt długo. Przy drugiej partii oba wysalane były tylko 1,5 godz. ( z braku czasu). Okazało się, że to było dla nich wystarczająco. Były dokładnie na tyle słone, na ile my lubimy. Serków nie udało się przetrzymać dłużej niż tydzień. Teraz krótka przerwa, żeby się nie przejadły, a potem nowa partia.

DSC04277.jpg


DSC04282.jpg


DSC04315.jpg


sertyszybki3.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2024 19:11 przez elagrano.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, mymysteryy, pszczelarz5, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Fina, calineczka, lusinda

Domowe sery 19 Lut 2024 20:22 #851221

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Dziś przyszła kolej na uzupełnienie zapasów gołek. :yummi: Jutro przerobię kolejną porcję mleka, a po weekendzie w planie ich wędzenie.
Zostanie sporo ricotty, to chyba zrobię jakiś serniczek. :)

20240219_184726.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2024 20:23 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, whitedame, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 23 Lut 2024 19:15 #851515

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Trzy dni przy garach, 60 litrów mleka przerobione na "oscypki". Będzie zapas na jakiś czas....chociaż nie wiem, czy na długo, bo jeden zniknął od razu, zanim zdążył ostygnąć z wędzarni. :wink4:

20240223_100446.jpg



20240223_143531.jpg


A z pozostałości serwatkowej, czyli ricotty sernik :yummi:

20240223_174832.jpg



Co tam słychać u innych serowarów? Jakiś mały ruch w wątku :search:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2024 19:16 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): elagrano, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 24 Lut 2024 07:40 #851545

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 530
Faktycznie, trochę zrobiło się cicho. Czyżby odpoczynek po szaleństwach karnawału? U mnie nie ma zastoju. Zrobiłam już kolejną partię sera a la koryciński. Tym razem z czosnkiem niedźwiedzim i kozieradką. Niestety, żadna z partii nie przetrwała dłużej niż 2 tyg. i nie mogłam się przekonać, jak ten ser smakuje, gdy poleży wymagany czas. Chciałam przymierzyć się do oscypków ale brak wędzarni mnie przystopował. Za to miłością do produkcji sera korycińskiego zaraziłam nowa osobę. Bardzo jestem ciekawa jak jej pójdzie produkcja?

1-3.jpg


2-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Fina, lusinda

Domowe sery 24 Lut 2024 08:31 #851551

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
elagrano wrote:
Chciałam przymierzyć się do oscypków ale brak wędzarni mnie przystopował.
Jeśli brak wędzarni to jedyny powód, to mimo jej braku, zachęcam do ich zrobienia. :) Część z nich zawsze zostawiam nieuwędzone, bo takie też lubimy. Można je jeść od razu po zrobieniu, albo zostawić do dojrzewania (te parzone w niższej temperaturze zmieniają smak w trakcie leżakowania). Można go dojrzewać w serwatce, oleju smakowym lub prowadzić na suchą skórkę. Możliwości jest wiele. :yummi:

Po lewej stronie to wędzone wczoraj. Jasny, to z tej samej partii, bez wędzenia przeznaczony do leżakowania. Ten bardziej żółty, to jesienny wyrób. Mały ciemny i ten z kwiatkiem mają prawie rok. :)

20240224_083519.jpg


P.S. Albo jest drugie wyjście. Zrobić wędzarnię. :wink4: Moją pierwszą, prowizoryczną zrobilam w jedno popołudnie. Miała być na chwilę, póki nie stanie docelowa. A służyła ponad 10 lat. :rotfl1: Tak to zawsze jest, że za dobre prowizorki zostają z nami na długo. :happy: Ale obecna jest duuużo wygodniejsza. B)
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2024 09:22 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): elagrano, JaNina, ewakatarzyna, Fina, lusinda

Domowe sery 24 Lut 2024 11:53 #851565

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 530
Dziękuję za podpowiedź. Właśnie zastanawiałam się , czy oscypki muszą być wędzone. Opcja bez wędzenia jest kusząca. Ze zrobieniem wędzarni większy problem- mieszkam w bloku. Rozważałam zakup wędzarni balkonowej ale najpierw chciałabym poznać opinie na ich temat, czy wogóle warto iść w taki zakup?
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Domowe sery 24 Lut 2024 12:12 #851568

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2144
  • Otrzymane dziękuję: 8837
Borniak, to był jeden z najlepszych zakupów w moim życiu. :wink4: Wygoda jest niesamowita. Ustawiasz temperaturę, zasypujesz zrębkami i doglądasz co 1,5 - 2 godziny ( na tyle wystarcza wsad zrębek). Chyba, że chcesz częściej. ;) Wędzenie w zwykłej, którą miałam wcześniej, to zimą była katorga, żeby utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie. Teraz wędzę i mogę w tym samym czasie robić inne rzeczy. :)
Jedyne czego żałuję, to że nie kupiłam większego modelu. Do tego niby ma wejść 10 kg mięsa, ale tak naprawdę wchodzi 8 kg. Często kupuję hurtem mięso ze świniobicia i muszę wędzić na dwa razy. Sklepowych wędlin nie kupuję. ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2024 12:30 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 24 Lut 2024 15:24 #851584

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 274
  • Otrzymane dziękuję: 530
Dzięki za informacje o wędzarni. Niestety takiej wędzarni nie postawię na balkonie, bo ścigałaby mnie masa ludzi i prawo. Poczytałam o tych ,niby' balkonowych. One też są zakazane w mieście. Pozostaje mi opcja bez wędzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 03 Mar 2024 10:12 #852153

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 260
  • Otrzymane dziękuję: 1213
IMG_20240303_083142.jpg

Po lewo ser który za miesiąc ma być farm house cheddar a ten mały to biały oscypek w rękach uformowany wczoraj zrobiony dziś już jedzony. Obydwa serki w miarę proste i dość szybko do konsumpcji.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.533 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum