TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 01 Lut 2013 22:21 #118047

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2015 11:42 przez Roma.


Domowy ser 19 Mar 2013 13:57 #136057

  • Roma
  • Roma's Avatar
Do wykonania pysznego sera potrzebne nam będą dwa garnki,jeden większy drugi mniejszy.

2-DSCF0004-004.JPG


i blender

blender.jpg


Produkty:
30 gram masła
500 gr twarogu półtłustego lub tłustego
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem
Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa.
Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku
Ot i cała tajemnica sera smażonego :)
smacznego

3-DSCF0005-002.JPG
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 18:49 przez Roma.

Domowy ser 19 Mar 2013 14:34 #136084

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 5009
A ten ser to ma być świeży Romciu?
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 18:51 przez Roma.

Smażony ser w 15 minut 19 Mar 2013 15:27 #136099

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 10547
  • Otrzymane dziękuję: 5230
Przyznam, że tak expresowego sposobu nie znam :oops: . Dawno temu robiło się z tych samych składników,
lecz najpierw kruszyłam twaróg, lekko posypywałam sodą i po jakimś czasie, kiedy ser zgliwiał (zrobił się
przezroczysty i nieładnie pachnący :P ) - podgrzewałam z resztą komponentów na łaźni wodnej (garnek w garnek).

Niestety, rozchodzący się po mieszkaniu zapaszek był trudny do wytrzymania :rotfl1:


Czy przy tym sposobie, Romo, masz również takie 'przyjemności'? :P
Pozdrawiam - Ania

Smażony ser w 15 minut 19 Mar 2013 15:27 #136100

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wiesiu-twaróg świeży :)
Aniu-stosując ten przepis nie ma żadnych zapaszków bo po prostu twaróg jest świeży.Kiedyś robiłam tak samo jak Ty.
Spróbujcie tego sposobu a zobaczycie jakie to proste.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2013 15:32 przez Roma.

Smażony ser w 15 minut 19 Mar 2013 15:35 #136103

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 10547
  • Otrzymane dziękuję: 5230
Zaciekawiłaś Romo - z pewnością spróbuję, dzięki :kiss3:
Pozdrawiam - Ania

Smażony ser w 15 minut 26 Mar 2013 19:03 #138647

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 578
  • Otrzymane dziękuję: 161
I ja też spróbuję tę metodę!!!! Dzięki Roma!!!! :flower1:
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Ser smażony w 15 minut 26 Mar 2013 19:13 #138651

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dziewczęta ,życzę powodzenia i trzymam kciuki.Pochwalcie się osiągnięciami.

Domowy ser 08 Cze 2014 17:58 #270072

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Mam dostep do mleka takiego wiecie "prosto od krowy" ze smietaną :) i chciałabym zrobic domowy ser żolty i dojrzewajacy.
Moze ktos z was robil sam w domu i mógłby sie podzielic radami, co kupic, co jest potrzebne itp?

Przegladalam rowniez strony internetowe, ale nie ma w nich zbyt duzo przepisow... :(

Domowy ser 08 Cze 2014 19:55 #270126

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jeśli dobrze poszukasz to może znajdziesz coś co Cię zainteresuje.
wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-twarde
wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie
Na tym forum jest sporo fascynatów produkujących sery a co najważniejsze,dzielących się swoimi doświadczeniami.Życzę powodzenia :)

Domowy ser 08 Cze 2014 22:11 #270264

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Dziki Romo :) właśnie przeglądam :)

Domowy ser 11 Sie 2014 15:34 #290833

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pozwalam sobie na przekopiowanie przepisu rodem z Hanutkowa gdzie osobiście ser degustowałam i mogę powiedzieć,że jest przepyszny :yummi:
Romciu - oto przepis na ser koryciński.

1. Niepasteryzowane, świeże mleko należy podgrzać do temperatury około 37 st. C.
2. Dodać odpowiednią ilość podpuszczki (rozpuszczonej w 50 ml wody) zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu oraz łyżeczkę soli na 10 l mleka.
3. Mieszać 1 minutę, później jeszcze minutę, ale delikatniej i jedynie po górnej warstwie mleka. Odczekać 30 minut.
4. Skrzep pokroić na ziarna o wielkości nieco mniej niż 1 cm. Lekko wymieszać i odczekać 30 min.
5. Pokrojony skrzep odcedzić i ułożyć na formie do sera korycińskiego.
6. Wstępne dojrzewanie należy przeprowadzać w temperaturze pokojowej i trwać powinno ono około jednej doby. W tym czasie ser należy odwracać co około 2 godziny przez pierwsze 6 godzin, później rzadziej np. co 6 godzin.
7. Po tym czasie ser należy solić w solance w temperaturze pokojowej przez 12-48 godzin (w zależności od wielkości sera - np. małe sery około 0,5-1 kg przez 12 godzin
8. Roztwór solanki to 1:5 czyli kilogram soli (polecamy niejodowaną) na 5 litrów wody.
9. Potem ser wyjmujemy z solanki, zostawiamy do obciekania, wkładamy do lodówki. Ser dojrzewa nawet do 2 miesięcy, jednak można zacząć jeść nawet następnego dnia.
Na FB swego czasu zamieściłem też kilka zdjęć z produkcji :)
Smacznego :)

Domowy ser 31 Sie 2014 16:30 #295930

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1865
  • Otrzymane dziękuję: 2209
Esti :bye: , jestem zielonym jeszcze serowarem :happy3: ale z ambicjami. Popełniam sery (bo tez mam dostęp do krówek, wioskę dalej), na razie robiłam a,la koryciński, a,la oscypkowy, szybki żółty, biały wędzony, a przede mną topiony i ricotta z serwatki. Fotki moich ostatnich poczynań możesz zobaczyć na tej stronie mojego wątku forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...w-ogrodzie?start=198
Chętnie powymieniam się doświadczeniami, więc czekam na Twoje pierwsze sery, jeszcze duuużo nauki przede mną :bye:

Domowy ser 01 Wrz 2014 18:37 #296303

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1865
  • Otrzymane dziękuję: 2209
Amatorskie serowarstwo domowe jest warte szerszego rozpropagowania, idę więc za ciosem, mam nadzieję że Esti, która założyła ten wątek wesprze mnie i wszystkie forumki które bawią się w domowe serowarstwo, podzielą się doświadczeniami.
Dotychczasowych moich serowych wygibasów zbyt dokładnie nie fociłam, ale dzisiaj robiłam ser topiony z szynką i zaczęłam pstrykać fotki żeby Wam pokazać że wszystko można, jeśli tylko ma się chęci. Ser topiony domowy jest pyszny, kto raz zrobi własnoręcznie, nigdy już nie kupi gotowca.
Zacznę jednak z innej beczki, a właściwie nie beczki tylko etykiety, czyli składniki sera topionego ze sklepu, hmmm... co my tu mamy??? : Woda, sery 35%(11% sera G), odtłuszczone mleko w proszku, stabilizator E1422, sole emulgujące (E450, E452, E339), regulatory kwasowości (E330, E331), sól, barwnik beta-karoten. Dodam tylko jeszcze informację że w 100g produktu jest 14g tłuszczu, a w tych 14g tłuszczu aż 12,5g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.Zatem smacznego!
Wszystko spisane rzetelnie z etykiety, mimo malutkich literek.
Myślę że cokolwiek w domu wymodzimy, będzie zdrowsze :)

Każdy z nas ma własne upodobania i stara się do nich dostosować czerpiąc z różnych przepisów, których w internecie nie brakuje. Ja staram się robić rzeczy proste, bez zbędnych komplikacji, bo nie lubię zawiłości.

Składniki na domowy ser topiony z szynką:
-około 40dkg sera białego półtłustego,
-łyżeczka sody,
-dwie łyżki masła,
-trochę soli, ja daję na tą ilość sera pół łyżeczki (ale ja bardzo mało solę),
-kilka plasterków szynki ( ja dałam pięć plasterków polędwicy, małych plasterków i odcięłam brązowa skórkę)

Sprzęt: drewniana łyżka, mikser (u mnie ręczny) lub widelec i mocne ręce, słoiczek na ser.

Krok pierwszy:
Miksujemy ser, sodę, sól i masło.


Odstawiamy i niech stoi w pokojowej temperaturze.

Krok drugi:
Teraz możemy sobie zrobić kawkę lub herbatkę i zabieramy się za ciupanie szyneczki.


Kawę już wypiliśmy :coffe: , czyli minęło około pół godzinki, więc czas na -
Krok trzeci:
Niestety fotki nie ma, wykładamy zmiksowaną masę na patelnię teflonową i przesmażamy mieszając, ale pomalutku na niskiej temperaturze, żeby się ładnie roztopiło, oczywiście dodajemy posiekana szynkę. Gorąca masę przelewamy do słoiczka i gotowe, ciepłego nie próbujcie, bo zjecie cały słoik na raz (na ciepło jest przepyszny), chyba że macie silną wolę ;)
Dodatki wedle uznania, mogą być podsmażone pieczarki, suszone pomidory, papryka, zioła i wszystko co tylko przyjdzie do głowy, myślę ze nawet na słodko by się dało zrobić :)
Ja dodaję jeszcze ze dwie łyżki oleju, ale nie trzeba, mam ochotę następnym razem dodać trochę śmietany już w trakcie miksowania, żeby był bardziej smarowny, kremowy.

Ser mamy gotowy, smacznego!





Mam nadzieję że ktoś spróbuje bo warto i wstawi tu fotki.
Jutro wieczorem, ze świeżego mleka będę robiła ser podpuszczkowy a'la koryciński z ziołami prowansalskimi, postaram się zrobić fotorelację, może ktoś spróbuje zrobić razem ze mną.
Pozdrawiam wszystkich przyszłych domowych serowarów :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia, Orszulkaa, piku, zosiac, Jonatanka, Adasiowa

Domowy ser 02 Wrz 2014 08:14 #296404

  • Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 118
  • Otrzymane dziękuję: 35
Iwonko dziekuję za przepis.Im więcej dobrych przepisów i doświadczeń, tym lepiej! :)Konserwanty znajdują się w wielu produktach spożywczych, często nawet są w takich, w których się ich zupełnie nie spodziewamy, ponieważ kojarzą się nam tylko z naturalnymi składnikami. Dlatego trzeba sprawdzać skład produktów.

Ser smażony w 15 minut 02 Wrz 2014 12:42 #296457

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1865
  • Otrzymane dziękuję: 2209
Roma, Gosia, Orszulkaa, zosiac, Jonatanka, jest mi bardzo miło że moja kuchenna improwizacja spodobała się Wam, dziękuję :hearts:

Jako że początek tygodnia zawsze u mnie jest serowy, zamierzam dzisiaj i jeszcze jutro, troszkę Was pokusić domowymi serami, jak nie przymierzając Adam Ewę ;) jabłuszkiem, co niestety nie wyszło im na dobre, ale sery to przecież całkiem insza inszość :)

Dzisiaj rano, zrobiłam szybki ser żółty, nie jest to taki prawdziwy-prawdziwy, jeszcze na taki się porwę a jakże, jak tylko nabiorę odrobinę więcej doświadczenia, ale ten też jest bardzo dobry i do kanapek i na zapiekanki i do makaronu, spróbujcie zrobić i oceńcie sami.
Wymądrzać się nie będę, ale wstawię cytat a chętni niech przeczytają całość,
"W serze nie są potrzebne barwniki ani konserwanty. Często zaś można znaleźć w nich annato (E160b) – barwnik o żółtej barwie, a jako konserwant azotan sodu (E251) i jemu podobne (E249-252). Mogą wystąpić również inne konserwanty oraz stabilizatory (np. polifosforany). Są one wszystkie zupełnie zbędne. Co gorsza azotany mają negatywne działanie na organizm – utrudniają transport tlenu przez krew. Lepiej więc ich unikać. Jeśli jednak znajdziesz w serze chlorek wapnia (E509) nie musisz się obawiać. Substancja ta nie jest szkodliwa dla zdrowia, a poprawia konsystencję sera i wzbogaca go w wapń." źródło: vitalia.pl/artykul6179_Ser-czy-nie-ser.html

Oczywiście w internecie znajdziecie bardzo wiele przepisów na szybki ser żółty, każdy go może modyfikować na swój sposób i stosować dodatki wedle własnych smaków i fantazji. Ja ten serek robię zawsze czysty.
Bierzemy się więc za produkcję sera ;)

Ja dzisiaj użyłam 50dkg sera białego.
Pokruszony ser wsypujemy do pół litra gotującego się mleka:





Gotujemy aż ser stanie się "gumowaty" i oddzieli się od serwatki, odcedzamy na sitku, nie wyciskamy.
I tu ważna uwaga, bo może to zniechęcić początkujących! Jakość białego sera ma znaczenie, już w trakcie gotowania możemy zauważyć pewną rzecz. Jeśli ser pięknie nam się sklei w gumowatą bryłę jest wszystko OK, jeśli nam się rozleci na drobne grudki, proponuję go zmiksować po odcedzeniu, taki grudkowaty ser będzie się nam źle topił i zostaną w nim białe, nieapetyczne grudki, oczywiście nie czyni to sera niejadalnym, ale...

Serek odcedzony, wyleguje się na sitku a my przygotujemy sobie resztę składników. Na te moje pół kilograma sera białego dałam, pół łyżeczki sody, pół łyżeczki (albo i mniej) soli, pół łyżki octu, żółtko jaja swojskiego, jeśli jajko jest ze sklepu a żółtko jest blade, możemy dołożyć troszeczkę kurkumy jeśli zależy nam na kolorze.



Na patelni teflonowej roztapiamy masło, u mnie jest około 10dkg, może być na tą ilość sera mniej masła.



Fotki ze smażenia nie ma bo -jo ni mom trzeciej ręki-, ale ja dodaję po kolei sól, żółtko, sodę i ocet, energicznie mieszając, jak nam zacznie serek rosnąć wylewamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pamiętajmy żeby foremka miała atest do kontaktu z żywnością.



Zostawiamy do ostygnięcia, powyższy leży i się chłodzi w lodówce a ten się wczoraj skończył



Wieczorem,jak przywioze mleko od mojej mlekowej dostawczyni, będę robiła sery podpuszczkowe, ale wstawię je jutro, bo późno pewnie skończę.
Aaaa, serwatki nie wylewamy, użyjmy jej np. do pieczenia chleba :)
Pozdrawiam :bye:
Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2014 20:45 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, zosiac

Ser smażony w 15 minut 02 Wrz 2014 14:49 #296470

  • Roma
  • Roma's Avatar
No to spróbowałam i chyba nie wszystko wyszło mi tak jak należy :(
Twaróg miałam pół na pół trochę swojskiego ,trochę kupnego,

1-DSCF0008-004.JPG


mleko 2% kupne ale nie homogenizowane a w czasie gotowania twaróg jakoś nie chciał utworzyć bryły :(

2-DSCF0009-004.JPG


Przecedzony ser zmiksowałam dodając pozostałe składniki(oprócz masła)
Masło rozpuściłam na patelni dodałm ser i energicznie miesałam ale ser nie do końca chciał wchłonąć masło.

3-DSCF0010-003_2014-09-02.JPG

Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy :)
Iwonko-co mogłam zrobić nie tak? :think:
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2014 14:53 przez Roma.

Ser smażony w 15 minut 02 Wrz 2014 15:31 #296475

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1865
  • Otrzymane dziękuję: 2209
Romeczko, jedyne co mi do głowy przychodzi to że za krótko smażyłaś, no i sodę i ocet na samym końcu na patelni dodaję, bo po dodaniu tych składników ser zaczyna rosnąć, puchnąć, od połączenia właśnie sody z octem robią się te dziurki i trzeba go wtedy wylać do foremki. Twój serek nie wygląda źle, może będzie trochę bardziej zbity, bez dziurek, ale na pewno będzie zdrowy bo bez chemii.
Tylko błagam, nie zniechęcaj się, czasem ma prawo coś nie do końca się udać
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.529 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum