TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 23 Paź 2021 19:05 #779745

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Witam wszystkich miłośników serów domowych i proponuje odświeżyć ten temat. jak dla mnie kończy się sezon uprawy pomidorow to wchodzimy w sery domowe. Na początek ser podpuszczkowy zrobiony dziś rano i już poszedł do konsumpcji taki szybki serek z czarnuszką.

IMG_20211023_183420827.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 06 Lis 2021 19:26 #781123

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
IMG_20211106_191359.jpg

Ponownie witam domowych serowarow, mogę przypuszczać że inne pasje ogrodniczo-kulinarne są ponad serowarstwo nie mniej jednak zapraszam do działania i podzielenia się swoimi doświadczeniami. Na zdjęciu jest dzisiejszy oscypek którego spróbujemy uwędzić za kilka dni
przy okazji wędzenia mięsiwka.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Domowe sery 04 Kwi 2022 14:39 #799235

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzisiaj rozkroiłam 15 miesięczny parmezan, o mamuńciu jak dobry (słony, ostry i pachnący), warto było czekać :hearts:. Część została starta do spagetti.

IS_DSC_0819.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, renons

Domowe sery 04 Kwi 2022 19:50 #799272

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ula gratuluję i zazdroszczę wstrzemięźliwości. W tym sezonie zrobiliśmy parmezan i gruyere ale wstyd sie przyznać zjedzone trzymiesięczne więc może nawet nie określać ich tymi nazwami?. Twój wygląda, że jest bez dziurek nasze były dziurkowane. A w jakich warunkach dojrzewał ten Twój Parmezan?
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Babcia Ala

Domowe sery 04 Kwi 2022 21:08 #799283

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Na początku w dojrzewalni a później w spiżarni, temperatura 8-10 stopni. Dojrzewał na naturalną skórkę nacierany co jakiś czas oliwą z oliwek. Dzisiaj po rozkrojeniu jedna część została zapakowana próżniowo, druga jest w lodówce podskubywana przez serojadów ;) Finuś zrób sobie różne serki, takie które nie muszą długo dojrzewać, będą na już do zjedzenia a parmezan schowaj w zakamarku spiżarni bo warto poczekać.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 05 Kwi 2022 20:43 #799389

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Aktualnie w dojrzewalni farm house cheddar, gruyere i najświeższy żuł
IMG_20220405_203129.jpg

awski.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 06 Kwi 2022 08:23 #799409

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
:bravo: super sery.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 24 Kwi 2022 20:22 #800916

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Dziś pod nóż poszedł żuławski taki miesięczny, jak na nas to i tak niezły termin.
IMG_20220424_190553.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, bastis, ewakatarzyna

Domowe sery 25 Wrz 2022 20:13 #814525

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Po letniej przerwie witam serowarów i zainteresowanych. Wznawiamy działalność.

IMG_20220925_091452.jpg

Dla rozkręcenia poszedł serek w stylu koryciński na zdjęciu na prawo z 6litrow mleka.
Po lewo zaczątek sera farm house cheddar z 10 litrów.
Niezdecydowanych zachęcam do działania zawsze ktoś podpowie jak kiedyś mnie i efekty mogą być zaskakujące.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 06 Sty 2023 07:55 #820054

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Oto jak się kończy zimowa przerwa w ogrodnictwie :happy3:
20230103_042906.jpg

Ricotta i domowy z ziołami(podpuszczkowy)

Te już się dosuszają i pójdą do woskowania:
20230106_070245.jpg


a Rolada ustrzycka i w typie włoskim idą dzisiaj do wędzenia
20230106_0708312.jpg

Miały być wędzone wczoraj, ale najpierw trzeba było uwędzić Kabanoski na wzmocnienie :yummi: :wink4:
20230105_145244.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2023 08:10 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, pszczelarz5, koma, bastis, JaNina, Babcia Ala, Bobka, renons

Domowe sery 06 Sty 2023 09:36 #820062

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43744
I w grzybobraniu?Bardzo pożyteczne i fajne zajęcie. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Jacek sprobój jeszcze tego. :drink1: :drink1: :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): jack90

Domowe sery 06 Sty 2023 09:49 #820064

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Eee, no grzybki są ciągle pozyskiwane. To zbiór tegoroczny :happy3:

20230103_155932.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2023 09:50 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala

Domowe sery 06 Sty 2023 10:03 #820067

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32081
Jacek, czy możesz podać przepis na kabanosy?
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, jack90

Domowe sery 06 Sty 2023 10:15 #820069

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Owszem, podam, jak tylko skończę wędzenie. Muszę pilnować, bo wędzę sery i ryby. No i chyba na priva, bo to wątek o serach :think:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma

Domowe sery 06 Sty 2023 11:02 #820072

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Podaj tutaj, najwyżej później się przeniesie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, jack90

Domowe sery 06 Sty 2023 14:42 #820089

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Jacku dałeś po oczach tymi serkami :bravo: :bravo: :bravo: , kabanosiki też niczego sobie, piękne są. Nie spiesz się z woskowaniem, niech dobrze obeschną.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, jack90

Domowe sery 06 Sty 2023 15:46 #820093

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Kabanosów robię naprzemiennie dwa warianty, ze względu na podzielone smaki w mojej rodzinie. Różnica jest w użytym mięsie. Przyprawy i sposób wykonania jest taki sam. Pierwszy,(na zdjęciu) jest bardziej chudy i elastyczny, drugi bardziej tłusty dzięki temu super się go łamie. Tłuszcz z podgardla jest tłuszczem twardym, więc nie wytopi się z kiełbaski, a jest doskonałym nośnikiem smaku. Osobiście polecam nr.2.
Wariant pierwszy ok:
Szynka 40%
Karczek 60%
Wariant dwa ok:
Szynka 60%
Podgardle 40%
Przyprawy na kilogram :
18g Peklosól
2g Pieprz czarny
1g kminek mielony
1g czosnku mielonego, lub 2g czosnku świeżego
0,5g gałka muszkatołowa
1g cukru
Z szynki usuwamy wszelkie ścięgna, błony, tłuszcz.
Podgardle ew. karczek również oczyszczamy z niechcianych kawałków.
Po tych czynnościach mamy dwie możliwości: Kroimy mięska (osobno) na kostki ok. 3 cm , Dodajemy sól, przyprawy, mieszamy lekko i wkładamy na 12 godz do lodówki, na drugi dzień mielimy. Szynka, sita otwory fi 10mm, łopatka/podgardle fi 6mm, mieszamy oba składniki i odstawiamy na 1h. albo druga możliwość jak chcemy zrobić wszystko w jeden dzień:
Mielimy osobno mięsa, sitka jw. solimy, przyprawiamy i odstawiamy na 1 godz w temp. pokojowej.
W obu przypadkach staramy się jak najkrócej mieszać, żeby mięso było jak najmniej kleiste (co później powoduje giętkość kiełbasek). Jeden i drugi sposób daje jednakowy efekt.
Po godzinie Nadziewamy jelita. Tu jest lekki problemik. Ja używam Jelit Baranich 18-20mm. Są trochę problemy z tymi jelitami. Rozrywają się , wiążą się pętelki, ciężko nałożyć na nadziewarkę. Można poszukać w sklepach, są takie piloty do nawlekania jelit na tubę (trzy druty nierdzewne zakończone stożkiem), a można tak jak ja iść na skróty i na biegu wykombinować coś takiego :laugh1: :

20230106_113534.jpg


20230106_113516.jpg

Można też kupić osłonki kolagenowe, super się robi, ale to już nie jest ten smak co baranie. Można też kupić tubowane. Z tej tuby zsunąć na nadziewarkę i to jest też super rozwiązanie.
Po nadzianiu farszu do jelit , nakładamy kabanosy na kije i wieszamy w temp. pokojowej na 2h.
Po wygrzaniu wędzarni , obniżamy temp do 40℃( bez dymu) i wkładamy nasze kiełbaski. W wędzarniach tradycyjnych sam żar, nie dokładamy drewna i suszymy ok 20min. Jak skórka jest suchutka, dajemy dym i podnosimy temperaturę do ok 60℃ Wędzimy do zadowalającego nas kolorku (ok 60-80min) po czym wbijamy termometr do środka kiełbasy, podnosimy temp w wędzarni do 95(±5℃) i dopiekamy do czasu, gdy temperatura w środku kiełbaski osiągnie 68℃. Wtedy wyjmujemy kiełbaski i szybko studzimy zostawiając na powietrzu , a po przestygnięciu do lodówki. Jak już są schłodzone suszymy w temp. ok 12-18℃. Ja w ciągu dnia przy obecnej pogodzie trzymam na tarasie(uwaga na głodne zwierzątka :happy4: ) Na noc wynoszę do piwnicy, przy wentylacji, gdzie jest ruch powietrza. Nie za sucho (bo wyschnie tylko z zewnątrz) ale i nie za wilgotno, bo pokryje ją pleśń.Tak suszymy ok tygodnia, a później już tylko trzask łamanej kiełbaski(wariant drugi) i podjadanie :devil1:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pszczelarz5, koma, bastis, Babcia Ala

Domowe sery 21 Sty 2023 10:51 #821448

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Kilka serów miało już suchutką, twardą skórkę i dzisiaj zostały pokryte Polioctanem (żółty) i woskiem. Kolejne jeszcze podsychają i niedługo będą następne w kolejce.

20230121_103958.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, bastis, zwykły chłop, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum