• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Oliwa.... którą wybrać?

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 20:25 #557050

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Spoko,zapytaj u nich o to oregano, może dorzucą Ci próbkę, zazwyczaj coś tam wrzucają do paczki.
Z biedry to chyba standard (nie kupowałem nigdy) jak te wszystkie Monini i klony z jednej matrycy bite, czyli do bani.

Jak to ma być porównanie do tej biedronkowej to jestem spokojny, to jak rakieta do trabanta ;)
Spróbuj ja z pieczonymi albo gotowanymi ziemniakami, nie wiem dlaczego ale ja testowałem oliwy na ziemniakach właśnie,jakoś najbardziej smak i zapach wyłazi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 21:22 #557083

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Zdravko, a czy ta oliwa jest filtrowana, czy naturalnie mętna, taka jaką się kupuje bezpośrednio od chłopa :think: .
Pozdrawiam - Zosia

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 22:10 #557106

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Też używam oliwy Crete Gold. Najlepsza jaką udało mi się znaleźć u nas. W smaku jest łagodna. Baniak pięciolitrowy wystarczy mi na kilka miesięcy, bo używam jej tylko na zimno, ewentualnie odrobinę do potraw włoskich dla smaku. Do surówek używam też oleju rydzowego (z lnianki siewnej). Oleju lnianego używam do polewania ziemniaków, śledzia w oleju, kapusty wigilijnej i pasty z twarogu robionej na słodko z miodem lub na wytrawnie.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2017 22:10 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, Zofix

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 22:15 #557109

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Bea, ta oliwa jest przezroczysta czy mętna :wink2: .
Pozdrawiam - Zosia

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 22:57 #557124

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Przezroczysta.
Pozdrawiam
Bea

Oliwa.... którą wybrać? 23 Lip 2017 23:22 #557131

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Czy nikt oprócz mnie nie używa oleju konopnego??? Do poczytania, może ktoś się skusi :) agnieszkamaciag.pl/olej-konopny-zapomniany-skarb/
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Betula

Oliwa.... którą wybrać? 24 Lip 2017 06:36 #557155

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
No i namówiłaś mnie :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

Oliwa.... którą wybrać? 24 Lip 2017 07:17 #557158

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Mam nadzieję że Ci zasmakuje, jest pyszny i zdrowy, zielony jak wiosenna trawa, o orzechowym posmaku, a ja to nawet tam wynalazłam nutkę sezamową ;). Nie kupuj z półki gdzie dochodzi światło ze sklepowego okna, a w domu po otwarciu w lodówce, butelka obowiązkowo musi być ciemna i koniecznie datę sprawdź na etykiecie, i oczywiście tłoczony na zimno.

Oliwa.... którą wybrać? 24 Lip 2017 10:04 #557179

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
tilia66 wrote:
Czy nikt oprócz mnie nie używa oleju konopnego??? Do poczytania, może ktoś się skusi :) agnieszkamaciag.pl/olej-konopny-zapomniany-skarb/

Kolega ma pól hektara konopi i ma mi podrzucić trochę tego oleju (wytłoczył pare dni temu), więc będę testował niedługo.

Co do tej oliwy greckiej,to jest faktycznie klarowna( i dobrze,jest bardziej stabilna) ,a barwa się różni w zależności od partii (chodzi o okres zbioru chyba),zawsze jest zielonkawa, czasem bardziej zielona.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2017 10:07 przez zdravko.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Zofix

Oliwa.... którą wybrać? 24 Lip 2017 11:33 #557188

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Ja wiem, że moje uwagi nie są przydatne dla zbyt wielu, bo przeważa inny model podróżowania, niż mój. Mimo wszystko jeśli tylko jest okazja, gorąco polecam przywiezienie jako suwenir z Południa dobrej oliwy zamiast durnostojek.
Kolor oliwy zależy według mojej skromnej wiedzy od odmiany drzew. Też od gleby.
Kupując oliwę w sklepie, obojętnie jakim, dobrze zwrócić uwagę, czynie sa to zlewki z Unii i nawet spoza. Dobra włoska oliwa ma oznaczenie Denominazione di Origina Controllata. Jak wino.
Każdy prawie region chwali się swoim produktem. Jednak dla mnie świetne są oliwy z Umbrii. Albo z Apulii, z dalekiego Południa
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2017 11:35 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, zielonajagoda, Zofix

Oliwa.... którą wybrać? 30 Lip 2017 12:21 #558148

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
No i mam ten konopny, tydzień temu tłuczony, smak jest jak najbardziej ok, dużo ma z surowego ziarna gryzionego, tylko nie jest piekący, trochę gorzki na końcu, na chleb jest ok, trochę za bardzo dominuje,jeszcze muszę spróbować z jakaś surowizną.

Mam też osad po odstaniu oleju (takie zielone, gęste błoto),smak tak sam, jeszcze bardziej zbliżony do nasion i trochę piekący, chyba mi nawet bardziej to wchodzi niż sam olej.

Oliwa.... którą wybrać? 30 Lip 2017 13:42 #558158

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Eeeee tam, jaki gorzki, mój nie ma śladu goryczy, wspaniały lekko orzechowy smak, uwielbiam go. Teraz kupiłam mąkę konopną, będę eksperymentować ;)

Oliwa.... którą wybrać? 30 Lip 2017 17:33 #558175

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Gorzki smak mi pozostaje w paszczy, tylko ja mam jakąś przeczulicę smakową,konkretnie gorzki smak jakoś strasznie czuję, nawet chleb żytni który robię wydaje mi się gorzki czasem, ale musi to być gorycz specyficzna, w piwie megagorzkim nie występuje ten problem.

Też nam chcą dać tą mąkę (to są właściwie wytłoki z tego co zrozumiałem).
Plan mamy też na mleko konopne, ale jeszcze za to nie zabraliśmy się, zanik mocy.

Gorycz mierzy się w skali IBu, to sklepowe(eurolager) ma w porywach ze 20, gorzkie zaczynają się od powiedzmy 30-40 IBU,do 100 (to też zależny od ekstrakty końcowego,ile cukru zostanie) ,powyżej człowiek już kompletnie nie odczuwa różnicy.
TO jest złożony problem, kwaśny smak potęguje odczucie gorzkiego, wystarczy kwaśny chleb, lekko gorzki ojej i robi się nieprzyjemnie, taki apteczny gorzki, jak tabletki.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2017 22:15 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów,

Oliwa.... którą wybrać? 03 Sie 2017 18:47 #558827

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mam oliwę z Krety :) Zdravko, nie przesadziłeś z opisem - jest po prostu rewelacyjna, wymiata wszystkie dotychczas próbowane. W kolorze khaki, lekko mętna, cudownie pachnąca oliwkami, a smak .... zero kwasu, pod koniec, już na końcu języka lekko, leciutko pikantny ...
To, co sprzedają w B*** pod nazwą Monini to śmiech na sali. 5 litrowa puszka starczy na długo, no, chyba, że będzie znikała w tempie przyspieszonym, tak, jak teraz :) Zwykła, sucha bułeczka namoczona w tej oliwie nabiera charakteru. Idę robić czosnkową wersję, choć małą buteleczkę.

Dziękuję :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Oliwa.... którą wybrać? 03 Sie 2017 22:09 #558854

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Aniu - wiesz, dlaczego kocham włoską kuchnię, a ściślej: włoski sposób jedzenia? Bo opiera się na prościuteńkich sposobach przyrządzania potraw, za to z doskonałych surowców. Spróbuj też leciutko podpiec kromeczki białego pieczywa w piekarniku, gdy zrobią się po wierzchu szorstkie - potrzeć mocno przepołowionym ząbkiem czosnku, potem "naoliwić" i znowu na chwilę podpiec.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Oliwa.... którą wybrać? 04 Sie 2017 19:15 #558990

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiem Łateńko i dlatego ZARAZ TERAZ przygotuję sobie taką kolację, dodatkowo okraszoną pomidorkiem i listkiem bazylii.
I podobnie jak Ty uważam, że im prostsza potrawa, tym lepsza i zdrowsza. Wczoraj na szybko wymieszałam kiszoną kapustę, startą marchewkę i posiekaną paprykę, doprawiłam pieprzem i suto polałam oliwą, kilka kropli Maggi i aromatyczna surówka gotowa.
Dziękuję Ci za podpowiedź :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Oliwa.... którą wybrać? 11 Sie 2017 12:54 #559979

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Po początkowym zachwycie konopnym olejem (0,5 L z chlebem wtryniona) wracam do oliwy ;).
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szymek

Oliwa.... którą wybrać? 14 Sie 2017 16:26 #560395

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Używam tej oliwy ( Crete Gold ) praktycznie do wszystkiego, także do smażenia, choć w minimalnych ilościach, bo szkoda. Rewelacyjnie sprawdza się do produkcji oliwy smakowej - u mnie na razie zmacerowana czosnkowa, no po prostu wspaniała.
Ciekawie komponuje się z surówkami, zwłaszcza kiszonkami, ale i prosta sałatka z własnych pomidorków i cebuli wiele zyskuje na smaku i zdrowiu :) W planach jeszcze oliwa tymiankowa, z cząbrem, oraz z ostrymi papryczkami.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, pokrojone na kawałeczki - maczamy je w takiej czosnkowej oliwce to inny wymiar potrawy..
Pyszna, pachnąca, lekko cierpka .... Zdravko :drink1: dziękuję za polecenie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.332 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum