TEMAT: Oliwa.... którą wybrać?

Oliwa.... którą wybrać? 31 Sie 2016 14:49 #499581

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Jak każdy człowiek, kochający czasem poszaleć w kuchni, miewałam problemy z podjęciem decyzji którą oliwę (jaki rodzaj) użyć do sałatki, do smażenia czy też do gotowania. Mam nadzieję że ta ściągawka przyda się naszym forumowiczom.


ZASTOSOWANIA RÓŻNYCH RODZAJÓW OLIWY:

Olio extravergine di oliva - oliwa najwyższej jakości, spożywać na surowo.


Olio vergine di oliva - do stosowania na surowo, do gotowania, do smażenia.


Olio d’oliva - otrzymywana w wysokiej temperaturze, podczas rafinacji traci walory odżywcze. Do smażenia, gotowania


Oliwa.... którą wybrać? 31 Sie 2016 20:52 #499614

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Posty: 2257
  • Otrzymane dziękuję: 2855
Kujawski już ma olej rzepakowy i słonecznikowy tłoczony na zimno. Ale ostatnio kupiłam do sałatek lniany. Smakuje mi. Nie przepadam za oliwą. Dla mnie jest za tłusta i pachnie wikolem.
Ciekawe, czy olej słonecznikowy tłoczony na zimno nadaje się do produkcji kapsaicyny? Ale tu chyba Piotr musi się wypowiedzieć.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2016 20:59 przez otojolka.

Oliwa.... którą wybrać? 07 Mar 2017 14:34 #527570

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Ja będę używała jutro po raz pierwszy oleju lnianego. Ciekawe jak będzie z nim smakowała surówka? :think: :)

Oliwa.... którą wybrać? 26 Mar 2017 23:15 #531677

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Posty: 525
  • Otrzymane dziękuję: 332
Krysiu, jak smakowała surówka z olejem lnianym?
Też kupiłam parę tygodni temu i stoi w lodówce, nie wiem co dalej. Chociaż na stronie "kujawskiego" jest sporo przepisów z olejem ale jakoś nie mam odwagi.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Oliwa.... którą wybrać? 26 Mar 2017 23:44 #531680

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Posty: 2257
  • Otrzymane dziękuję: 2855
Jest naprawdę dobry. Taki bez smaku wyrazistego. Siemię lniane też nie ma smaku. Słonecznikowy tłoczony na zimno to smakuje wyraźnie jak ziarna. Mam ochotę na ten z pestek dyni, ale cena jest zaporowa - 25 zł za 250ml.
Pozdrawiam. Jolka.

Oliwa.... którą wybrać? 27 Mar 2017 11:40 #531722

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Z reguły to ja byłam przyzwyczajona do kujawskiego i do oliwy z oliwek, ale smak lnianego był całkiem, całkiem przyzwoity, i za bardzo nie zmieniał smaku warzyw do których został użyty. Mi smakowało, więc będę go używała częściej. :)
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2017 11:41 przez Kerstin2309.

Oliwa.... którą wybrać? 11 Cze 2017 17:14 #547750

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Posty: 57
  • Otrzymane dziękuję: 119
Do dań bez obróbki termicznej używam i najbardziej mi smakuje oliwę z oliwek Costa d'Oro Integrale. Niefiltrowany, tłoczory na zimno. Jest mętny, bardzo wyrazisty w smaku i delikatnie pikantny. Do smażenia najtańsze na rynku oleje rzepakowe, bo najzdrowsze do tego celu.
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2017 17:15 przez Szymek.

Oliwa.... którą wybrać? 11 Cze 2017 17:31 #547759

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5624
  • Otrzymane dziękuję: 5381
Ja używam tylko i wyłącznie oleju rzepakowego w których macerowane są papryczki chili,estragon, lawenda. W zależności od rodzaju papryczek olej ma rożna moc, a zioła dodają wyjątkowego aromatu. Jakoś nie podchodzi mi oliwa z oliwek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Oliwa.... którą wybrać? 21 Cze 2017 10:14 #549870

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Posty: 3177
  • Otrzymane dziękuję: 4046
Cichutko protestuję przeciwko używaniu określenia "oliwa" w odniesieniu do tłuszczów roślinnych tłoczonych z roślin innych, niż oliwki. Może zmienić tytuł wątku na "oleje"? Bo oliwa to olej z owoców oliwki europejskiej - i nazwa ta jest zastrzeżona.
Od bardzo wielu lat używam właściwie wyłącznie oliwy, również do smażenia - skoro robią to nad całym Morzem Śródziemnym, czemu by miało być coś nie tak? To najzdrowsza kuchnia przecież... Oczywiście unikam przegrzania oliwy, nie może ona dymić w żadnym wypadku.
Oliwa jest jedną z niewielu rzeczy przywożonych przez n as z wakacji, dwie solidne, pięciolitrowe bańki co najmniej; najchętniej kupowane z pewnego źródła, np. spółdzielni drobnych hodowców, gdzie można obserwować całą procedurę tłoczenia - w listopadzie i grudniu, oczywiście.

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.110 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum