TEMAT: Oliwa.... którą wybrać?

Oliwa.... którą wybrać? 31 Sie 2016 14:49 #499581

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 5500
  • Otrzymane dziękuję: 1513
Jak każdy człowiek, kochający czasem poszaleć w kuchni, miewałam problemy z podjęciem decyzji którą oliwę (jaki rodzaj) użyć do sałatki, do smażenia czy też do gotowania. Mam nadzieję że ta ściągawka przyda się naszym forumowiczom.


ZASTOSOWANIA RÓŻNYCH RODZAJÓW OLIWY:

Olio extravergine di oliva - oliwa najwyższej jakości, spożywać na surowo.


Olio vergine di oliva - do stosowania na surowo, do gotowania, do smażenia.


Olio d’oliva - otrzymywana w wysokiej temperaturze, podczas rafinacji traci walory odżywcze. Do smażenia, gotowania
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.

Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.


Oliwa.... którą wybrać? 31 Sie 2016 20:52 #499614

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2034
  • Otrzymane dziękuję: 2441
Kujawski już ma olej rzepakowy i słonecznikowy tłoczony na zimno. Ale ostatnio kupiłam do sałatek lniany. Smakuje mi. Nie przepadam za oliwą. Dla mnie jest za tłusta i pachnie wikolem.
Ciekawe, czy olej słonecznikowy tłoczony na zimno nadaje się do produkcji kapsaicyny? Ale tu chyba Piotr musi się wypowiedzieć.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2016 20:59 przez otojolka.

Oliwa.... którą wybrać? 07 Mar 2017 14:34 #527570

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 5500
  • Otrzymane dziękuję: 1513
Ja będę używała jutro po raz pierwszy oleju lnianego. Ciekawe jak będzie z nim smakowała surówka? :think: :)
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.

Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.

Oliwa.... którą wybrać? 26 Mar 2017 23:15 #531677

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 315
Krysiu, jak smakowała surówka z olejem lnianym?
Też kupiłam parę tygodni temu i stoi w lodówce, nie wiem co dalej. Chociaż na stronie "kujawskiego" jest sporo przepisów z olejem ale jakoś nie mam odwagi.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Oliwa.... którą wybrać? 26 Mar 2017 23:44 #531680

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2034
  • Otrzymane dziękuję: 2441
Jest naprawdę dobry. Taki bez smaku wyrazistego. Siemię lniane też nie ma smaku. Słonecznikowy tłoczony na zimno to smakuje wyraźnie jak ziarna. Mam ochotę na ten z pestek dyni, ale cena jest zaporowa - 25 zł za 250ml.
Pozdrawiam. Jolka.

Oliwa.... którą wybrać? 27 Mar 2017 11:40 #531722

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 5500
  • Otrzymane dziękuję: 1513
Z reguły to ja byłam przyzwyczajona do kujawskiego i do oliwy z oliwek, ale smak lnianego był całkiem, całkiem przyzwoity, i za bardzo nie zmieniał smaku warzyw do których został użyty. Mi smakowało, więc będę go używała częściej. :)
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.

Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2017 11:41 przez Kerstin2309.

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.087 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum