Adasiowa wrote:
Przy okazji święta Purim liczę na historię cudu purymowego.
pozdrawiam cieplutko
Ponieważ już niedługo rozpocznie się święto Purim (święto losów) to opowiem wam jak to się stało że powstało to święto. Nabąknę jednak, że będzie ono już za kilka dni, czyli 12 i 13 marca 2017 (żydowski termin datowania tego święta : 14 i 15 Adar 5777 roku)
Otóż, bardzo bardzo dawno temu gdy władcą od samych Indii po Etiopię był król Acheszwerosz, królową została pewna piękna, młoda żydówka, która nie zdradziła królowi swego pochodzenia, z nakazu swego opiekuna o imieniu Mordochaj. Mordochaj - nim Estera została królową - wziął ją po stryju, w adopcję jako córkę, gdyż nie miała ojca ani matki. Mordochaj również mieszkał w pewnej części pałacu królewskiego gdyż, niegdyś został uprowadzony do niewoli z Jeruzalemu wraz z jeńcami wraz z królem judzkim Jechortiaszem przez Nebukadnessara króla babilońskiego. Było nawet takie zdarzenie że królowa Estera wykryła spisek dwóch eunuchów na życie króla gdzie sprawę zbadano i owi spiskowcy zostali straceni na szubienicy, natomiast samo zdarzenie i wyczyn Estery zapisano w specjalnej Kronice Królewskiej.
Po tych właśnie wydarzeniach król Acheszwerosz wyróżnił szczególnie Hamana (on też się przyczynił do wykrycia spisku) i przyznał mu godność wyższą od innych książąt ze swego grona, tak iż wszyscy mu się kłaniali. Tylko żyd Mordochaj nie kłaniał się przed nim i oddawał mu pokłonu co doprowadziło Haman do wściekłości i uknuł w swoim sercu plan zgładzenia wszystkich żydów (nie wiedział że królowa Estera jest żydówką).
W miesiącu Nissan (jest to pierwszy miesiąc roku u żydów) w 12 roku panowania króla Achaszwerosza w obecności Hamana rzucono ''pur'' to znaczy los co do każdego dnia i każdego miesiąca, i los padł na 13 dzień dwunastego miesiąca czyli Adar.
Wtedy to rzekł Haman do króla Achaszwerosza: ''Jest jeden lud rozproszony między innymi ludami i oddzielony od innych ludów we wszystkich prowincjach twojego królestwa, mający inne prawa niż wszystkie ludy; nie przestrzegają on ipraw królewskich, toteż nie jest rzeczą korzystną dla króla tak ich pozostawić. Jeżeli król uzna to za dobre, niech zostanie wydane zarządzenie że mają być wytępieni, a wtedy ja odważę 10 000 talentów srebra do rąk wykonawców, aby wnieśli je do skarbców królewskich''
Wtedy zdjął król swój sygnet z palca i dał go Hamanowi, i rzekł do niego: ''Tobie pozostawiam to srebro i ten lud, abyś uczynił z nim co uznasz za dobre''.
13 dnia pierwszego miesiąca Adar mędrcy królewscy sporządzili pismo które mówiło, że we wszystkich prowincjach króla ma się wytępić, pozabijać i wytracić wszystkich żydów od chłopca po starca, kobiety i dzieci, zaś mienie ich należy zagrabić.
Gdy Mordochaj dowiedział się o wszystkim co się stało, rozerwał swe szaty, odział się w wór pokutny, posypał głowę popiołem i poszedł do śródmieścia i wszczął donośny krzyk. We wszystkich prowincjach gdzie tylko dotarł dekret królewski, nastała u żydów wielka żałoba z postem i płaczem i biadaniem, wołali do Boga. Wór zaś i popiół był posłaniem dla wielu.
Hatach, sługa Mordochaja doniósł królowej Esterze co się stało i wręczył jej odpis dekretu królewskiego jaki miał być wykonany na narodzie żydowskim. Przekazał jej słowa wuja, Mordochaja: ''Królowo Estero, wstaw się za naszym narodem u swego króla, gdyż niechybnie zginiemy'' na to Estera odpowiedziała Mordochajowi: ;;Idź i zbierz wszystkich żydów którzy się znajdują w Suzie i pośćcie za mnie przez 3 doby nocą i dniem nie jedzcie i nie pijcie; również ja i moje służebnice będziemy tak pościć, a potem udam się do króla, choć to jest wbrew prawu. Jeśli mam zginąć to zginę.''
opowieści ciąg dalszy wkrótce.