TEMAT: Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 13 Sty 2017 19:06 #517591

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Niniejszy wątek dedykuję naszej Krysi - Kerstin :)
Na początek podzielę się własnymi przepisami na potrawy, które zagościły w naszym domu dawno, mniej więcej ćwierć wieku temu. Część z nich wypróbowałam osobiście, więc z czystym sumieniem mogę polecić.

GOŁĄBKI PO ŻYDOWSKU

Główka białej kapusty
45 dkg wołowiny
1 szklanka ryżu
5 cebul
2 cytryny
3 pomidory
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki miodu
sól, pieprz

Z kapusty wycinamy głąb, gotujemy na maleńkim gazie, aż liście zaczną mięknąć. Po ostudzeniu zdejmujemy liście.
Ryż gotujemy na sypko. Mięso bardzo drobno siekamy, mieszamy z ryżem i drobno posiekaną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. Ułożyć w rondlu, przekładając ćwiartkami pomidorów bez skórki, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Następnie dodajemy miód, sok z cytryn i rodzynki - zapiekamy jeszcze 15 minut.

WĄTRÓBKI PO ŻYDOWSKU ( "ŻYDOWSKI KAWIOR")

1/2 kg wątróbki
2 duże cebule
2 ugotowane na twardo jajka
15 dkg gęsiego smalcu

Gdy masa będzie za gęsta, dodajemy jeszcze 1 jajko i odrobinę oliwy

Oczyszczoną z błon wątróbkę razem z pokrojoną cebulą dusimy do miękkości na tłuszczu. Jajka siekamy, drobniutko.
Wątróbkę i cebulę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę ( w oryginale: bardzo !!!! drobno siekamy ), mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

SAŁATKA Z JAJEK - AJERCWIBELE

6 jajek
1 duża cebula
10 dkg gęsiego smalcu
sól, pieprz

Ugotowane na twardo jajka, posiekać. Cebulę, również posiekaną, solimy i zostawiamy do odcieknięcia. Jajka, cebulkę, smalec oraz przyprawy dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" smaków.

MARCHEWKA NA SŁODKO - CYMES

1 kg marchewki
3 łyżki smalcu lub oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
sól

Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać tłuszcz i dodać wszystkie składniki, podlać niewielką ilością wody. Dusić na małym ogniu, mieszając i skrapiając od czasu do czasu wodą, a na końcu - sokiem cytrynowym.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Kerstin2309, Łatka


Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 13 Sty 2017 23:08 #517638

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Anuś, niesamowicie jestem zaskoczona! :woohoo: Mile zaskoczona i........ nie wiem co powiedzieć? Bardzo Ci dziękuję za ten wątek, za wspaniałą dedykację (aż się zarumieniłam :oops: ) oraz za wspaniałe przepisy. :kiss3:
Mam nadzieję że wiele osób wypróbuje je i pokocha tą kuchnię, bo jest naprawdę smaczna.

Tradycyjny żydowski cymes jest potrawą bardzo słodką, którą zazwyczaj się słodzi cukrem lub miodem i wykonuje się ją z długo duszonej marchewki, suszonych owoców, śliwek oraz z dodatkiem cynamonu. Do Cymesu bardzo często jest dodawane mięso - oczywiście, oprócz wieprzowiny!!. Cymes jest zazwyczaj podawane w dni świąteczne, jednak w dniu święta Rosz Haszana (żydowski Nowy Rok) nabiera ono specjalnego znaczenia, ponieważ tak jak wszystkie słodkie potrawy podawane tego dnia symbolizuje ono nadzieję na powodzenie w nadchodzącym nowym roku.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2017 16:47 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 11:08 #517662

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Pomarańczowo-cytrynowy biszkopt paschalny
Zawsze je robię na święto Pesach.

Margaryna pareve do natłuszczenia
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
225 g. cukru
25 g. drobno zmielonej mąki macowej
175 g. drobno zmielonych migdałów mąki ziemniaczanej (ja wolę migdały)
starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
płatki migdałowe do dekoracji
450 g. cukru pudru


Rozgrzać piekarnik do 180st. C. Lekko natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm. W dużej misce prze jakieś 5 minut ucierać żółtka z połową ilości cukru lub do momentu kiedy mieszanina stanie się gęsta i jasnożółta
W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Stopniowo - tak na może 3, 4 razy - wsypywać pozostały cukier bardzo dokładnie ubijając. Połączyć w misce mąkę macową, mielone migdały oraz skórkęz pomarańczy i cytryny. Na zmianę dodawać do żółtek porcjami białka i mąkę macową z migdałami. Dodać esencję migdałową. Wlać do formy, posypać płatkami migdałowymi i piec przez 35-40 minut do momentu kiedy napęcznieje i osiągnie złotawy kolor, a krawędzie zaczną odchodzić od ścianek blachy.Postawić na drucianej podstawce na 5 minut do przestygnięcia. Ostrym nożem poluzować brzegi ciasta, otworzyć i zdjąć bok tortownicy. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.

Przesiać cukier puder do średniej wielkości miski. Ubi8jać z sokiem z cytryny i pomarańczy aż powstanie głądka polewa. Polać tą polewą ciasto, pozwalając aby glazura spłynęła na boki.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2017 11:12 przez Kerstin2309.

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 13:21 #517698

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Nie uciekniesz Żabulka ...
Szperałam po necie w poszukiwaniu przepisu na sernik szabasowy - jest ich wiele, ale liczę na Twój, oryginalny. Czy polewa ze śmietanki z cukrem jest wymagana ?
Co to jest margaryna pareve ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 16:33 #517724

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Anuś, tłuszcz lub masło typu pareve/parwe oznacza tłuszcz roślinny, czysty, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czyli koszerny, nie zawierającego w sobie ani mięsa, ani mleka. Na przykład ''Pyszny Duet-maślany smak'' oraz ''Pyszny Duet-kremowy'' zostały sprawdzone przez Naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha i otrzymały status kosher. Podobnie Olej Kujawski oraz olej słonecznikowy Bartek mają przyznane te statusy, więc są koszerne. Dlatego do wszelkich wypieków na szabat (jeśli je robię) to używam Pyszny Duet.


Przepis na sernik - jak to nazwałaś ''szabatowy'' - zapodam ciutyńkę później (muszę wyszperać w swoim kajecie przepis ciotki), bo dawno już go nie robiłam a zawsze wykonuję go według jej przepisu. :funnyface: Chociaż tak naprawdę, to nie ma czegoś takiego jak sernik szabatowy, gdyż przygotowując kolację szabatową na stole jest mięso, więc nie może być na nim produktu mlecznego. W rodzinach żydowskich nie zobaczysz nigdy na jednym stole dań mięsnych z mlecznymi. :teach: Ale serniki się robi, lecz nie w szabat.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2017 08:26 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 17:56 #517739

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
SERNIK ŻYDOWSKI wg Cioci Kerstin


Na spód:
2-3 szkl. pokruszonych wafli (ja raczej używam ciastek maślanych)
3/4 kostki masła

Masa serowa:
70 dag półtłustego twarogu
4 jajka
1 i 1/3 szkl. cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
kilka kropel olejku waniliowego

Polewa:
2 szkl. śmietany (18% lub 30%)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki olejku cytrynowego
8 łyżek cukru

Wafle (lub ciastka maślane) mieszamy z roztopionym masłem, układamy równo na spodzie tortownicy o średnicy 26 cm. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Składniki masy miksujemy, wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 °C (sernik jest upieczony, gdy masa jest zwarta, a wierzch ma jasnozłoty kolor). Wyjmujemy i studzimy.

Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i wylewamy na sernik. Wstawiamy do ciepłego piekarnika na 5-10 minut, aż cukier się rozpuści. Studzimy, a następnie schładzamy.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2017 20:55 przez Adasiowa. Powód: Wpisałam tytuł
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 20:54 #517766

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Żabulka, przepraszam .... wiedziałam tylko, że po mięsnym posiłku nie wolno jeść mlecznego, ale nie sądziłam, że na jednym stole nie mogą stać obok siebie :oops:
Jeszcze odnośnie cymesu z marchewki ... kiedyś istniał w mojej wyobraźni tylko z marchewki i bakalii, a potem doczytałam, że można dodawać też inne dodatki, właśnie mięso i wtedy mamy nie tylko deser, ale i danie główne.
Gdyby nie mięso, ten rodzaj kuchni bardzo by mi odpowiadał. Zresztą, mogę przecież wybrać potrawy bezmięsne.

Ha! Sernik rzeczywiście będzie słodki .... to dobrze :) No i ta polewa .... W jednym z przepisów zastosowano zamiast wafli/ciastek - krakersy. Jeśli uda mi się zrobić ten sernik ( a bardzo chciałabym ), postaram się wkleić zdjęcie.

Wiesz, nie ukrywam, że będę wypatrywać Twojej aktywności tutaj, bo uważam, że kuchnia żydowska jest godna polecenia i jakby trochę zapomniana .... jak dobrze, że jesteś :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 14 Sty 2017 23:24 #517788

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Anuś, postaram się w przepływie wolnego czasu zawsze coś wrzucić. Nie obiecuję że to będzie każdego dnia, ale co jakiś czas napewno. Niedługo będzie Purim więc i przepis na czulent oraz na Hamantashe się pojawią.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 15 Sty 2017 09:34 #517800

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Absolutnie nie czuj się zmuszana czy zobowiązana do regularnych wpisów! To ma być przyjemność, a nie obowiązek :)
Przy okazji święta Purim liczę na historię cudu purymowego.
pozdrawiam cieplutko :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 08:03 #517977

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Absolutnie nie czuję się zmuszana. ;) :P To fajnie jest rozpowszechniać kuchnię goszczącą np. w moim domu. A może komuś ona zasmakuje i też zechce ją wprowadzić we własny repertuar domowego menu? Byłoby fajnie.Historia cudu purimowego też będzie, tylko będziecie mi musieli wybaczyć brak talentu pisarskiego. :funnyface:
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2017 08:07 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 20:20 #518062

  • klakierowa
  • klakierowa's Avatar
  • Online
  • Posty: 177
  • Otrzymane dziękuję: 33
A czy ktoś z Was piecze Kokosh cake?
Od jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto ale niestety nie mam sprawdzonego przepisu.
Miernota gorsza od niczego!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 20:25 #518064

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Podłączam się do powyższej prośby :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:04 #518070

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Posty: 262
  • Otrzymane dziękuję: 483
Jaka to jest mąka macowa, można ją czymś zastąpić?
Chętnie będę śledzić wątek, uwielbiam kuchnię żydowską. A sernik zrobię na Dzień Babci i Dziadka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:13 #518073

  • dala
  • dala's Avatar
  • Online
  • Strefa 7a
  • Posty: 4646
  • Otrzymane dziękuję: 3637
Wspaniały wątek! dzięki Aniu, dzięki Krysiu za popularyzację całkiem już zapomnianej (takie mam wrażenie, ale może się mylę) kuchni :)
Dla mnie to zupełna nowość i nawet troszkę egzotyka :oops: Z wielką przyjemnością poznam potrawy kuchni żydowskiej i choć nietęga ze mnie kucharka, może nawet spróbuję coś ugotować?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2017
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:14 #518074

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Wystarczy zmielić i masz mąkę macową (przynajmniej ja tak robię gdy nie ma jej w sklepie):


(fotka zapożyczona z netu)

Mąkę macową można kupić w sklepach z koszerną lub zdrową żywnością.
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2017 21:18 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:27 #518077

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Ten sernik chodzi za mną od paru dni ... Najbliższy weekend to bardzo dobry pretekst ( dzięki Beatko ! ), aby dać upust łakomstwu ;-)
Ale musimy nacisnąć Żabulę, aby wstawiła kiedyś przepis na takie trójkątne ciasteczka - wyglądają wspaniale i jak sądzę, jeszcze lepiej smakują. Prawda Żaba :screem: ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:50 #518081

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Posty: 5659
  • Otrzymane dziękuję: 1583
Te trójkątne ciasteczka to Hamantashe (czyt. hamantasze czyli ''uszy Hamana'') Robi się je na święto Purim (teraz będzie w marcu). Na ogół są one z makiem, ale mogą być także z marmoladą. Jutro lub pojutrze wstawię przepis bo dzisiaj już jestem zmęczona. Dziewczyny, może być? :whistle: :funnyface:
Zapraszam do mojego wątku: Zielone u Krysi co stoi lub wisi.


Pozdrawiam serdecznie. Krystyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 16 Sty 2017 21:55 #518083

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5995
  • Otrzymane dziękuję: 7807
Z marmoladą poproszę.
Uszy .... jaka piękna nazwa na ciastka :dance:
Oczywiście Żabulka, najpierw odpocznij, a potem nas uraczysz.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.171 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum