TEMAT: Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 10 Mar 2017 21:16 #528450

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 12530
  • Otrzymane dziękuję: 21108
Potrawy bezmięsne i "uszy Hamana" .....
Żabulka, przeczytałam z prawdziwą przyjemnością, bardzo Ci dziękuję :)
12-13 marca to już za moment, postaram się upiec te "uszyska".
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula


Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 10 Mar 2017 21:23 #528458

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8338
  • Otrzymane dziękuję: 3005
Ja nie zawsze zdążam z ich upieczeniem, bo bardziej się koncentruję na przygotowaniu potraw bezmięsnych. A dla tych którzy wolą zobaczyć jak się robi Hamantasze, wklejam filmik instruktażowy:


Dla osób ciekawych jak obchodzić Purim, całą masę informacji o tym znajdziecie tutaj: www.sztetl.org.pl/pl/cms/aktualnosci/5665,a-frejlechn-purim-/
Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2017 14:10 przez Forumowa Żabula.

Kuchnia żydowska, czyli gęsi pipek i inni 07 Kwi 2017 08:34 #533651

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8338
  • Otrzymane dziękuję: 3005
Ze szczególną dedykacją dla naszego forumowego Anioła w postaci Ani Adasiowej, podaję obiecany przepis na...

Sernik po żydowsku Hanki Lipkowej

1,20 kg. sera twarogowego
10 żółtek
2 niepełne szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki masła (150g)
piana z białek ubitych na sztywno
ew. bakalie

Wykonanie:

Zmielić ser w maszynce, ubić żółtka z dwiema szklankami cukru pudru. Zmieszać ser z żółtkami, masę zmiksować przez nylonowe sito. Dodać roztopione chłodne masło, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (bakalie), na końcu dodać pianę z białek ubitych na sztywno. Wlać do tortownicy. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 st.) ponad godzine. Po ostudzeniu można oblać masą czekoladową lub polać lukrem.

Taki jest przepis, a ja biore 1,5 kg twarogu i 12 jajek, nie przecieram przez żadne sito (z lenistwa chyba hahahaha), na wierzch robie (daje) lukier. smacznego!
Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2017 08:37 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Florka

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum