TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 17 Wrz 2025 13:01 #883169

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1053
  • Otrzymane dziękuję: 3372
Nimfa oczywiście, że może postać. Zależy na czym Ci zależy :)
Często robię kiszonki mieszanki w b.małych ilościach w butelkach jak na zdjęciu. Z czasem wszystko co wewnątrz ma jednakowy smak.

Moją paprykę robiłam inaczej niż Mamma - nadziewałam gotową kiszonką z butelki i już po 4 dniach papryka była lekko ukiszona, b.dobrze smakowała papryką jak dla mnie. Ale żeby nie nurkować rękawiczką w słoju, przełożyłam wszystkie nadziane papryki do okrągłej szklanej miski w jednej warstwie, dolałam trochę zalewy i dociążyłam talerzykiem. Niestety papryka zaczęła tracić smak, więc zrobiłam to co zrobiłam... ale efektowne to już nie jest.
Jeśli to ma być efektowna na stole paprykowa kiszona przekąska, to warto przemyśleć jak ją kisić.
Na zdjęciu moja ostatnia mieszanka (z fasolką i kalarepką też) i to co zapasteryzowałam

paprykazkisz.kapust.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 25 Wrz 2025 16:01 #883497

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1053
  • Otrzymane dziękuję: 3372
Dzisiaj degustacja zabitej kiszonki. Pycha :) papryka nie jest ciapowata, jeszcze smakuje papryką. Następnym razem pasteryzowałabym już po 4 dniach kiszenia papryki i moim zdaniem dodatek oleju/oliwy bardzo polepsza smak, dawałam rzepakowy ale może pasowałby też kukurydziany(?)

paprykazkiszon.pasteryz.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.305 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum