TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 04 Lut 2020 11:34 #691137

  • czesio
  • czesio's Avatar
Szymek wrote:
Nie wiem czy pisałem, ale rewelacyjna w smaku jest kiszona biała rzodkiew, chociaż zapachem odstrasza nawet muchy :lol:
Od 50 lat uprawiam rzodkiew Monachijską białą.
W warunkach Wrocławia można ją trzymać w gruncie i stopniowo wykopywać do wiosny.
Jest mniej piekąca od rzodkwi zimowej Murzynki i dlatego chętnie ją jadły moje dzieci.
Wczoraj, po odwilży wykopalem rzodkiew Monachijską białą dla wnuczki.
Na początku kupowałem nasion z CNOS.
Teraz grzecznościowo ktoś czasami przywozi je z Niemiec.
Przez kilka, kilkanaście lat można we Wrocławiu pozyskiwać własne nasiona z rzodkwi zimującej w gruncie. Po tym czasie nasiona się wyradzają.
Własne nasiona kiełkują nawet po kilkunastu latach. Najpierw wysiewam te drobne, potem średnie, a duże jako ostatnie.
Kisić ją można samą jak i zmieszaną z kiszoną białą kapustą głowiastą.
Po ukiszeniu może stać bardzo długo. Wiele tygodni a nawet miesięcy.
Po ukiszeniu w dużej, glinianej, beczułce z rowkiem z wodą na pokrywkę przekładam do zakręcanych słoików i daję do lodówki.
Aby po wyjęciu z lodówki sok nie wypływał w czasie transportu słoik jest napełniony nie do końca.
Do tak ukiszonej rzodkwi czy kapusty można dodać w celu ukiszenia topinambur. Jest to nieco mniej trwała kiszonka.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2020 12:01 przez czesio.


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 04 Lut 2020 19:26 #691251

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 618
  • Otrzymane dziękuję: 790
Zrób sobie ocet malinowy albo jabłkowy (ale zrób, bo kupny jest taki sobie). Może się przekonasz do octów.
Kiszona rzodkiew z kimchi mi smakuje, ale będę musiał sprawdzić ją bez sosu rybnego ;-)
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, anaka

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 04 Lut 2020 22:09 #691301

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1102
  • Otrzymane dziękuję: 2207
Jak zrobisz bez sosu rybnego to od razu napisz ,jak wyszło.Kiedyś widziałam film jak ten sos się robi i to zniechęciło mnie do jego stosowania.Chociaż myślę,że obecnie przemysłowo nie robią go tradycyjną metodą.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Lut 2020 12:13 #691367

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 618
  • Otrzymane dziękuję: 790
A jak robiono na filmie? Bo normalnie to solą różne morskie robaki (kalmary itp), wsadzają do zbiornika w którym się to kisi. Później dojrzewa i gotowe. Sojowy się robi tak samo.
Nim zrobię nową porcję to chwila minie, tego mam jakieś 2L. A do posiłku używam "dwie łyżki". Chyba że znajdę przepis na jakiś bigos z kimchi ;-)
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Lut 2020 14:02 #691388

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9466
  • Otrzymane dziękuję: 13286
Ja od czasu choroby na boreliozę robię ocet jabłkowy, potem maceruję w mim piołun. Ten piołunowy ocet w stężeniu 0, 07% piłam codziennie rano, szklankę. Mimo .
,że już dawno zapomniałam o drakońskiej kuracji antybiotykowej,dalej i tak piję co najmniej dwa razy w tygodniu. Tak ,ze nie uważam ocet za wszelkie zło, ale do barszczu bym nie dała, bo to nie ten smak. Ale się kiedyś zastanawiałam czy nie zrobić octu z dodatkiem czosnku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Lut 2020 14:58 #691396

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 618
  • Otrzymane dziękuję: 790
Do czerwonego nie widzę sensu by dawać ocet. Kiszone buraki/sok tak.
napisałem o robieniu octu bo przeczytałem że forumek ma awersje.
czosnek kiszony jest smaczny, ale najlepsze są pędy kwiatowe z czosnku, ukiszone. Kiedyś miałem dostawy z Rosji i za każdym razem zielone było jedzone do wszystkiego.
nam nigdy nie wyszły takie dobre. Ale jak się pojawią pędy trzeba będzie ponowić próby.
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 06 Lut 2020 11:14 #691543

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1102
  • Otrzymane dziękuję: 2207
newrom wrote:
A jak robiono na filmie? Bo normalnie to solą różne morskie robaki (kalmary itp), wsadzają do zbiornika w którym się to kisi. Później dojrzewa i gotowe. Sojowy się robi tak samo.
Nim zrobię nową porcję to chwila minie, tego mam jakieś 2L. A do posiłku używam "dwie łyżki". Chyba że znajdę przepis na jakiś bigos z kimchi ;-)
Robiono właśnie tak,jak opisujesz.Sojowy jest z roślin,a nie z ryb w całości.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 06 Lut 2020 16:26 #691594

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 618
  • Otrzymane dziękuję: 790
A to jakaś różnica czy doprawiasz zgniłą rośliną czy zgniłą rybą? :devil1:
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 10 Lut 2020 16:23 #692321

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 955
  • Otrzymane dziękuję: 5537
Po wizycie w rodzinnym domu przywiozłam solidną porcję kryżałek. :wink4: :yummi: Wciągnęłam co nieco do obiadu.
100_4302.jpg

100_4304.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, Szafirek, JaNina, Zygowa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Kwi 2020 22:19 #705124

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 871
  • Otrzymane dziękuję: 946
Ktoś kisił liście czosnku niedźwiedziego?
Mam go sporo w ogrodzie. Na bieżąco nie dajemy rady zjeść a zaraz będzie niesmaczny, bo zacznie kwitnąć. Pesto nie wchodzi w grę, bo za takimi "nowościami" mój mąż nie przepada.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.127 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum