Krysiu z przetworami to jest tak,że jednemu dany przepis może smakować a drugiemu niekoniecznie
My uwielbiamy ogórki więc co roku robię bardzo dużo słoiczków.Specjalistką to ja nie jestem,po prostu sprawdzałam przez lata dużo przepisów i zatrzymałam tylko te,które nam najbardziej smakowały.Estragonu daję do każdego słoiczka szczyptę,suszonego.Zbyt dużo sprawiłoby,że byłyby by gorzkie.To parę moich ulubionych.
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W OCCIE
4kg ogórków
3 czerwone papryki
4cebule(może być mniej)
Wszystko zalać na 3-4 godz solanką (9szklanek wody z szklanką soli)
Po tym czasie odlać i włożyć ogórki z cebulą i papryką do słoików (cebulę kroimy w krążki,paprykę w paseczki)
Zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu
4 szklanki cukru
ziele angielskie,gorczyca liść laurowy,pieprz
Zalewę ugotować.Zimną zalać słoiki.Pasteryzować 10 minut.
ogórki konserwowe po kozacku
2kg ogórków
duża marchew
koper
mała główka czosnku
ziele angielskie
zalewa:
4 szklanki wody
szklanka octu
niepełna szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy francuskiej
Jeśli ogórki są duże to kroimy je wzdłuż na 4 części.Do słoików wkładamy ogórki,pokrojoną marchew,ząbki czosnku i przyprawy.Gotujemy zalewę przez 5 minut po czym gorącą zalewamy ogórki.Odstawiamy do góry dnem aż wystygną
Aniu Adasiowa jeśli napisałam coś źle to popraw,gdyż piszę z głowy,gdzieś mi się ten przepis zawieruszył.
ogórki warszawskie
2 kg ogórków
1,5 szkl octu jeśli lubimy łagodniejsze; 2,5 gdy ostrzejsze
8 szkl wody
16 dkg cukru
5 dkg soli kamiennej
6 listków laurowych
10 kuleczek ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziarnistego
6 łyżeczek gorczycy
duża marchew
2 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
kilka baldachimów kopru
zalewa:
wodę gotujemy z listkami laurowymi,zielem i pieprzem.Dodajemy,sól,cukier i gotujemy 15 minut,dolewamy ocet,zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia
Do słoików wkładamy ogórki,kawałki czosnku,marchwi chrzanu,koper i gorczycę.Zalewamy zalewą i pasteryzujemy ok 3 minut.
ogórki konserwowe
zalewa:
3/4 szkl octu
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe,ziele angielskie,cebula
do słoików:
gorczyca
marchew
koper
estragon
ogórki
Gotujemy zalewę,przestudzoną zalewamy słoiczki z ogórkami
Smacznego
Zaznaczam,że przepisy nie są mojego autorstwa,jedynie przeze mnie wypróbowane i zasmakowane
ulubione