Tegoroczne przetwory: od lewej: koreczki ogórkowe z kolendrą, ogórki po kozacku ( oba z rewelacyjnych przepisów
Violisi ), sałatka słodko-kwaśna z cukinii wg przepisu
Poll i na końcu, ten malutki słoiczek, to pomidorki.
A poniżej "kapary" z nasion nasturcji, które to nasionka zebrałam z własnych roślinek.
I "kiszeniaki" czyli ogóreczki małosolne ...
Zielone pomidorki
Taką ilość pomidorków postanowiłam uwiecznić w słoiczkach; wyszły z tej porcji dwa małe słoiki.
Pomidorki i jedną małą cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki zasypałam 2 łyżkami soli i zostawiłam na 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przygotowałam zalewę:
0,5 l wody
1 szklanka octu
15 dkg cukru
pieprz czarny, ziele angielskie, goździk, kawałeczek laski cynamonu, kilka kulek kolendry, gałązka suszonego cząbru ( można dodać odrobinę suszonego imbiru )
Składniki zalewy doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 15 minut, przecedziłam. Do odsączonych pomidorków i cebuli wlałam zalewę i gotowałam całość 10 minut. Do każdego słoiczka wrzuciłam po pół łyżeczki gorczycy, nałożyłam warzywka z zalewą i studziłam pod kocykiem. Nie pasteryzowałam.
"Kapary" z nasion nasturcji
Zielone, niedojrzałe nasiona dokładnie oczyszczamy z resztek okwiatu, płuczemy i umieszczamy w słoju; zalewamy solanką z 1 l wody i 2-3 łyżek soli. Zostawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy i dokładnie osuszamy nasionka ściereczką.
Do zalewy potrzebujemy 100 ml octu winnego ( dałam domowej roboty, jabłkowy ), 200 ml wody, 20 g cukru i przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ( może być kolorowy ), goździk, gałązkę estragonu, ewentualnie inne ulubione zioło.
Przygotowane wcześniej nasionka wkładamy do słoiczka, zalewamy wrzącą zalewą i odstawiamy zakręcony słoik do góry dnem do ostygnięcia.
Ten przetwór trzymam w lodówce.
pozdrawiam cieplutko
p.s.
sałatkę z cukinii wg przepisu Poll robiłam po raz pierwszy; po trzech tygodniach nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoik. Zniknął w okamgnieniu .... to chyba najlepsza rekomendacja
dodałam jedynie sporo posiekanego koperku.
A poniżej
przetwory owocowe:
- dżem śliwkowy z cynamonem, dżem śliwkowy z żelfiksem, powidła tradycyjnie smażone i dżem z mirabelek z dodatkiem anyżu