Ogóreczki kanapkowe //
Taką samą zalewę stosuję do ogórków konserwowych i też wychodza pyszne
-ogórki
-liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, koper, cebula lub czosnek, marchewka
ZALEWA:
1,5 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
Składniki zalewy zagotować i lekko przestudzić (nie zawsze mi się chciało czekać i gorącą też zalewałam

). Do każdego słoika dać łyżeczkę gorczycy, ze 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, trochę pokrojonej marchewki. Upakować pokrojone w plasterki ogórki, wcisnąć kawałek kopru

i czosnek/ cebulę poikrojoną w krążki możemy położyć na sama górę. Zalewamy przygotowana zalewą i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Mocno dokręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
( W ogórkach konserwowych mam napisane, że jak sie zaleje przestudzoną zalewą, to pasteryzuje się je do momentu aż zaczną zmieniać kolor)
Ogóreczki kanapkowe CURRY
-ogórki
-gorczyca, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, liście laurowe, ewentualnie kolendra, czosnek
ZALEWA:
3 łyżeczki curry
szczypta płatków chili
2 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Do każdego słoika wrzycić łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i ziela angielskiego (ewentualnie szczyptę kolendry), liśc laurowy, przekrojony ząbek czosnku (albo ze dwa takie

) Pokrojone ogórki układamy ciasno w tak przygotowanych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki, lekko zakrecamy. Pasteryzujemy około 10 minut. Dokrecamy mocno słoiki i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.
Papryka konserwowa
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
Paprykę umyc, wydrążyć i pokroic na mniejsze kawałki. Zagotować zalewę, do gotujacej się zalewy włożyć paprykę i gotować 3 minuty od momentu wrzenia. Przekładać papryke z garnka do słoików. zalewe jeszcze raz zagotować i taką zalewac paprykę w słoikach. Od razu mocno zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem do pełnego wystygniecia.
Koreczki słodko ostre
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyzeczka papryki ostrej
odrobina płatków chilli (w zależności jak ostre sie lubi

)
Ogórki myjemy, paprykę myjemy i wydrążamy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kawałki. Do każdego słoika wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, listek laurowy, ziele angielskie (lub dwa), ze trzy ziarnka pieprzu. Pokrojone warzywa ciasno układamy w słoikach. Zagotuwujemy zalewę i goracą zalewamy warzywa w słoikach, lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut, dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.