TEMAT: Ogórki, ogóreczki ....

Ogórki, ogóreczki .... 27 Lip 2012 12:42 #57635

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Poniżej zamieszczamy spis treści - kliknięcie w link przeniesie nas do szukanego przepisu :)

PIKLE CURRY
OGóRKI W OCCIE
MIZERIA NA ZIME
OGÓRKI KISZONE
OGÓRKI Z CHILLI (lub papryką)
OGÓRKI KONSERWOWE CURRY
OGÓRKI PO KARTUSKU
OGÓRKI KONSERWOWE TERESY
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W OCCIE
OGÓRKI KONSERWOWE PO KOZACKU
OGÓRKI WARSZAWSKIE
OGÓRKI KONSERWOWE
OGÓRKI Z KOLENDRĄ
OGÓRKI Z CZOSNKIEM (SAŁATKA)
OGÓRKI W KURKUMIE (kanapkowe)
SAŁATKA OGÓRKOWA NA OSTRO
KAPARY Z NASION NASTURCJI
SAŁATKA Z OGÓRKÓW,MARCHWI I CZOSNKU
OGÓRKI CYTRYNOWE W ŁAGODNEJ ZALEWIE
OGÓRKI KROJONE Z PAPRYKĄ
OGÓRKI SAŁATKOWE Z CURRY
OGÓRKI KANAPKOWE
OGÓRKI KONSERWOWE
SAŁATKA OGÓrKOWA
OGÓRKI KANAPKOWE (Majkowy)
OGÓRKI KANAPKOWE CURRY (Majkowy)
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY (Kerstin2309)
OGÓRKI KONSERWOWE
SAŁATKA DIABELSKA
SAŁATKA OGÓRKOWA NA OSTRO (Kerstin2309)
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI (Kerstin2309)
OGÓRKI Z CHILI (MIREK)
OGÓRKI Z MIODEM
MIZERIA W PRZECIERZE
MIX OGÓRKOWO- WARZYWNY Z KOPREM
OGÓRKI PO ŻYDOWSKU (Doris65)
OGÓRKI WATYKAŃSKIE
PIKLE Z MUSZTARDĄ
MIZERIA NA ZIMĘ (Kryswdow)
OGÓRKI KISZONE (Kocina)
OGÓRKI KRÓLEWSKIE
OGÓRKI PO ŻYDOWSKU
OGÓRKI KISZONE (Terri)




Z wielka przyjemnością podzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i ja...

Pikle curry
Ja na zimę robię pikle z cukinii w curry, robię tak też ogórka i patisona a każde smakuje trochę inaczej :lol:

• 5 - 6 kg dojrzałych ogórków, może być patison lub cukinia
• natka selera,
• 2 duże cebule,
• opakowanie przyprawy curry ,
• 3 litry wody,
• 2 szklanki cukru,
• 1½ szklanki octu,
• 5 łyżeczek białej gorczycy,
• 3 płaskie łyżki soli.

Obrane ogórki pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić gniazda z pestkami. Ułożyć pionowo w słoikach. Jeśli używamy cukini lub patisonów to młodych nie obieram ze skóry, ale już te dojrzalsze koniecznie. Do każdego słoika dodać 2 - 3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry.
Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5 - 10 min.

Jaśmina dała mi natomiast taki przepis na cukiniową sałatkę zimową:
8 kg cukinii
1 k startej marchewki
1 k cebuli
20 dag posiekanej pietruszki
1 szkl cukru
1/4 l oleju
1/2l octu
8 łyżek soli
główka czosnku zmiażdżona
30 ziaren pieprzu zmielić
20 ziaren ziela
wszystko wymieszać niech postoi trochę , do słoików i got 15-20 min

ACHA!! w ubiegłym roku robiłam jeszcze pikle z musztardą. Oczywiście jak mi brakło ogórków to dawałam też patisona i cukinię :;230 Wyglądają... szaro-buro, ale w smaku rewelacja, do wędliny i jako dodatek do obiadu.

Pikle z musztardą
• 2 kg przerośniętych ogórków
• 1 litr wody
• 1 szkl octu
• 4 łyżki musztardy
• 30 dkg cukru
• 2 łyzki soli

Etapy przygotowania:
1. Ze składników ugotować zalewę.
2. Ogórki obrać ze skórki i wydrążyć z pestek i pokroić wzdłuż na paski.
3. Włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą.
4. Pasteryzować przez ok 10-15 minut.


Co roku robię paprykę konserwową i co roku gotuję za dużo zalewy do niej ;:60 , więc otwieram lodówkę i wyciągam wszystkie warzywa które mogłyby się nadawać do marynowania :lol: :
- marchewka w słupki(sparzyć)
- kalafior (sparzyć)
- czosnek (sparzyć)
- papryka
- fasolka szparagowa (sparzyć)
- cebula (jeśli malutka to w całości, jeśli nie to w ćwiartki)

a do tego zalewa jak do papryki, tzn.:
To zagotować:
• 1 szkl. octu
• 2 l wody
• 5 łyżki cukru
• 2 łyżki soli
Do słoików:
• ziele angielskie
• liść laurowy
• liść czarnej porzeczki lub wiśni
• pieprz
• gorczyca
• plaster cebuli, marchewki
• czosnek, chrzan, koper
Słoiki gotować 5-7 minut.

Na "stare lata" smaki mi się zmieniają i chyba w tym roku dam mniej octu do tej zalewy.

Ale... najważniejszy "przetwór zimowy" to marynowane grzybki!! Robię je tak jak moja mama, dla nas są idealne...
Oczywiście obrane i umyte grzyby gotuję z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego,kilka ziaren pieprzu, sól - na litr grzybów płaska łyżka soli, szczypta cukru. Pod koniec gotowania dodaję cebule pokrojoną w krążki, chwilkę jeszcze gotuje i dodaję ocet - i teraz nastąpi chwila prawdy MIGDY nie wiem ile mam go dodać, próbuję po prostu czy już i osiągnęłam ten smak, który chciałam ale myślę, że na litr takich grzybów w wywarze ok. 1/2 szklanki octu. NIE ODLEWAM absolutnie wody z grzybów, ponieważ tracą cały smak i czuć w nich tylko ocet. Tak zrobione grzyby są łagodniejsze i można rozróżnić smak poszczególnych gatunków. Pasteryzuję je ok. 30 minut.
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2017 19:23 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2012 10:44 #58241

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Kiedyś robiłam coś takiego:

OGÓRKI W OCCIE

Przygotować zalewę z 1 szklanki octu, 1/2 szklanki wody, ziela angielskiego, 20 dag cukru, 1 łyżki soli.
Kilka wyrośniętych ogórków, posiekaną cebulę zalać rano tą zalewą, wieczorem dodać 6-10 ząbków czosnku, 3 łyżki świeżego posiekanego koperku.
Zapakować ciasno do słoiczków, tak, aby całkowicie były przykryte zalewą, na wierzch wlać łyżeczkę oleju lub oliwy.
pasteryzować ok. 15 min.
Dla kolorku dodawałam trochę czerwonej papryki.
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2017 10:59 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2012 14:20 #58264

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Zrezygnowałam z dodawania oleju na wierzch wszelkich marynat już dawno temu, nic to właściwie nie daje, oprócz tego, że pod koniec "sezonu" ten olej czuć starym olejem. Przetwory z octem są bardzo odporne na przechowywanie. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 06 Sie 2012 14:38 #59666

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1752
  • Otrzymane dziękuję: 603
Kochane, potrzebuję przepisu na mizerię na zimę. Mam kilka różnych ale we wszystkich jest 1. ocet 6% (mam tylko 10%)
2. koperek, którego nie mam wcale :placze:
Poratujcie dobrą radą, prooooszę
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 06 Sie 2012 16:00 #59681

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Weź mój przepis, a zamiast koperku daj gorczycę :happy:

Ogórki, ogóreczki .... 23 Sie 2012 08:42 #63393

  • kryswdow
  • kryswdow's Avatar
Mizeria na zimę

Mam dwa sprawdzone przepisy
5kg.ogórków
6cebul(średniej wielkości)
Ogórki obierz pokrój w plasterki nieco grubsze niż zazwyczaj na mizerię.Cebulę obierz
ZALEWA
o,250 octu 10%
0,250 oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 łyżeczki soli
ZALEJ ogórki i cebulę marynatą wymieszaj i odstaw na4-5 godz.następnie przełóż mizerię do czystych słoików dobrze ją ugnieć dopełnij zalewą. Gotuj 5min.
DRUGI PRZEPIS
1 kg.ogórków
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
piórka koperku
obrane pokrojone ogórki zalewamy solą wodą i kwaskiem.wymieszać i odstawić.Gdy puści sok w takiej ilości że przykrywa ogórki,nakładamy do słoików wraz z sokiem na wierzch wkładamy koperek i szczyptę pieprzu,można dodać1/2 łyżeczki cukru.gotujemy 10 min.Gotowanie zawsze liczymy od chwili zagotowania
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 09:12 przez .

Ogórki, ogóreczki .... 21 Paź 2012 14:14 #79701

  • Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 643
  • Otrzymane dziękuję: 180
Dodam przepis na najlepsze na świecie (moim zdaniem) ogórki kiszone. Dostałam go niedawno od Mamy koleżanki.
Jadałam je już wcześniej, ale teraz wreszcie mogłam sama zrobić :dance:

Składniki na 1-litrowy słoik:
ogórki ciasno ułożone
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
szypta pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki gorczycy
mała cebula
5 ząbków czosnku
5 liści wiśni lub czarnej porzeczki
koper
1 mała marchewka

Zalewa:
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka soli kamiennej

Słoiki zalewamy gorącą zalewą.

Ten po lewej - zrobiony wczoraj. Ten po prawej - dwa tygodnie wcześniej.
Pyszne :) Nie wiem czy doczekają do zimy :whistle:

Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:48 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , bela, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 27 Lis 2012 09:23 #93770

  • Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 465
  • Otrzymane dziękuję: 147
Ogórki z chili (lub papryką).

-2.5 kg ogórków (raczej mniejszych)
-3 łyżki soli.
Ogórki pokroić na 4 części, dodać sól - zostawić na 3 godz. do zmożenia, po tym czasie odlać sok.

Zalewa:
-1.25 szkl. octu
-0.50 szkl. cukru
-3 łyzki oleju.
Wszystko razem zagotować.

-1 papryczka chili lub 3 łyżki ostrej papryki
-1 główka czosnku.
Dodać do ogórków po zmożeniu.

Następnie dolać przestudzoną zalewę i zostawić na 12 godz. potem wszystko włożyć do słoiczków i gotować ok.10 minut.


Przepis wypróbowałam w obu wersjach: w tym roku z papryczką chili, w ubiegłym z ostrą papryką w proszku.



100_1687.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 04 Sie 2013 13:30 #184050

  • Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 643
  • Otrzymane dziękuję: 180
Sezon ogórkowy czas zacząć :)

Przepis na ogórki konserwowe curry, wydębiony od teściowej mojej siostry. Zajadam się nimi nieprzytomnie.

- 3 kg ogórków obranych i pokrojonych

Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 2,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 2 cebule
- 6 łyżeczek curry
Zagotować ok 3 min; zostawić, aby przestygło

- do słoiczka wrzucić ogórki
- dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, listek selera
- zalać wcześniej zagotowaną zalewę
- wszystko zagotować ok 6-10 min

Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:48 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Forumowa Żabula, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 25 Lis 2013 16:20 #206540

  • goni@k
  • goni@k's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 176
  • Otrzymane dziękuję: 318
U mnie pierwsza, nieduża beczusiaz ogórkami kiszonymi ma się ku końcowi :bad-idea:
W ziemi siedzi jeszcze jedna, większa, którą lada dzień trzeba będzie wykopać.


ogrki002.jpg


ogrki005.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2013 16:22 przez goni@k.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwek, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 04 Sie 2014 11:02 #289023

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
To ja może podam przepis na pyszne ogórki po kartusku.Przepis znaleziony kiedyś w internecie,wypróbowany i z czystym sumieniem mogę polecić
2kg ogórków
3czerwone papryki
2-3listki laurowe
3ząbki czosnku
koper,pieprz,ziele angielskie,marchew,cebula,gorczyca,chrzan
zalewa:0,7l.wody,1łyżka soli,3/4szkl.cukru;1,5setki octu
ogórki jeśli mniejsze wkładamy do słoików całe,jeśli duże kroimy wzdłuż na połowy lub ćwiartki.Paprykę kroimy jak kto lubi.można na drobne paseczki lub na większe kawałki.Cebulę w półplasterki.Dodajemy resztę składników.Gotujemy zalewę i zimną wlewamy do słoików z ogórkami.
te ogóreczki są naprawdę super :)
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:49 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 15 Sie 2014 21:51 #291853

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
I jeszcze jeden przepis na ogórki konserwowe. Nazwałam je ogórkami Teresy gdyż przepis dostałam od koleżanki. Również bardzo smaczne:-)

OGÓRKI KONSERWOWE TERESY

4kg ogórków
3czerwone papryki
5cebul
Ogórki jeśli duże pokroić na połówki lub ćwiartki.jeśli małe to całe. Paprykę jak kto lubi można w większe lub mniejsze paski,cebulę w półtalarki. Wszystko zalać na 3godziny solanką z 9szklanek wody i szklanki soli.Po tym czasie wodę odlać. Włożyć ogórki do sloików.
Zalewa:4szklanki wody
2szklanki octu
4szklanki cukru
Ziele,gorczyca,liść laurowy,pieprz.
Zalewę ugotować. Zimną zalać sloiki. Pasteryzować 10minut.
U mnie wszyscy juz po tygodniu otwierają pierwsze sloiczki:-D
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:51 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 18 Sie 2014 17:48 #292525

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
W mojej modyfikacji zamiast gotowej przyprawy do ogórków użyłam mieszanki własnej: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz i suche kwiatostany kopru. Zgodnie z zaleceniami Poll, po 6 dniach otworzyliśmy jeden słoik i ... na drugi dzień dokupiliśmy 13 młodych cukinii :)
A zioła prowansalskie rzeczywiście powinny dodać smaczku, prawie każde warzywo je lubi.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 30 Sie 2014 21:57 #295746

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Od lewej:
ogórki z papryką (+ woda, ocet, miód, kilka ziarenek kolendry, 1 z. angielskie, 3 ziarenka pieprzu)
środek:
grzybki w occie
po prawej:
cukinia i ogórki w talarkach (+ woda, ocet, miód, kolendra, z. angielskie, pieprz)

30sierpnia2014015.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): , Adasiowa, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 03 Wrz 2014 20:45 #296736

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Trzymam kciuki za przetwory :)
Te proporcje zalewy ( z wyjątkiem miodu ) z powodzeniem możesz zastosować do np. ogórków konserwowych.
W tym roku zrezygnowałam z robienia papryki - miesiąc temu w Poznaniu za 1 kg płaciłam 4,50 zł, obecnie kosztuje 5,50/kg !!! Sezon paprykowy w pełni, towar nie idzie na wschód, warzywa gniją, a tu takie ceny ... masakra :(
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 29 Lip 2015 21:53 #392336

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8491
  • Otrzymane dziękuję: 3477
Z tej porcji ogórków którą podałaś w przepisie (ja miałam 5 kg ogórków) wyszło mi 6 słoiczków tzw. pasztetowych (500 gram) i jedna dżemówka. Jutro zrobię drugą porcję, a jak mąż mi da kolejne eci-peci (kasę), to zrobię kolejne dwie porcje, ale z dodatkiem koperku. Huraaaa, będzie co wyciągać zimą! :dance: :dance: Mniam, mniam! :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 07 Sie 2015 22:18 #394355

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8491
  • Otrzymane dziękuję: 3477
Czy ma ktoś może sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, ale takie co by były jędrne i chrupiące?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2015 09:07 #394410

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
Krysiu aby były jędrne i chrupiące,do każdego słoiczka dodaję troszkę estragonu i krótko pasteryzuję.Nie dodaję soli do zalewy tylko wcześniej moczę ogórki w solance. Ważne tez żeby były świeże,najlepiej z własnej działki
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.324 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum