TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Wrz 2014 09:42 #300609

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Mireczko,do tej papryki z czosnkiem to płaskie łyżki soli czy takie z czubkiem?:-)wolę się upewnić żeby nie przesolić:-)cały czas leje deszcz więc jest okazja na nowe sloiczki papryki. U nas jest teraz po 2,90


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Wrz 2014 15:35 #300685

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
No to część sobotniej pracy też pokażę :woohoo:


paapryczki004.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Wrz 2014 20:58 #300771

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Adrian ! Rodzina może być z Ciebie bardzo dumna :)
Takie papryki własnego "chowu" będą smakować jeszcze bardziej. Moje gratulacje!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 28 Wrz 2014 19:00 #302020

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Smażone cukinie robią furorę i nic dziwnego, bo naprawdę są przepyszne :) U nas kilkanaście słoików czeka spokojnie w spiżarni, my mniej spokojnie spoglądamy na ich zawartość, ale podejrzewam, że cierpliwość się opłaci - wspomnienie letnich cukinii zimą :)

Aby wykorzystać cukiniowy sezon w 100%, wypróbowałam przepis na sałatkę z cukinii i papryki, który dostałam od mojego chrzestnego - jadłam ją w ubiegłym roku, wylizałam słoik, cały rok czekałam na recepturę i ... mam ! Ponieważ sałatka jest w rzeczy samej warta grzechu, dzielę się przepisem z przyjemnością.

Sałatka z cukinii i papryki

3 kg smukłych, chudych cukinii :) - kroimy na cienkie plasterki
3-4 duże papryki czerwone - kroimy w paseczki
2 łyżki soli

Warzywa mieszamy dokładnie z solą i odstawiamy na 2 godziny.

Następnie:
3-4 cebule - kroimy w plasterki
1,5 łyżeczki chili lub zmielonego pieprzu
1,5 szklanki octu 10%
2,5 szklanki cukru ( dałam 2 szklanki, w wersji oryginalnej sałatka jest baaardzo słodka )
1 szklanka oleju

Do warzyw z solą dodajemy powyższe składniki, mieszamy i ponownie odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.
Z tych proporcji wychodzi 9-10 słoików 400 ml.


IMG_9187.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2016 22:21 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, viola

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 28 Wrz 2014 21:02 #302080

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Potwierdzam,sałatka z cukini i papryki jest pyszna. Teraz cały czas kusi mnie ta cukinia smażona:-Dtrochę sloiczków się opróżniło,cukinia na krzaczkach więc w tym tygodniu zabieram się do dzieła:-)tylko,że u mnie rośnie ta żółta cukinia,mam nadzieję,że nie będzie to przeszkadzać
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Lis 2014 09:24 #314282

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Papryka konserwowa wg Ani- Adasiowej(tyle że bez miodu, bo ta z miodem jeszcze stoi :woohoo: ) jak i papryka z czosnkiem podana wg przepisu Mirki-Mirdem (tyle że zmniejszyłem ilość czosnku) pyszna! w końcu można było spożytkować na coś dobrego swoje zbiory :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Lis 2014 19:46 #314436

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo się cieszę, że przetwór smakuje :) Małe słoiki opróżniamy jednorazowo, większe "idą" w dwa dni. Rodzina dwuosobowa ;-)Polecam w przyszłości rewelacyjne ogórki po kozacku naszej Violi - palce lizać :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 21 Sie 2015 08:39 #396967

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Rok temu miałem okazję dostać w pracy słoik z sałatką z papryki i cebuli! pyszne choć sceptyczny byłem do takich smaków. Oczywiście zdobyłem przepis.

2kg papryki czerwonej
1/2 kg cebuli

Paprykę i cebulę pokroić w paski. Każde w osobnym naczyniu posolić i odstawić na pół godziny, potem odcisnąć z nadmiaru soli i wymieszać razem.

Zalewa (zagotować)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego


Gorącą zalewą zalać paprykę z cebulą, dobrze wymieszać i naładować do słoiczków, dobrze dociskać i uzupełnić zalewą. Zamknąć słoik i pasteryzować 5min od zagotowania wody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, viola, Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2015 09:36 #401980

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Na specjalną prośbę drogiej Adasiowej zapodaję przepis na...

PAPRYKA W MUSZTARDZIE PO CHORWACKU


15 większych, grubych, czerwonych papryk
125 ml. 10%
125 ml. wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli (ja użyłam morskiej)
pieprz w ziarnach (pół łyżki)
liście laurowe (4-5 sztuk, w zależności od wielkości)
250 g. musztardy (ja użyłam sarepskiej Kamisa)
125 ml. oleju

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w małe paski.

Do dużego garnka (9 lub 12-litrowy) wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, pieprz i liście laurowe, wymieszać. Dodać paprykę, wymieszać (ilość zalewy jest bardzo mała, ale nie trzeba więcej, bo papryka podczas gotowania puści sporo soku) i gotować od momentu zagotowania 5-10 minut. Paprykę odcedzić z soku w której się gotowała i wystudzić.

Musztardę wymieszać z olejem na gładką masę (najlepiej trzepaczką do ubijania jajek). Dodać paprykę, dobrze wymieszać. Masę nakladać do wyparzonych słoików, zakręcić.

Nie wymaga pasteryzacji (ja zapasteryzowałam, tak na wszelki wypadek).
Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu.

paprykawmusztardzie-2.jpg
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2015 09:37 przez Forumowa Żabula.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2015 14:56 #402032

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Żabulka :)
Bardzo Ci, moja droga, dziękuję :)
Nie byłabym sobą, gdybym jednak nie dopytała o sok pozostały z gotowania papryk; czy dodajemy go do mieszaniny musztardy i oleju ?
Słoiczki wyglądają bardzo apetycznie :bravo: więc i mnie przyjdzie szatkować papryki ;-)
Tymczasem robię sałatkę z cukinii, papryki i marchewki wg Kerstin :kiss3:
Papryki w Poznaniu raczej drogie, na rynku 7 zł/kg, na szczęście jest market z chrząszczem w godle ....
Cukinię mam swoją.

Żabuś - wielkie dzięki, kochana :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Wrz 2015 15:22 #402035

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa wrote:
Żabulka :)
Nie byłabym sobą, gdybym jednak nie dopytała o sok pozostały z gotowania papryk; czy dodajemy go do mieszaniny musztardy i oleju ?
Słoiczki wyglądają bardzo apetycznie :bravo: więc i mnie przyjdzie szatkować papryki ;-)

Żabuś - wielkie dzięki, kochana :)

Zalewę wylewamy, ona do niczego nam się nie przyda. Ugotowaną, i odsączoną z zalewy paprykę studzimy, a po ostudzeniu mieszamy z masą olejowo-musztardową. Dalej jak w przepisie. Zapewniam że Ci jej wystarczy na tą ilość papryki. Powodzenia. :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 20 Wrz 2015 19:17 #403092

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa, no i zrobiłaś paprykę w musztardzie po chorwacku? Jutro zrobię Konfiturę z buraków i migdałów. Ciekawe co mi z tego wyjdzie? :think:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 20 Wrz 2015 20:25 #403120

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Żabulka :)
Póki co, zrobiłam sałatkę wg Twojego przepisu, z cukinii, marchewki, papryki i cebuli.... i co ?
Pamiętam, jak w latach 70-tych i 80-tych furorę robiła "sałatka bułgarska", kupowana w sklepach Społem. Rzeczywiście, była wspaniała. Jej smaku nigdy nie udało mi się "podrobić".
Dzięki Tobie i Twojej sałatce wróciłam do lat dzieciństwa :kiss3: :kiss3: :kiss3:
Jest pyszna! Proporcje zalewy i pozostałych składników idealne dobrane. Dzięki wielkie Żaba :hearts:

Adam odgraża się, że zapaprykuje mnie w tym tygodniu :supr: ... a więc i papryka po chorwacku będzie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 23 Paź 2015 23:12 #409864

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zrobiłam salsę wzorując się na przepisie Hiacynty, tyle, że dałam ostre papryczki tajskie 10szt. trochę inne zioła i na te proporcje pół torebki zelfiksu. Wyszła rewelacja. Z pięciu słoików został mi jeden. A tydzień jeszcze nie minął.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 29 Paź 2015 18:35 #410978

  • Komorowicz
  • Komorowicz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 11
własnie robie sos papykowy - jest super

3 kg czerwonej papryki
20 dkg ostrej papryki np peperoni
1/2 kg cukru
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
2 łyżki soli
7 liści laurowych
400 g koncentratu pomidorowego
1 główka czosnku

Paprykę pokroić podgrzać w garnku ( podlać z 1/2 szkl wody) i zmiksować blenderem. Gotować 15 min następnie dodać zmielony czosnek oraz pozostałe składniki i gotować jeszcze około 15 minut. Gorący sos wkładamy do słoików. Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 29 Paź 2015 18:46 #410982

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czy do tego sosu nie dodajesz cebuli?

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 30 Paź 2015 21:23 #411181

  • Komorowicz
  • Komorowicz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 11
:wink4: Cebuli nie daję można dać suszona bazylice. Sos można wykorzystać do wędlin a ja dodaję go jak gotuję sos do spaghetti. Jest dość ostry.
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2015 21:29 przez Komorowicz.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 12 Sie 2016 17:17 #496191

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ogórki kończa mi się, ale jeszcze na pare słoików znajdę. Kolor papryki chyba nie ma znaczenia, Żółta juz znajdę , a czerwona jeszcze w lesie, żółta trapezowa w stylu Wonder.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.266 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum