TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 20:27 #563404

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1724
  • Otrzymane dziękuję: 1877
Ja robię tak samo jak danaa.Nawet z owocami na dżem.Krócej się pichci i mniej wit.się traci.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 21:24 #563427

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Marynuje ktoś ostre papryczki? Kiedy się je nakłuwa? Przed kąpielą w solance czy po?
I gdzie jest ten przepis na sos z pieczonych pomidorów?
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 21:32 #563430

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1724
  • Otrzymane dziękuję: 1877
Czytałam,że przed solanką.Nakłuć i moczyć przez noc.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 05 Wrz 2017 08:46 #563476

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6573
  • Otrzymane dziękuję: 6765
Beata szkoda jeszcze zrywać Biquinho . Ono potrafi oczy cieszyć. ja będę dopiero jak się prawdziwe chłody zaczną, zrywać. Zresztą bardzo mało ich w tym roku mam. I tak wszystek pójdzie do dżemu pigwowo dyniowego.
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2017 08:56 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 05 Wrz 2017 20:00 #563555

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Emalko
U mnie dość sporo jeszcze nie dojrzało więc decyzja o zerwaniu tych dojrzałych jak najbardziej wskazana. Poza tym jak zrobi się chłodniej to to co dam radę, zimuję. Biquinho też jest w planach. Będą więc owocować nadal na parapetach.
A co to za dżem? Nie mam co prawda pigwy ale sąsiad ma, może wymieni się na pomidory :bye:
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 06 Wrz 2017 14:44 #563677

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1987
  • Otrzymane dziękuję: 1893
U mnie dżemy słabo schodzą ja jem swoje teściowa swoje, mama swoje więc u mnie jeszcze z ubiegłego roku jest do czorta z dyni i ze śliwek. Powiedzcie jak suszyć paprykę żeby sama skóra nie została. Ostatnio pocięłam w paseczki ostrą i na balkonie ją suszyłam jak się ususzyła to została sama twarda łupina. czy ją się suszy w całości czy jak? Druga sprawa czy robił ktoś z was syrop miętowy? tzn. zasypywał cukrem miętę i później to zlewał i pasteryzował? Lubie syrop miętowy i u mnie ma duże branie w kuchni ale bardzo ciężko go w moim regionie kupić a że mam swoją miętę pomyślałam że może by taki zrobić
Pozdrawiam
Aga

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 06 Wrz 2017 15:27 #563679

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 1869
  • Otrzymane dziękuję: 1316
Aga - co do papryki suszyłam o grubszych skórkach , ale teraz zimno i ona szybciej gnije niż się suszy. Mówię o suszeniu na powietrzu na parapecie. Ciekawa jestem czy można ją suszyć w piekarniku lub suszarce do warzyw. Może ktoś nam podpowie ?
A tą suchą, gdzie jest prawie tylko skórka to mielę i używam do gulaszu - to ostra papryka .
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 09 Wrz 2017 21:45 #564099

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 788
  • Otrzymane dziękuję: 1095
Czy jest przepis na Biquinho? Nie kojarzę. Czy można tak samo robić inne drobne i ostre?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 09 Wrz 2017 21:49 #564100

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Przepisu własnego nie mam. Znalazłam zalecenia w internecie: www.ostrakuchnia.pl/pl/n/Marynowanie/62
Robię po raz pierwszy, upewniwszy się uprzednio w tym wątku czy się nie mylę. Mam nadzieję, że papryczki będą tak wspaniałe jak sobie wyobrażam.
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 09 Wrz 2017 22:29 #564109

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8517
  • Otrzymane dziękuję: 12205
A co za problem zmniejszyć poziom ostrości ? W Twojej adżice zrezygnowałam z podanej ilości papryczek i w niczym to nie przeszkodziło - dla mnie smak idealny.
Zbyt ostre przyprawy powodują, że nie czuję smaku całej potrawy - a wyłącznie ból, więc po prostu dostosowuję moc papryk do własnego gustu :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Wrz 2017 15:17 #566379

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8517
  • Otrzymane dziękuję: 12205
mirdem wrote:
Pasta z papryki:

2 kg papryki
4-8 papryczek chilli ( jak kto lubi lub chilli w proszku do smaku)

3 główki czosnku

3 łyżki soli

Składniki warzywne przekręcic przez maszynkę dodać sól , gotować 20 min od chwili zagotowania .

Dodać później :
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
2 szkl cukru
3/4 szkl octu
3/4 szkl oleju

Zagotowac , gotować 15 min

Gorące przełożyc do słoików , słoiki odwrócić, pozostawic do wystygnięcia.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Wrz 2017 15:24 #566381

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8517
  • Otrzymane dziękuję: 12205
Kerstin2309 wrote:



PAPRYKA MARYNOWANA MOJEJ MAMY.

Paprykę umyć, dokładnie oczyścić, poprzekrawać wzdłuż, usunąć nasiona. Oczyszczoną paprykę ciasno(!) poukładać w słoikach. Do każdego słoika wrzucić:

1 duże ziele angielskie lub 2 mniejsze
1/2 listka laurowego (na słoik 0,5 l.)
pieprz w ziarkach w 3 palce (ile ci się weźmie w 3 palce)

Przygotować zalewę: Do garnka wlać 3,5 szkl. wody
dodać: 2 czubate łyżki cukru (ja sypałam 2,5) - adnotacja mamy
1 płaską łyżkę soli

Wszystko razem zagotować, następnie do tego dodać ok. 1 szkl. octu 10% i jeszcze raz zagotować. Zalewę ostudzić. Zalać nią paprykę w słoikach. Do każdego słoika na koniec dodać po 1 łyżce stołowej oleju. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
UWAGA: Ta porcja zalewy wystarcza na trzy 0,5-litrowe słoiki.

=====================================================================================
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2017 15:24 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Wrz 2017 15:26 #566382

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8517
  • Otrzymane dziękuję: 12205
Adrian89 wrote:
Rok temu miałem okazję dostać w pracy słoik z sałatką z papryki i cebuli! pyszne choć sceptyczny byłem do takich smaków. Oczywiście zdobyłem przepis.

2kg papryki czerwonej
1/2 kg cebuli

Paprykę i cebulę pokroić w paski. Każde w osobnym naczyniu posolić i odstawić na pół godziny, potem odcisnąć z nadmiaru soli i wymieszać razem.

Zalewa (zagotować)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego


Gorącą zalewą zalać paprykę z cebulą, dobrze wymieszać i naładować do słoiczków, dobrze dociskać i uzupełnić zalewą. Zamknąć słoik i pasteryzować 5min od zagotowania wody.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 28 Wrz 2017 18:06 #566805

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 296
  • Otrzymane dziękuję: 385
W markecie u naszych południowych sąsiadów natknęłam się na fajną kolekcję przetworów z papryk. Najbardziej zaciekawiły mnie faszerowane kapustą, jedne w occie, drugie kiszone. Wiaderek z kiszonkami było pełno, także mieszanki, np. papryki z marchewką i kalafiorem. Wygląda,że papryki sa słodkie. Czy robił je ktoś z Was? :)

2017-09-1712.29.34.jpg


2017-09-1712.28.17.jpg


2017-09-1712.21.10-2.jpg
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 18:09 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 28 Wrz 2017 18:32 #566809

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6573
  • Otrzymane dziękuję: 6765
Od lat robię kiszone papryki i słodkie i ostre. Tu jest przepis Szymka robię tak samo tylko do słodkich dodaje, albo chilli 1-2 lub parę wiórek chrzanu.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ozna-wszystko#557992 . W tym roku pewnie ukiszę zieloną.Mam mało Kapi, TriBell tez moze być ale też nie mam jej za duzo. Kupna do kiszenia nie bardzo sie nadaje bo jest za duża. Dobra by była pewnie od Adriana. Ukisiłam ale jeszcze nie próbowałam bo mam mało. Na zimowe kanapki.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 18:33 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Betula

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 28 Wrz 2017 20:43 #566852

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 296
  • Otrzymane dziękuję: 385
Emalko, dziękuję bardzo. Już wcześniej znalazłam przepis Adriana, ale byłam ciekawa, czy mamy doświadczenia z papryk faszerowanych kapustą. Mam jeszcze trochę papryk z ogrodu, jak będę kisić kapuchę, spróbuję nafaszerować pomidorowe i nn, podobne do TriBell.
Pozdrawiam,
Dorota

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Paź 2017 14:40 #567605

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 125
  • Otrzymane dziękuję: 226
Przepis na tę sałatke otrzymałam od starszej pani -robie ją obowiązkowo co roku od 15-stu lat. Bardzo smakuje rodzinie jako sałatka obiadowa a i przydaje się np. do sałatek na przyjęcia (zamiast marynowanej)

1,5 kg papryki
0,5 kg cebuli
1 łyżka soli
1 szkl octu
4 szkl wody
1 szkl cukru
przyprawy: goździk, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
Paprykę i cebulę pokroić w talarki posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godz.
Wodę, cukier, ocet, przyprawy zagotować, wrzucić paprykę z cebulą i gotować 10 min.
Powkładać do słoików, zalać zalewą w której się gotowały. Pasteryzować (ja pasteryzuje 20 min.)
Wyszło mi 6 słoików po majonezie :)

20171001_233428.jpg
Pozdrawiam, Renia :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Paź 2017 15:02 #567610

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6573
  • Otrzymane dziękuję: 6765
Reniu ja robię podobnie, ale nie gotuje papryki i cebuli wkładam do słoików surowe (odstane 2-3 godz) zalewam zalewą i pasteryzuję 20-30 min..
Jest troszkę twardawa, ale mi o to chodzi.
Staram się by krążki były w rożnych kolorach.
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2017 15:04 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Renia

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.136 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum