TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Lip 2017 14:31 #557604

  • Ewach
  • Ewach's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 484
  • Otrzymane dziękuję: 385
Ja jutro będę robić :fly:
W tym roku muszę zrobić więcej bo zeszłoroczny szybko się skończył


Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Lip 2017 22:28 #557659

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 787
  • Otrzymane dziękuję: 1094
Ewach wrote:
Aniu dzięki :kiss3:

1.5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
0.5 kg cebuli
Garść soli
400g koncentratu pomidorowego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Ostra papryczka (według uznania)

Wieczorem cukinię i cebulę trzema na tarce o dużych oczkach zasypujemy solą mieszamy i odstawiamy na noc.

Rano warzywa gotujemy ok 30 min do momentu aż się zrobi papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet gotujemy na małym ogniu co trochę mieszając ok 20 min. Dodajemy przyprawy plus pokrojone chilli i koncentrat pomidorowy. Wszytko mieszamy i gotujemy kolejne 20 min.
Następnie wszystko blendujemy i przelewamy do słoików.
Rano odlewamy sok po nasoleniu?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Sie 2017 12:25 #561478

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 134
  • Otrzymane dziękuję: 84
galinapapryki.jpg


Moge Ci cos odpowiedziec na temat faszerowanych papryczek ja pasteryzuje ok.10 min. i maja sie swietnie do tej pory mam jeszcze ze 3 sloiczki jedynie stracily na ostrosci,trzymam w piwnicy.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2017 19:26 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Sie 2017 14:25 #561487

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1712
  • Otrzymane dziękuję: 1854
Nie no w życiu bym tyle nie dała Cayenki.
Poprzednią salsę robiłam ze słodkich:Montany i De Sirii.A Cayen Yellow dałam 4 szt i też było ok.Trochę łagodniejsza wyszła,ale w powietrzu było czuć kapsaicynę.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2017 14:25 przez lucysia.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 22 Sie 2017 18:19 #561522

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8477
  • Otrzymane dziękuję: 12127
Papryczki ( jalapeno i padronki ) nadziewane serkami z ziołami zalałam zimnym olejem i pasteryzowałam około 10 minut. Po pasteryzacji olej zmętniał, Emalka poradziła, abym wstawiła słoiki do lodówki ( po ostygnięciu ). Tak też zrobiłam i po około 10 dniach zalewa zrobiła się krystaliczna. Słoiczki trzymam w lodówce, ale myślę, że w chłodnym miejscu taki przetwór da radę wytrzymać kilka miesięcy.

U mnie pomidorowe wariactwo trwa nadal, słoiki z plasterkami pomidorów ( pamiętajcie tylko, że do tej zaprawy nadają się twarde pomidorki !!! ), przecierem z pomidorkami w kawałkach i sosem pieczonym powoli zapełniają półki.
Z typowego keczupu zrezygnuję na rzecz sosu pomidorowego z kolendrą ( Adam wymyślił kiedyś taki przepis i robię go co roku ) i tego ze śliwką, no i obowiązkowo większa ilość pieczonego.


Salsę i diabelski sos będę robić we wrześniu - przepisy zamieszczałam w wątku "Z piekła rodem". Będzie ostro i gorąco ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Armasza, Horti, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 24 Sie 2017 10:01 #561812

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 125
  • Otrzymane dziękuję: 226
Czy te papryczki do nadziewania serkiem maja być wcześniej sparzone, obgotowane? :think:
Pozdrawiam, Renia :)

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 24 Sie 2017 10:09 #561817

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11683
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Serek wkładam do papryczek zerwanych z krzaka, opłukanych i wydrążonych. Potem ciasno układam je w słoiku, w szczeliny dokładam parę listków cząbru i oregano, zalewam olejem, wstawiam do pasteryzacji. Słoiki litrowe pasteryzuję 25 min.
Potem słoik trafia do lodówki na 2-tygodniowe leżakowanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 24 Sie 2017 11:17 #561826

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6558
  • Otrzymane dziękuję: 6737
Ponieważ ja nadziewam serkiem mascarpone długie papryczki i zatykam koreczkiem mozzarelli dlatego do napełniania używam strzykawki, ale i tak wczoraj wydrążyłam i napełniłam Padron na 10 słoików i byłam po prostu oparzona, wszystko, twarz, ręce, oczy, nawet uszy paliło żywym ogniem. Ale mam z głowy kilkanaście posiłków. To jest podstawa jesiennego wyżywienia mojej rodziny. Szynka która zrobiłam końcem lipca leży nie ruszona w zamrażarce. A wędlin ze sklepu nie jemy. Pomidory, papryczki, chleb z olejem.
Mimo ze robię mnóstwo tej papryki i tak nie mam pojęcia jak długo można ja utrzymać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Horti, Renia, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 24 Sie 2017 20:26 #561855

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 380
Emalko czy po leżakowaniu w lodówce papryczki można jeszcze przechować w piwnicy, czy one są na bieżące spożycie>? U Ciebie znikają szybko, u mnie pójdzie to bardziej powoli, więc muszę zabrać z lodówki.

P.S. Ocet estragonowy z jabłkami się już robi. :) Pięknie pachnie.

Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2017 21:58 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 25 Sie 2017 16:52 #561953

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 380
Dziękuję Emalko. Mam trochę swojej papryki, spróbuję.
Pozdrawiam,
Dorota

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Wrz 2017 17:53 #563234

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6558
  • Otrzymane dziękuję: 6737
Lucysia czy wcześniej piekłaś słodka paprykę?
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Wrz 2017 18:34 #563248

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1712
  • Otrzymane dziękuję: 1854
Nie.Nawet nie próbowałam.U mnie nikt nie jest paprykowy w domu.Szkoda mi było mojej pracy tylko dla siebie.
Ale się oswajam z papryką powoli.Może nadejdzie wiekopomna chwila i ogarnę coś innego ze słodkich.
Dojrzewają pomidorowe,Kapia i Ramiro.Mam z czego jakby co.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Wrz 2017 18:44 #563250

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6558
  • Otrzymane dziękuję: 6737
mnie chodziło o to czy do tej salsy dawałaś pieczona paprykę.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 06:27 #563309

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1712
  • Otrzymane dziękuję: 1854
A skąd.Zwykła surowa.Pokrojona na kawałki i zblendowana od razu przed gotowaniem.
Ale może taka pieczona podkręci smak?Chyba spróbuję.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 07:27 #563313

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8477
  • Otrzymane dziękuję: 12127
Lucyś, do salsy i pikantnych sosów tylko i wyłącznie pieczona papryka - niesamowicie zmienia smak, to zupełnie inna bajka.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 08:50 #563323

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1712
  • Otrzymane dziękuję: 1854
No patrz.Widocznie nie doczytałam.Albo z lenistwa ominełam wzrokiem,żeby nie czuć się zobowiązana do pieczenia :happy4:
Następny sos z pieczoną.Pewnie będzie różnica jak z tym sosem pieczonym a gotowanym z pomidorów.
A jak ją pieczecie?Na pół i do piekarnika z 15 min?
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2017 08:51 przez lucysia.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 08:59 #563327

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6558
  • Otrzymane dziękuję: 6737
Tak, no może 20 minut, aż rozejdzie się taki charakterystyczny zapach pieczonej papryki.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 04 Wrz 2017 19:27 #563395

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8477
  • Otrzymane dziękuję: 12127
lucysia wrote:
No patrz.Widocznie nie doczytałam.Albo z lenistwa ominełam wzrokiem,żeby nie czuć się zobowiązana do pieczenia :happy4:
Następny sos z pieczoną.Pewnie będzie różnica jak z tym sosem pieczonym a gotowanym z pomidorów.
A jak ją pieczecie?Na pół i do piekarnika z 15 min?

Wkładam do piekarnika całe papryki i piekę do momentu, aż skórka będzie czarna ( 180-190 stopni ). Wyciągam, wkładam do worka foliowego i zawiązuję. Gdy ostygnie, wyciągam i z łatwością obieram ze skórki.
Zazwyczaj robię więcej niż przewiduje przepis, bo zanim papryka trafi do salsy, zjadam nadwyżkę - jest pyszna :)

Danuś, bardzo dziękuję :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, lucysia, Agusiak

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.133 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum