TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 03 Paź 2017 15:11 #567611

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 146
  • Otrzymane dziękuję: 275
Dzięki, to też tak spróbuję zrobić ;)
Pozdrawiam, Renia :)


Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 08 Paź 2017 16:29 #568530

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13933
Sos paprykowy wg receptury Krecika Starego - Józiu, to był strzał w dziesiątkę, bardzo serdecznie dziękuję za udostępnienie przepisu :)

3 kg słodkiej papryki
0,3 kg ostrej papryki

Mielimy w maszynce do mięsa, umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy:

1 szkl. oleju
1 szkl. octu 10% ( dałam 400 ml octu jabłkowego 6% )
słoik przecieru pomidorowego ( dałam własny, 0,6l )
1 kopiasta łyżka soli
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe

Całość gotujemy 10 minut i po tym czasie wrzucamy 0,5 kg cukru ( moja uwaga: można dać mniej, ponieważ w ostatecznym smaku sos jest dość słodki ) i czosnek ( napiszę tak: wg uznania ;-) )przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając, aby masa nie uległa przypaleniu, aż do zgęstnienia. Następnie zawartość garnka miksujemy, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut.



"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Armasza, Kasionek, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Paź 2017 11:22 #569789

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 18
Mam dość dużo ostrej papryki , cały worek . Miała być słodka wyrosła ostra . Może macie jakieś przepisy na wykorzystanie jej . Trochę nadzieję fetą ale nie mam pomysłu na resztę . Chciałbym żeby to był przepis na samą paprykę , salatki z papryki, może jakieś sosy.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Paź 2017 11:26 #569791

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1997
  • Otrzymane dziękuję: 1450
A to jest ostra czy bardzo ostra papryka ?

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Paź 2017 16:06 #569829

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 18
Jak dla mnie dość ostra a lubię pikantne potrawy. Kawalek centymetrowy mogę zjeść , wiecej sie nie da.
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2017 16:13 przez Kgolebiowski.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Paź 2017 16:38 #569832

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 443
Witam w tym spisie uczestnicy forum podają raczej sprawdzone przepisy ,do wyboru do koloru klikajac na link znajdziesz przepis
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-przetwory-z-papryki
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 15 Paź 2017 16:55 #569833

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Bardzo dobra wychodzi pasta do chleba z pieczonych warzyw z ostra papryka.. Papryka słodka, dynia typu Butercap, Hokaido, i 1/4 ostrej papryki,Wszystko pieczemy 30 minut i miksujemy, do miksowania dodajemy olej 1/2 szklanki na litr. przy pieczeniu ostrej papryki ona mocno się wysuszy czasami zostanie cienka skorupka, ale to nie przeszkadza pasta będzie miała odpowiedni smak. Można dodać imbir, czosnek lub inne przyprawy. Solimy w/g uznania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Armasza

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Paź 2017 22:15 #570049

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 18
Uwielbiam pasty do chleba , może masz jeszcze jakieś fajne przepisy , zwłaszcza na bazie papryki lub pomidorów ?

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 17 Paź 2017 07:38 #570077

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13933
Polecam tę drugą pastę - właśnie na bazie papryki ...

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...leba?start=18#524177
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 17 Lis 2017 15:45 #575109

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 479
  • Otrzymane dziękuję: 448
Kerstin2309 wrote:
Na specjalną prośbę drogiej Adasiowej zapodaję przepis na...

PAPRYKA W MUSZTARDZIE PO CHORWACKU


15 większych, grubych, czerwonych papryk
125 ml. 10%
125 ml. wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli (ja użyłam morskiej)
pieprz w ziarnach (pół łyżki)
liście laurowe (4-5 sztuk, w zależności od wielkości)
250 g. musztardy (ja użyłam sarepskiej Kamisa)
125 ml. oleju



paprykawmusztardzie-2.jpg


Krysiu mam kilka papryk Ramiro ona nie ma grubych ścianek będzie się nadawać do tego przepisu? Wyjątkowo plenna jest Ta papryka :)
Może ktoś robił w takiej zalewie tą paprykę. Pewnie trzeba krócej gotować?
Pozdrawiam serdecznie Ania.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Lis 2017 10:52 #575244

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6723
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Tak jak piszesz: z powodu cieńszych ścianek papryki trzeba ją nieco krócej gotować by się nie rozleciała - tak bardziej na wyczucie.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Lis 2017 11:38 #575246

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 479
  • Otrzymane dziękuję: 448
Krysiu dziękuję za odpowiedź. Chciałam wypróbować ten przepis a Ramiro nie zawiodła więc grzech jej nie wykorzystać :hug:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Lis 2017 11:50 #575247

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1992
  • Otrzymane dziękuję: 2230
Czy ktoś ma na podorędziu przepis z papryką kiszona.Gdzieś był i mi się zmył :lev:
Zakisiłam i nikt nie chce jeść,a może sos to sama bym zjadła do kanapek.
Już mam,to z to kuchnia Kwasiora była. :happy4:
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2017 12:05 przez lucysia.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 01 Gru 2017 17:19 #577174

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6723
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Podrzucę jeszcze ten przepisik, bo chyba go nie podawałam a jest wypróbowany i świetny:

SWEET CHILI SAUCE.

Składniki:

1 szklanka wody
½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny)
½ szklanki cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
6 sztuk – czerwone papryczki chili
¼ łyżeczki soli

Do zagęszczenia:

ok. ½ szklanki wody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej


Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy.
Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy powoli przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli sos za gęsty lekko go rozrzedzamy wodą.


Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem, a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego!
Ja go używam do wędlin i mięs (tych z grilla też) zamiast ostrego, pikantnego ketchupu - jest rewelacyjny!!
PS: Tylko ostrożnie z jego nakładaniem, bo pali w podniebienie.


DSC_0262-4.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2017 17:21 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, rozalia, pszczelarz5, lucysia, Łasiowa, Zielona

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 02 Gru 2017 11:17 #577229

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6723
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Jeszcze mam taki sprawdzony przepisik, ale już nie pamiętam skąd go mam :think: :think: :think:

SOS MEKSYKAŃSKI W SŁOIKI.


10 dag ostrej czerwonej peperoni (lub innej o podobnej ostrości)
5 dojrzałych pomidorów najlepszy Malinowy lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 papryki... dodaję czerwoną, zieloną i żółtą
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka cukru
odrobina mielonej kolendry (ja ziarna kolendry mielę w młynku do kawy)
sól do smaku.

Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione warzywa połączyć, dodać oliwę, pieprz cayenne i cukier. Doprawić solą. Wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki i odrobinę kolendry. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Zimne wkładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2017 11:57 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.397 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum