TEMAT: Domowa produkcja octu

Domowa produkcja octu 12 Wrz 2022 13:41 #813601

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Zostawić w otwartym naczyniu aby był dostęp powietrza i samo się zrobi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ha-Ah


Zielone okna z estimeble.pl

Domowa produkcja octu 12 Wrz 2022 14:47 #813606

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Dzięki KaLo. Tak zrobiłam, ale po jakimś czasie zamiast zapachu octu pojawił się zapach pleśni. Teraz nazbierałam jabłek antonówek i zamierzam robić ocet jabłkowy. Myślałam o tym żeby dolać trochę jak zaczną fermentować do tego wina może pomoże i wzbudzi prawidłową fermentację. Mogłabym też trochę poczekać aż dojrzeją winogrona i dodać trochę jak zaczną fermentować. Czy to dobry pomysł?

Domowa produkcja octu 12 Wrz 2022 17:44 #813613

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Ocet wyjdzie ze wszystkiego co ma choć trochę cukru , drożdży i dostęp tlenu. Coś z tym winem było nie tak skoro zamiast złapać sztych octowy to wolało spleśnieć. Nawet niedopite piwo pozostawione w butelce po kilku dniach czuć octem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ha-Ah, Babcia Ala, Kornik

Domowa produkcja octu 12 Wrz 2022 18:46 #813621

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Spróbuję jeszcze raz, jak nie wyjdzie ocet to trudno.

Domowa produkcja octu 12 Wrz 2022 22:23 #813642

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Aby powstał ocet najpierw musi być fermentacja alkoholowa. Możesz użyć odrobiny zwykłych drożdży piekarniczych.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2022 22:23 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ha-Ah

Domowa produkcja octu 13 Wrz 2022 09:52 #813650

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Czyli powinnam ponownie wzbudzić fermentację alkoholową a później dostęp tlenu wspomoże fermentację octową? Czy dosłodzić trochę to wino? Jest kwaśne niestety i dlatego nie smakuje.

Domowa produkcja octu 17 Sty 2023 17:05 #821104

  • Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 44
  • Otrzymane dziękuję: 74
Męczyłam się tym winem bo za nic nie chciało się przerobić na ocet. Słodziłam, dodawałam drożdży winnych i nic się nie działo - drożdże opadały i nie chciały ruszyć. W końcu tak jak radził KaLo dodałam suchych drożdży piekarniczych i zadziałało. Teraz mam pyszny i klarowny ocet. Dzięki z a rady. Teraz będę sukcesywnie przerabiać to wino na ocet a chchciałam go już wylać ze złości.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.297 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum