TEMAT: Domowa produkcja octu

Domowa produkcja octu 05 Paź 2021 08:31 #778062

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
mało precyzyjnie się może wyraziłem - przecież sok owocowy to też głównie woda

ale im więcej wody, tym mnie "dobrych" rzeczy z owoców

wielu z Was robi/robiło wina - i wiecie zapewne, że używanie wody w ich produkcji to raczej ostateczność (poza fermentowaniem suchych produktów)

ocet (wino) na bazie czystego soku zawiera znacznie więcej aromatu i wszelkiego rodzaju cennych składników


obrazując to jeszcze inaczej - mamy pyszną zupę pomidorową - dodajmy do niej wodę - zupy będzie więcej, jak nie przesadzimy z wodą zachowa kolor, ale aromat i smak już nie będą takie same, wartości odżywczych i cennych składników też będzie proporcjonalnie mniej

----edit

jedynym minusem produkcji większości octów z czystych soków, to znacznie dłuższy proces klarowania (mnie to generalnie nie przeszkadza) ale tak samo, jak każde wino , tak samo każdy ocet wyklaruje czas.

---edit2

dlatego prawdziwy ocet balsamiczny, jest tak ceniona aromatyczną przyprawą, ponieważ w jego produkcji pozbywamy się znacznej części wody z nastawu

na start zanim rozpocznie się fermentacja odparowane zostaje 40-50% wody, potem proces parowania cały czas przebiega dalej w "rozszczelnionych" drewnianych beczkach

----edit3

dosładzacze - tutaj się wypowiem z perspektywy produkcji piwa (generalnie taki sam proces fermentacji nie wnikając już w dolne i górne itd..) osobiście ja nie widzę żadnej różnicy kiedy słodziłem glukozą, czy zwykłym cukrem

ponoć takowe są i są także jakieś niuanse w samym procesie fermentacyjnym

większość osób takową różnicę w różnych miejscach w sieci widzi (nie wiem, może to jest chęć wytłumaczenie znacznie większego wydatku na dosładzacze) - musicie się o tym sami przekonać

jedyną diametralną różnicę stanowi dosładzanie miodem (którego najlepiej nie podgrzewać powyżej 40 stopni) i różne miody dają różne finalne efekty
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2021 11:25 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Domowa produkcja octu 08 Paź 2021 16:37 #778307

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
zapowiada się dość ciekawie (jeszcze nie wyklarowany), ale winny z różowych winogron kolorystycznie nie odbiega od tego z Modemy

smak już ma bardzo dobry, teraz dojrzewanie i klarowanie - płatki dębu też wymagają czasu

jak przyjdą mi mikstury z allegro to opiszę ja zmierzyć kwasowość octu produkowanego w domu

muszę jeszcze rozpykać, jakie optymalne BLG startowego nastawu


20211008_163503.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2021 16:41 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, Babcia Ala

Domowa produkcja octu 08 Paź 2021 21:00 #778341

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jak zmierzyć moc octu domowego, opisał już Mieciu
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...start=2520#660299Czy
Będzie coś nowego?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Domowa produkcja octu 09 Paź 2021 08:46 #778376

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
to mi jakoś umknęło - ja natknąłem się na metodę znacznie prostszą i szybszą w wykonaniu (przynajmniej na takową wygląda)

fermentzone.com/zestaw-do-miareczkowania-octu-p-80.html


produkty do jej wykonaniu można kupić znacznie taniej na allegro

nie wiem tylko na ile wpłynie intensywny kolor octu z ciemnych winogron itd... dlatego nie chciałem zbytnio tego jeszcze wklejać - ale pod linkiem, jest wszystko ładnie opisane
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Domowa produkcja octu 09 Paź 2021 10:10 #778378

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Niestety kolor fenoloftaleiny w środowisku zasadowym jest o wiele mniej intensywny od koloru wina czy octu. Bardziej przydatny jest sposób pomodoro . Wcześniej do oznaczania kwasowości moszczu gronowego używałem mianowanego roztworu KOH i pehametru ale było to upierdliwe, sposób z wagą jest prostszy i wystarczająco dokładny. Jedyną innowacją jaką wprowadziłem do sposobu Mieczysława to wcześniejsze podgrzanie i "odgazowanie" badanego roztworu.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2021 10:13 przez KaLo.

Domowa produkcja octu 09 Paź 2021 10:15 #778379

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Janusz, właśnie tego się bałem i dobrze, że Janina wkleiła linka

ja to jestem totalna noga w tej materii

zadam jednak bardzo głupie pytanie, czy znając dokładne PH mojego octu to wystarczy do przeliczenia jego kwasowości ?

-eeedit

Janusz, ale tutaj się rozcieńcza badany ocet - więc widziałem światełko w tunelu, że się da zmianę barwy dostrzec
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2021 10:19 przez Lukas79.

Domowa produkcja octu 09 Paź 2021 14:00 #778406

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
chyba nie ma co kombinować

Mieciowy sposób jest szybki i dokładny - całość nie zajmuje więcej niż kilka minut

na pierwszy rzut oka to się wydawało bardziej skomplikowane

Domowa produkcja octu 10 Paź 2021 12:07 #778514

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
eksperymantalnie

chili + ocet + woda (woda bo musiałem rozcieńczyć - tu same hoty, jak mieszałem samo, to się bałem, że mi łyżkę zeżre, cukier, bo nie spodziewam sie tu żadnych subtelności smakowej i dawanie miodu to już by była fikcja, to mimo, że rozcieńczone zabija)

+ drożdże winne + żywy ocet


20211010_120521.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2021 12:15 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Domowa produkcja octu 10 Paź 2021 16:57 #778550

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Robisz jakiś płyn do odrdzewiania starych mostów i złomowanych lokomotyw? :P

Domowa produkcja octu 10 Paź 2021 18:47 #778572

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
tak, tak - z myślą o takich akcjach

jedną wyślę do Ciebie, ja sobie 2 zostawię :))))

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 12:07 #778742

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Miałam ostatnio dużo czasu i wymyśliłam ocet z płatków róż.
Akurat surowiec mam bo Teściowie ususzyli mi 3 słoiki kwiecia.
Nie zrozumieli mnie, ja chciałam świeże.
Macie jakiś przepis?

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 12:38 #778744

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
do słoja i bym zalał wodą z cukrem - na litr wody jakieś 4 łyżki cukru (bym się nie bawił z miodem - zbyt mocno może wpłynąć na smak) + jakieś drożdże, by to szybciej ruszyło (optymalnie jakieś szlachetniejsze)

jak masz żywy ocet, można dolać na starcie troszkę

i finito, słyszałem, że z płatków róż jest rewelacyjny - obowiązkowo miąchać tym codziennie (nie tylko pleśń, ale octowanie jest procesem tlenowym i napowietrzasz nastaw)

Janusz, jak robił jakieś wina z płatków (u mnie to było w planach, ale nie podszedłem) to może coś podpowie
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 12:55 #778745

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
generalnie wiele suszów się najpierw parzy i potem te napary fermentuje, ja jednak wrzucam zawsze takie, jakie mam - jak to poleży tyle czasu to i tak co ma oddać uważam, że odda

nigdy nie parzyłem ani rodzynek, ani dzikiej róży suszonej, czy kwiatów malwy albo hibiskusa - zawsze wszystko wychodziło pierwszorzędnie
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 18:53 #778768

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Robiłem z hibiskusa i nie powiem, smaczne było. :yummi:

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 20:10 #778776

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Zaparzałeś najpierw?

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 20:45 #778780

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Zaparzałem i odlewałem następnego dnia. Już nie pamiętam dobrze ale torebka 125 g bo takie były, wystarczała chyba na 2,5 l wody. Robiłem też ryżowca i zamiast cytryny czy kwasku cytrynowego dawałem hibiscus. Robiłem też ryżowca z pigwowcem. Mam gdzieś taką książeczkę z dziwnymi przepisami na wina, np. z pomidorów czy z czerwonych buraków , w sam raz dla sekcji warzywnej z tego forum :rotfl1: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 21:10 #778783

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
No to nie krępuj się, tylko zapodawaj :) Te przepisy, oczywiście :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowa produkcja octu 12 Paź 2021 21:24 #778787

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
W domowej produkcji octu bardzo przydaje się całkowity brak umiejętności winiarskich.
Nastawiając wino otrzymujemy z reguły sporo materiału do octu. :rotfl1:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.395 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum