TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 17:41 #564377

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2609
  • Otrzymane dziękuję: 3358
Spróbuj jeszcze raz zrobić.Nalewka z pigwowca wymiata.Jak ktoś nie lubi kwaśnych żeczy to może pić inne nalewki.Ja tam w życiu bym nie oddała mojej nalewki za sklepowy badziew.Uwielbiam.Ostatnio po prostu więcej rozcięczam sok i jest mniej kwaśna.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 18:08 #564385

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2270
  • Otrzymane dziękuję: 1815
Lucysiu mi ta nalewka z pigwowca smakuje ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Nalewki - dzielimy się przepisami. 12 Wrz 2017 10:32 #564476

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 86
  • Otrzymane dziękuję: 37
Mikar wrote:
A możesz podać przepis na napój wyskokowy z czarnego bzu.




owoce czarnego bzu 20 l
cukier 5 kg.
kwasek cytrynowy 40 g.
drożdże z pożywką

Przepraszam ale często nie zaglądam . Napojem wyskokowym nazywam wino z czarnego bzu (owoce) Nie każdemu smakuje ale dla mnie i koleżanki dobre.
Na butlę ok. 35 l:
Miałam takie wiadro od farby 20 l.Zerwać dojrzałych owoców ale oczywiście można trochę więcej,
obieramy , zielone i takie bordowe odrzucamy .
Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 5 l. wody gotujemy jakieś 15 min. Studzimy i wlewamy wszystko do baniaka .Rozpuszczamy 3 kg cukru w 5 l. wody i dodajemy kwasek cytrynowy i to wlewamy i na koniec dodajemy drożdże .
Po tygodiu rozpuszczamy reszte cukru , po 2-3 tyg. odrzucamy owoce i jak ktoś lubi słodkie to dodajemy cukru i zostawiamy do fermentacji ,
aż przestanie pracować i rozlewamy do butelek.
Moje długo stało , co niektórym może być za słabe .
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 18:57 #606608

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 671
  • Otrzymane dziękuję: 1708
Lucysiu ,a można prosić o przepis na wino z kwiatów czarnego bzu :hug: Właśnie zaczyna kwitnąć, a Ty tak go zachwalałaś więc chętnie i ja bym go popróbowała .
pozdrawiam Grażyna

Nie pomiń okazji,
gdy możesz coś z siebie ludziom ofiarować
jako człowiek

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 19:31 #606613

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2609
  • Otrzymane dziękuję: 3358
Już lecę po przepis :fly:

Wino z kwiatów czarnego bzu
40 baldachów,2 l. wody,2 garście rodzynek,2 cytryny sparzone,obrane z albedo i pokrojone zostawić na 3-5 dni.
2 l. wody zagotować z 1.5 kg cukru,ostudzić.Moszcz odcedzic do balonami.Wlać cukier i 2 l. soku pomarańczowego + opakowanie drożdży spożywczych.Zaparzyć 10g czarnej herbaty,odcedzić i wlać przestudzoną do balonu.
Gdy fermentacja prawie ustanie zagotować 2 l.wody i 1.5 kg cukru.Ostudzone dodać do balonu.Jak tylko przestanie pracować zlać aż pod korek.Można przed zabutelkowaniem potraktować pirosiarczanem lub doprowadzić do 80st C.żeby wybić drożdże.
Smacznego. :drink1:
20180516_215027.jpg
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2018 21:52 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Pestka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 21:00 #606655

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 671
  • Otrzymane dziękuję: 1708
Dziekuję :kiss3:
A ten sok pomarańczowy to wycisnąć ze świeżych pomarańczy ,czy może być taki z kartonu
pozdrawiam Grażyna

Nie pomiń okazji,
gdy możesz coś z siebie ludziom ofiarować
jako człowiek
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2018 21:02 przez Pestka.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 21:27 #606675

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2609
  • Otrzymane dziękuję: 3358
Ja dawałam kartonowy,tylko nie nektar.Córka zawsze kupuje fajny bez cukru i 100% .Poszukaj podobny.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 17 Maj 2018 07:19 #606713

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 94
  • Otrzymane dziękuję: 22
Ten przepis wg. mnie jest bardziej profesjonalny.
www.klubwiniarzy.pl/index.php/winiarstwo...kwiatow-czarnego-bzu

Nalewki - dzielimy się przepisami. 17 Maj 2018 09:52 #606748

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2609
  • Otrzymane dziękuję: 3358
Każdy robi wg.gustu.Ja swój znalazłam u osóbki która robiła różne eko.Zrobiłam i mi podpasował.
Na drożdżach spożywczych robię też wino z ryżu:ciociosan i z mniszka.Zawsze mi wychodzą mocne i smaczne.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2018 09:53 przez lucysia.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 01 Lip 2018 16:41 #616148

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2837
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Trzy muszkieterki - wiśnia, czereśnia, czarna porzeczka:

PICT0021-11.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.125 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum