TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 17:41 #564377

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1723
  • Otrzymane dziękuję: 1876
Spróbuj jeszcze raz zrobić.Nalewka z pigwowca wymiata.Jak ktoś nie lubi kwaśnych żeczy to może pić inne nalewki.Ja tam w życiu bym nie oddała mojej nalewki za sklepowy badziew.Uwielbiam.Ostatnio po prostu więcej rozcięczam sok i jest mniej kwaśna.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 18:08 #564385

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1869
  • Otrzymane dziękuję: 1315
Lucysiu mi ta nalewka z pigwowca smakuje ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Nalewki - dzielimy się przepisami. 12 Wrz 2017 10:32 #564476

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 77
  • Otrzymane dziękuję: 35
Mikar wrote:
A możesz podać przepis na napój wyskokowy z czarnego bzu.




owoce czarnego bzu 20 l
cukier 5 kg.
kwasek cytrynowy 40 g.
drożdże z pożywką

Przepraszam ale często nie zaglądam . Napojem wyskokowym nazywam wino z czarnego bzu (owoce) Nie każdemu smakuje ale dla mnie i koleżanki dobre.
Na butlę ok. 35 l:
Miałam takie wiadro od farby 20 l.Zerwać dojrzałych owoców ale oczywiście można trochę więcej,
obieramy , zielone i takie bordowe odrzucamy .
Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 5 l. wody gotujemy jakieś 15 min. Studzimy i wlewamy wszystko do baniaka .Rozpuszczamy 3 kg cukru w 5 l. wody i dodajemy kwasek cytrynowy i to wlewamy i na koniec dodajemy drożdże .
Po tygodiu rozpuszczamy reszte cukru , po 2-3 tyg. odrzucamy owoce i jak ktoś lubi słodkie to dodajemy cukru i zostawiamy do fermentacji ,
aż przestanie pracować i rozlewamy do butelek.
Moje długo stało , co niektórym może być za słabe .
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Betula

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.093 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum