TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 22:15 #384652

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3602
  • Otrzymane dziękuję: 2870
Zepsujesz smak, poza tym na zdrowie nie wyjdzie, spróbuj widelcem jechać po kiściach....


Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 22:46 #384666

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Dzięki :) A o widelcu nie pomyślałam, super pomysł :)

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 23:33 #384683

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Nalewek z szypułkami nie robiłam nigdy :) Ale do sokownika to i owszem, porzeczki wrzucałam jak leci, łącznie z zieleniną :)

Nalewki - dzielimy się przepisami. 27 Sie 2015 23:37 #398475

  • annika
  • annika's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 3
Ja od trzech lat robię nalewkę z macierzanki, którą zbieram samodzielnie i potem suszę. Do słoja wrzucam macierzankę, zalewam 1/2 l wódki i 1/2 l wina czerwonego wytrawnego. Potem dodaję ok. 250 g miodu (ostatnio to był lipowy). Odstawiam na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając i po tym czasie zlewam do butelek. Nalewka jest aromatyczna, smaczna i ma działanie zdrowotne. Jeżeli coś mnie lub mojego męża bierze, to pijemy mały kieliszek i to naprawdę działa. Ale najlepiej pić jedną łyżkę codziennie profilaktycznie przez jakiś czas.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, ogrodnikowa

Nalewki - dzielimy się przepisami. 28 Sie 2015 09:27 #398519

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
A ile dajesz ususzonej macierzanki na podane proporcje?

Nalewki - dzielimy się przepisami. 28 Sie 2015 10:45 #398545

  • violad
  • violad's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 212
  • Otrzymane dziękuję: 155
Jak dla zdrowotności ;) to nocino. Pierwszy raz robiłam. Wczoraj komisyjnie odbyła się degustacja. Zapach obłędny. Panie zachwycone, panom też smakowało, troszkę tylko marudzili, że kroplami żołądkowymi lekko czuć, ale to chyba moja wina, z gożdzikami trzeba ostrożnie. Ogólna ocena w skali do 10 to 8,5. Zobaczymy, jak przeleżakuje przepisane pół roku ( o ile dotrzyma, bo mimo marudzenia smak ma zarąbisty). Już zamówiłam zielone orzechy na przyszły rok.
Speców tylko chciałabym się spytać o kolor. Moje ma bardzo, bardzo ciemny kolor. Mój m mówi, że chyba powinno mieć bardziej jasny zielony kolor.
Jak co roku narobiłam też nalewki z płatków dzikiej róży. Tym razem w ilościach prawie hurtowych. Ci, co pili wiedzą dlaczego ;), i pomyśleć, że prawie całe życie byłam abstynentem!
Viola

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Sie 2015 13:59 #398891

  • Dorka
  • Dorka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 2618
  • Otrzymane dziękuję: 3246
To nie nalewka, ale robimy dla zdrowotności :rotfl1: pierwszy raz cydr, jeżeli nie wyjdzie cydr... będzie jabcol:

30.08.15237.jpg


30.08.15238.jpg


30.08.15z262.jpg

Nalewki - dzielimy się przepisami. 21 Wrz 2015 21:22 #403325

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 785
  • Otrzymane dziękuję: 1552
Beatko ogrodniczko. Super przepis na nalewkę aroniową. Troszeczkę zmieniłam przepis dodając do aronii ~20dag malin i spirytus wymieszałam 1:1 z wódką. Ależ to dobre. A jaki piękny kolor. Mam jeden krzew aronii, dwa drzewa wiśni, alkohol niestety muszę kupić. Będzie stałą pozycją na jesienne wieczory. A jaka jest dobra herbatka z aroniową naleweczką. Polecam. :bye:

Nalewki - dzielimy się przepisami. 08 Paź 2015 19:10 #406579

  • majowa
  • majowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1359
  • Otrzymane dziękuję: 951
Marysiu, zostawiam przepis na nalewkę pigwową na miodzie

1 kg owoców, 1 l płynnego miodu, 0,5l wódki 45%, 0,5l spirytusu.
obrane owoce kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki, wrzucić bez pestek do słoja i zalać wódką zmieszaną ze spirytusem. Zamknąć szczelnie na miesiąc. Co kilka dni potrząsnąć. Po miesiącu zlać alkohol do butelek a owoce zalać miodem na dwa tygodnie. Syrop miodowo-pigwowy połączyć z odlanym wcześniej alkoholem. Po kolejnych 2 tygodniach przefiltrować i rozlac do butelek. Odstawic na ok. 3 miesiące.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, minohiki

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 17:39 #412825

  • bajer
  • bajer's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 5
Witam.Do mojej nalewki z pigwy dolożyłam kawalek korzenia imbiru a potem sok z 2pomarańczy i 1 cytryny .Jeszcze się klaruje a już wiem że będzie pyszna.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, majowa

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 19:23 #412847

  • majowa
  • majowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1359
  • Otrzymane dziękuję: 951
Właśnie dziś zlewałam nalewkę i zalewałam owoce miodem. Już teraz, jeszcze bez miodu jest pyszna.
Bajer świetne połączenie pomarańcza i imbir, zapewne będzie smakowała znakomicie.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 19:33 #412849

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4376
  • Otrzymane dziękuję: 2900
Właśnie się zastanawiałam po co cytryna... :think: ?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 21:37 #412885

  • bajer
  • bajer's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 5
Sprubuj zobaczysz będzie orzezwiająca a nie mdła i będzie wit C kac chyba powinien byc mniejszy jak się za dużo wypije

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lis 2015 20:15 #413092

  • beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Posty: 2559
  • Otrzymane dziękuję: 3130
Robiłam nalewkę z owoców pigwowca ,zasypując cukrem i zalewając wódką i zawsze była dosyć kwaśna ,ale czytałam ,że pierwszy sok jaki puszczą owoce należy zlać i zużyć do herbaty a dopiero potem należy jeszcze raz dodać cukier i zalać to alkoholem .Cytrynę może dodaje się do owoców pigwy , bo ona nie jest aromatyczna , chociaż dokładnie nie wiem , bo miałam kiedyś pigwę z nasienia ,owoce były małe i całkowicie bez smaku .

Beata :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 13 Gru 2015 19:35 #418073

  • annika
  • annika's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 3
Esti wrote:
A ile dajesz ususzonej macierzanki na podane proporcje?

Prawie cały słój macierzanki - lubię czuć jej zapach :)

Nalewki - dzielimy się przepisami. 07 Sty 2016 10:51 #422359

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Dorko, i jak wyszedł ci cydr? :)
Ja robię ze skoncentrowanego soku tłoczonego z jabłek - samej nie chce mi się tłoczyć takiej ilości owocu, cena prasy też mnie do tego nie zachęca ;P :happy4: i drożdży do cydru - obecny wczoraj rozlany jest wytrawny a kolejny będzie słodszy, będzie na innych drożdżach :)Teraz troszkę poleżakuje, by zrobiły się bąbelki i tadam :happy:

Nalewki - dzielimy się przepisami. 05 Paź 2016 18:26 #504692

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6450
  • Otrzymane dziękuję: 2024
Pochodziłam po całym wątku i nigdzie nie znalazłam przepisu na nalewkę z winogron. A ponieważ obdarowano mnie sporawą ilością ciemnych winogron to jutro lub pojutrze zrobię nalewkę według tego przepisu:

NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON NA MIODZIE.



Choć powszechnie się utarło że swojskie winogrona bywają mało słodkie, to jednak te które otrzymałam w darze są soczyste i słodziuchne jak miód. :hearts:

Z których owoców wychodzą najwyborniejsze nalewki? Podpowiedziałby ktoś? :think: A jak - ten tego - to może jakiś przepisik dla niedouczonych w tym temacie czyli takich nieco jak ja.
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 13:15 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 3 postów,

Nalewki - dzielimy się przepisami. 06 Paź 2016 21:21 #504876

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 445
  • Otrzymane dziękuję: 507
Mi najszybciej ułożył się z 2015 Rokitnik i Aronia, Dereń musi jeszcze poczekać. Gruszka Williams jest b.delikatna i warta zrobienia.
Ciekawy, migdałowy smak ma nalewka z czeremchy. Smorodina tez jest ciekawa w smaku jak się ułoży. Smaczne są nalewki na śmietanie.

Generalnie wróciłem do win, zeszłoroczna wytrawna aronia jest przebojem, tegoroczna jeszcze się mrozi. Chcę zrobić wino z derenia , bo ładnie obrodził. A w przyszłym roku zrobię po raz pierwszy wino z winogron Solaris i Regent pójdą na 1 ogień. Tyle moich planów.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.167 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum