TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lut 2020 22:02 #692385

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
35,76 %
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lut 2020 22:09 #692386

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Też stoi słój z niedokończoną nelewką z jagody kamczackiej
2 kg jagoda kamczacka
2 L spirytusu 95%

ile teraz mam dodać cukru jak zleję ten nalew i czego jeszcze by można dodać, żeby była smaczna

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 13:29 #692459

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Zakładając zawartość suchej masy w jagodach równą 15% to nastaw zawiera 50-51% alkoholu.Jak zlejesz płyn i odciśniesz owoce to będzie wtedy wiadomo ile czego dać. Nie wiem jakie w smaku były Twoje jagody ale z reguły są kwaskowe i niejednokrotnie z nutą goryczy. Goryczkę i cierpkość doskonale maskuje cukier i ew. dodatek przypraw korzennych podobnie jak w przypadku aronii czy czarnej porzeczki. Może to być cynamon, goździki czy korzeń arcydzięgla ale trzeba uważać żeby nie "przeperfumować".
Tak zupełnie na marginesie. Z niesmacznych owoców czy mało dojrzałych nie da się zrobić wystrzałowego trunku.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2020 13:30 przez KaLo.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:03 #692544

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Czy warto zawracać sobie głowę niezebranymi owocami rokitnika (zima była nie jak zima i nadal wiszą na krzaczku bardzo ładne, jak gdyby nigdy nic) i robić nalewkę, czy lepiej sobie darować?
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:08 #692546

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja bym zrobiła, ale ja lubię wszystko z rokitnika, to chyba niereprezentatywna jestem ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:32 #692553

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2312
  • Otrzymane dziękuję: 10236
Ja bym też spróbowała skoro na oko wyglądają ok. Jedynie co to myślę, że warto przyłożyć się do bardzo dokładnego ich umycia, bo przez cały sezon grzewczy pewnie sporo się na nich osadziło. ;)
Pozdrawiam,
Kasia

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 22:17 #692562

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
To podaj od razu sposób na umycie tej żółtej miazgi :devil1: . Może po zamrożeniu w lodowatej wodzie można by trochę umyć a resztę i tak gorzałka wypali.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 20 Sty 2021 18:52 #744094

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1542
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Co z tym teraz zrobić???

Dawno, dawno temu, tak dawno, ze nie pamiętam w którym roku, coś (a może ktoś) mnie pokusiło i 2 pomarańcze (wyszorowane i wyparzone)naszpikowałam gęsto ziarnkami kawy i zalałam spirytusem. Wstawiłam w najdalszy kąt i .... zapomniałam. Ale czasami zdarza się, że są przebłyski pamięci (taki niedawno miałam) i sobie przypomniałam.
Zlałam, co było do zlania i okazało się, że aromat kawy jest na przyzwoitym poziomie, ale ..... nie do zaakceptowania jest gorzki smak. Nie mam pomysłu, jak go zneutralizować. Może ktoś z "producentów" nalewek podpowie. Moja wdzięczność nie będzie miała granic. Za skuteczną poradę mogę się podzielić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2021 19:57 #744398

  • Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2478
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Nic chyba konkretnego mi Merlinku nie przychodzi do głowy jak nalać do tego czegoś po prostu miodu. Może słodkość zabije trochę, a przynajmniej przytłumi tą gorzkawość. Jakiś owoc wrzucić, ale co ? Z obecnie występujących to sklepowa chemia z całego świata. Coś z kompotów. Co pasuje do pomarańczy i kawy. Nie nic tak na szybko nie przychodzi mi nic innego do głowy jak miód. Dobry, aromatyczny ze sprawdzonego miejsca i nie będzie potrzeba jego dużo.

Ja miałem inny przypadek. Zawsze robiłem nalewki ze świeżych truskawek, ale pewnej zimy wpadłem na pomysł aby zrobić z mrożonych. Nie było to najlepszy pomysł. Pić tego się nie dało w żaden sposób. Zlałem to znad osadu. Podowałem jakiś jeszcze owoców, nalałem słodkich syropów. Przelałem to w butelki i won na strych w ciemny kąt. Przeleżało to nie wiem ile czasu. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego mam. Po jakimś czasie okazja była i wyciągnąłem jedną z butelek. W kieliszku piękny rubin. Kleisty gęsty likierek. Smak :hearts: szkoda takiej nalewki na wasze chamskie gardła rzekł Onufry Zagłoba :idea1: :rotfl1: W moim przypadku czas i wynalazki pomogły. Wyszedł cud nad cudy. Święty Graal Nalewkowy. Przepis nie zapisany :unsure: bo myślałem, że wyjdzie byle co które ciężko będzie wypić.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Zygowa, Babcia Ala

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2021 20:14 #744403

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jest taka nalewka pomarańczowa ale robi się ją w inny sposób. Naszpikowaną kawą i ew. goździkami pomarańczę wiesza się w szczelnie zamkniętym słoju NAD spirytusem, który absorbuje wszystkie aromaty i wyciąga z niej całą wilgoć ale nie kontaktuje się z goryczkami zawartymi w albedo. Ten konkretny nalew można rozcieńczyć wódką i dosłodzić bo cukier doskonale maskuje gorycz albo używać jako esencji do zaprawiania innych wódek , likierów, win ziołowych albo przerobić na typową korzenno- ziołową gorzką wódkę leczniczą.
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Herbatnik, Agucha8801, Zygowa, Babcia Ala, Bobka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2021 20:52 #744410

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Wisielec jest spoko, z goździkami trzeba uważać bo mocno je czuć. 6-8szt na litropomarańczę wystarczy. Po wykonaniu wg mnie nie nadawała się do picia, po ok roku chciałem zaprezentować koledze jaki to syf i osuszyliśmy butelkę bo się ułożyły smaki.

Ta nalewka z gorzkim posmakiem jedynie nadaje się do wywiezienia do Czech czy innej Rosji i przedestylowania na alembiku/destylatorze prostym. Wyjdzie ciekawa wódka pomarańczowa, pozbawiona goryczy. W Polsce tego zrobić nie wolno, choćbyś spiryt do wytworzenia tej nalewki kupił z pięcioma banderolami...
Można próbować dodawać jakieś niewielkie ilości do innych, ale stawiam że gorycz będzie wyczuwalna przy dużo mniejszej ilości tego dodatku niźli smak pomarańczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, Babcia Ala

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2021 22:41 #744433

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jeżeli o mnie chodzi to b. lubię ziołowe, gorzkie wódki i likiery a co roku zimową porą nastawiam ryżowy wermut.
alembicus.wordpress.com/category/wodki-i-likiery-gorzkie/
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Babcia Ala

Nalewki - dzielimy się przepisami. 23 Sty 2021 08:27 #744447

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Przepisu nie widzę, a ciekawi mnie czy na koji wino ryżowe czy z cukrem?

Nalewki - dzielimy się przepisami. 23 Sty 2021 08:41 #744449

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Konkretnego nie ma ale jest mnóstwo innych przykładowych i można skomponować coś swojego.
Ryżowiec z cukrem.
Za tę wiadomość podziękował(a): newrom

Nalewki - dzielimy się przepisami. 23 Sty 2021 13:42 #744471

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ojojoj jak ja dawno nie robiłam wermutu ryżowego. Chyba Zakręcę. Bardzo lubię.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Nalewki - dzielimy się przepisami. 04 Lut 2021 23:53 #746784

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1542
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Dziękuję wszystkim chcącym mi pomóc życzliwymi radami w problemie gorzkiej nalewki. Naleweczka sobie stoi i czeka. Ale im częściej ją próbuję, to wydaje mi się, że ona aż taka gorzka nie jest. Do różnych rodzajów goryczy też idzie się przyzwyczaić. A teraz na poważnie. Myślę, że tak pomysł z miodem, którego nie mam, a który może być skuteczny jest dobry. Ale też interesujące jest przeznaczenie nalewki na dolewki do innych, których też nie mam. Więc jeszcze musi poczekać.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 05 Lut 2021 00:48 #746787

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Marylko, gorycz też jest potrzebna, do produkcji żółci w woreczku żółciowym, więc na zdrowie :drink1:. Moim zdaniem goryczy nie da się niczym "zabić", ona zawsze będzie przebijać, a jak dodasz zbyt dużo słodyczy, to nie będzie smaczne.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2021 00:51 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin

Nalewki - dzielimy się przepisami. 05 Lut 2021 18:12 #746883

  • visar
  • visar's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 9
  • Otrzymane dziękuję: 51
Witam,
Kiedyś łamałem goryczkę plastrami świeżego imbiru.
Doda trochę ostrości, ale w połączeniu ze świeżym sokiem z pomarańczy + limonka + miód
może dało by radę trochę ją mocniej przełamać.
Spróbuj pokombinować z częścią nalewki w małym słoiczku z tymi dodatkami.
Pozdrawiam
Witek
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2021 18:13 przez visar.
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.420 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum