TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lut 2020 22:02 #692385

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 710
  • Otrzymane dziękuję: 1066
35,76 %
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lut 2020 22:09 #692386

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 872
Też stoi słój z niedokończoną nelewką z jagody kamczackiej
2 kg jagoda kamczacka
2 L spirytusu 95%

ile teraz mam dodać cukru jak zleję ten nalew i czego jeszcze by można dodać, żeby była smaczna

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 13:29 #692459

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 710
  • Otrzymane dziękuję: 1066
Zakładając zawartość suchej masy w jagodach równą 15% to nastaw zawiera 50-51% alkoholu.Jak zlejesz płyn i odciśniesz owoce to będzie wtedy wiadomo ile czego dać. Nie wiem jakie w smaku były Twoje jagody ale z reguły są kwaskowe i niejednokrotnie z nutą goryczy. Goryczkę i cierpkość doskonale maskuje cukier i ew. dodatek przypraw korzennych podobnie jak w przypadku aronii czy czarnej porzeczki. Może to być cynamon, goździki czy korzeń arcydzięgla ale trzeba uważać żeby nie "przeperfumować".
Tak zupełnie na marginesie. Z niesmacznych owoców czy mało dojrzałych nie da się zrobić wystrzałowego trunku.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2020 13:30 przez KaLo.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:03 #692544

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 256
  • Otrzymane dziękuję: 547
Czy warto zawracać sobie głowę niezebranymi owocami rokitnika (zima była nie jak zima i nadal wiszą na krzaczku bardzo ładne, jak gdyby nigdy nic) i robić nalewkę, czy lepiej sobie darować?
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:08 #692546

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 1189
  • Otrzymane dziękuję: 3157
Ja bym zrobiła, ale ja lubię wszystko z rokitnika, to chyba niereprezentatywna jestem ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 21:32 #692553

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 858
  • Otrzymane dziękuję: 1670
Ja bym też spróbowała skoro na oko wyglądają ok. Jedynie co to myślę, że warto przyłożyć się do bardzo dokładnego ich umycia, bo przez cały sezon grzewczy pewnie sporo się na nich osadziło. ;)
Pozdrawiam,
Kasia

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lut 2020 22:17 #692562

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 710
  • Otrzymane dziękuję: 1066
To podaj od razu sposób na umycie tej żółtej miazgi :devil1: . Może po zamrożeniu w lodowatej wodzie można by trochę umyć a resztę i tak gorzałka wypali.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.101 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum