TEMAT: Kucharzenie z AGNESS

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Wrz 2012 16:55 #67284

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
24 DROZDŻOWE ŚLIMAKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM rewelacyjne do barszczu, ale i jako samodzielna przekąska :D

CIASTO
* 1 kg mąki
* 3 jaja
* 1 żółtko
* 10 dag drożdży
* 1/2 szkl cukru
* 250g masła - roztopić
* 250 ml mleka
* 1/4 łyżeczki soli

FARSZ
* 1 kg pieczarek- zetrzeć na tartce jarzynowej, podsmażyć na oleju
* 0,5 kg pasztetu
* 2 cebule- pokroić w kosteczkę, podsmażyć
* można dodać 2 jajka, ale nie koniecznie
* sól, pieprz do smaku
Połączyć wszystkie produkty na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.

-Zrobić zaczyn- w 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

-Jajka i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać sól. Następnie połączyć z wyrośniętym zaczynem i dodać pozostałe składniki poza masłem. Zagnieść ciasto. Na koniec dodawać po trochę rozpuszczone masło, dokładnie wgniatając je w ciasto. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja wkładam w lekko nagrzany piekarnik)

- Ciasto podzielić na 2 częsci. Kolejno je rozwałkować na prostokąty o grubości około 1 cm. Układać na nie farsz, pozostawiając około 1,5 cm od brzegu. Zwijać jak roladę. Pusty brzeg posmarować rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.
Roladę kroić ostrym nożem na plasterki....mnie zależało, żeby były nieduże, więc kroiłam na około 1,5 cm. żeby były większe kroić grubiej, na około 2-3cm plastry Układać na blasze w 4 rzędach po 4 sztuki, w sporych odległościach od siebie , bo sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić jeszcze na trochę do podrośnięcia. Upiec na rumiano przez około 30 min w 180*.



Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kucharzenie z AGNESS 14 Wrz 2012 19:43 #69348

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
25 GALANTYNA DROBIOWA Z PIECZARKAMI

* 50 dag filet z indyka
* 3 udka kurczaka ( drobiowe mięsa można używać dowolne :cały kurczak, piersi, uda, udźce z indyka...wg chęci)
* 40 - 50 dag pieczarek
* 2 jaja
* mała czerstwa bułeczka
* garść natki pietruszki
* sól , pieprz
* 2 cebulki

* marchewka, pietruszka, seler do wywaru

Bułkę namoczyć.
Z udek zedrzeć skórę i pooddzielać mięsko od kości. Mięsa i bułkę przekręcić przez maszynkę.
Pieczarki pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w drobną i podsmażyć.
Do mięsa dodać pieczarki i cebulkę, wbić jajka, wsypać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, aż masa będzie się kleić. Wyłożyć masę na kawałek czystego białego płótna, dokładnie zawinąć. Włożyć do brytfanki, zalać wrzątkiem , dodać marchew, pietruszkę i seler, listek i ziele angielskie, posolić, można dodać troszkę vegety. Gotować około 80 min. Następnie dokładnie schłodzić w płótnie. Odwinąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Ja zawsze robię troszkę większą porcję i gotuję 2 galantyny. Jedną zjadamy jako wędlinkę do kanapek, drugą zalewam galaretą, którą robię z wywaru, w którym mięsko się gotowało- dodaję żelatynę.





Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2012 21:46 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Odp: Kucharzenie z AGNESS 15 Gru 2012 12:00 #102114

  • artam
  • artam's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8399
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Aguś, ja w tamtym roku upiekłam według Twego przepisu takie ciasto czekoladowe... Nic nie pamiętam, tylko to, że jakieś gruszki się na wierzch kładło... Wiesz, o jakie chodzi? ;)
Mogłabyś w wolnej chwili tu wkleić ten przepis, bo zanim ja znajdę, a Ty na pewno wiesz... :) :hearts:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 15 Gru 2012 18:26 #102219

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 162
A czy zamiast pieczarek mozna inne grzybki? Np. Prawdziwki lub podgrzybki? Mam w zamrażarce. I czy inny drób np. gęsi, kaczki....
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Odp: Kucharzenie z AGNESS 15 Gru 2012 19:07 #102246

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ulka-ja robiłam z grzybami leśnymi i było dobre :hug:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 15 Gru 2012 23:27 #102365

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
Ulu Roma już Ci odpowiedziała o grzybkach :P Jednak co do mięska z gęsi czy kaczki nie potrafię powiedzieć.... zawsze dawałam białe mięso - kurczaka, indyka.....ale myślę, że zawsze można spróbować.... a może po prostu połączyć je razem ???

Odp: Kucharzenie z AGNESS 16 Gru 2012 08:37 #102387

  • Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1748
  • Otrzymane dziękuję: 233
Agnieszko - masz wspaniały , a jaki popularny szczególne teraz przed świętami - wątek kulinarny . Świetne przepisy :hug:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 16 Gru 2012 12:03 #102451

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
Małgosiu dziękuję, miło, że zaglądasz :kiss3: mam nadzieję, że jakieś przepisy przypadną Ci do gustu i skorzystasz :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 18 Gru 2012 22:38 #103294

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9365
  • Otrzymane dziękuję: 2379
Aga pamiętasz takie kotleciki-placuszki z tartego żołtego sera, kawałków piersi kurczaka i majonezu?
No to ja dzisiaj dostałam przepis na roladkę w oparciu, jak się okazało po degustacji, o te placuszki :lol:
Pomysł na przekąskę przedni :happy-old: jesteś zainteresowana?

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 08:44 #103347

  • ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2727
  • Otrzymane dziękuję: 388
Agness, żałuję mocno, że dopiero teraz tu zajrzałam, ale przynajmniej poranek mam smakowity. Już studiuję, co mi się w najbliższych dniach przyda:)

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 08:45 #103348

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
Jolu pewnie, że jestem zainteresowana :P
Placuszki są pyszne , więc i taka roladka musi smakować wybornie, bardzo proszę o przepis :P

Witaj Ula w mojej kuchni :P Mam nadzieję, że jakiś przepis spodoba Ci się i skorzystasz :P
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 08:46 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 08:48 #103350

  • ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2727
  • Otrzymane dziękuję: 388
Teraz dokładnie, to idę do kuchni na śniadanie, bo te zdjęcia........................... :rotfl1:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 10:19 #103368

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9365
  • Otrzymane dziękuję: 2379
ROLADA

30 dkg zółtego sera
3 łyżki majonezu
3 jajka

Ser utrzeć na tartce, dodać jajka i majonez - wymieszać dokładnie.
Jeśli ser nie jest słony można przyprawić.
Blachę wyścielić papierem i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę.
Podpiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć lekko przestudzić.

Farsz
30 dkg pieczarek /oczywiście może byc więcej ;) /
spora cebula
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz do smaku

Pieczarki pokroić w kostkę i udusić z cebulką na odrobinie oleju. Pierś pokroić w plastry, rozłożyć na przestudzonym placku, przyprawić. Obłożyć duszonymi pieczarkami, zrolować.

Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 10:20 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, AGNESS

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 10:48 #103381

  • Roma
  • Roma's Avatar
W sobotę będzie próba generalna :wink4:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Gru 2012 10:57 #103383

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
Jolu wielkie dzięki za przepis, wygląda smakowicie i na pewno wypróbuję.....może na Nowy Rok :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 21 Gru 2012 10:41 #103869

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2190
  • Otrzymane dziękuję: 430
*
KARP FASZEROWANY W GALARECIE

Podam proporcje mniej więcej na jednego karpia

* 1 karp
* 1 jajo
* 1 sucha kajzerka- namoczyć w wodzie lub mleku
* 1 łyżka kaszy manny
* nieduża cebula
* sól, pieprz, szczypta cukru

Karpiowi odciąć głowę, wypatroszyć przez powstały otwór. Odciąż część ogonową z mięskiem. Karpia pokroić w 1,5 cm dzwonka, wyciąć mięsko ze schabików przy kręgosłupie. W każdym dzwonku powstaną 3 owalne otworki, jeden duży i 2 po bokach małe.
Wyciąć mięsko z części ogonowej, schabiki ( jeśli będzie mało mięsa, to dorzucić troszkę z innej ryby) , bułkę, cebulę zemleć przez maszynkę . Dodać jajko , doprawić solą i pieprzem i cukrem , dokładnie wyrobić aż masa będzie kleista.
Mielonym wypełniać otworki w dzwonkach, gotować w małej ilości osolonej wody, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera,cebuli,liściem laur, zielem ang , tak, aby dokładnie pokryła rybę , na malutkim ogniu przez około godzinę.

Po ostudzeniu układać płasko na głębszym półmisku i zalewać galaretką( do wywaru po gotowanej rybie dodać troszkę żelatyny, jeśli wywar jest mętny, to można zrobić auszpik, to zn. oczyścić wywar pianą ubitą z białek)

Przy robieniu tej rybki jest trochę zabawy, ale efekt wynagrodzi wszystko.... jest wspaniała. Smacznego :D

_________________
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2012 10:41 przez AGNESS.

Kucharzenie z AGNESS 18 Maj 2013 23:44 #158251

  • szparag61
  • szparag61's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 87
  • Otrzymane dziękuję: 19
Agness , wszystko smakowite :P a roladę szpinakową już robiłaś ??
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2013 23:44 przez szparag61.

Kucharzenie z AGNESS 08 Sie 2013 22:04 #184929

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 765
  • Otrzymane dziękuję: 2159
Dzisiaj na obiad były naleśniki z kurczakiem i pieczarkami polane sosem czosnkowym twojego przepisu :thanks: pycha ja do tej pory piekłam do tego nadzienia pite ale teraz zmieniam na naleśniki bo nam posmakowało.Jak tylko zrobi się chłodniej to wypróbuje szynkę gotowaną w majonezie no i ciasto cynamonowe z jabłkami.
Przepisy super :bye:
pozdrawiam Bożena


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.204 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum