Ciasteczka cytrynowe
Przepis odpisany z wycinka jakiegoś czasopisma ze zbiorów znajomej, jadłam je u niej i zachwyciły mnie swoją kruchością, ale wtedy były bez cytrynowego dodatku. Upiekłam je na tegoroczne święta już dokładnie wg. receptury, zapach cudowny, ale moi degustatorzy stwierdzili, że woleliby bez cytrynowego dodatku. Dziś zniknęło ostatnie z trzylitrowego słoja i muszę przyznać, że leżakowanie dobrze im zrobiło. Aromat cytrynowy wyczuwalny, ale już nie nachalny. Za chwilę przygotuję podwójną porcję i jutro rano upiekę, bo to kruche ciasto nie wymaga natychmiastowego pieczenia.
W nawiasach podaję inne proporcje, masło to zazwyczaj 200g, nie chciało mi się ważyć 120g więc przeliczyłam wszystko proporcjonalnie do 1 masła
120 g masła ( 200 g)
120 g cukru ( 200 g)
2 żółtka ( 3 )
150 g mąki pszennej ( 250 g)
110 g mąki ziemniaczanej ( 180 g)
skórka otarta z 2 cytryn
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, otartą skórkę z cytryn i obie mąki. Mieszać mikserem na niskich obrotach aż do połączenia się wszystkich składników, można też wyrobić ręcznie.
Ciasto ewentualnie schłodzić, rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać ciasteczka foremkami.
Piec ok. 20 min w temp. 160
oC, po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Ładnie trzymają kształty, co widać na zdjęciu, można więc użyć stempelków do ciastek.
Jak już wspomniałam, ciastka można upiec z innymi dodatkami smakowymi, jeśli ktoś nie lubi skórki cytrynowej- kardamonu, cynamonu, wanilii... ale cytrynowe po kilku dniach są świetne.
Każdy z nas ma swoje kuchenne metody, sztuczki
zawsze chętnie korzystam z zasłyszanych czy wyczytanych porad. Kiedyś gdzieś wpadło mi do ucha informacja jak zetrzeć na tarce delikatne produkty, jak np. gałkę muszkatołową, imbir czy choćby skórkę z cytryny.
Rada
Aby jak najmniej stracić przy ocieraniu skórki z cytryny, tarkę owinąć folią spożywczą i ścierać przez folię, potem delikatnie ją zdjąć i zebrać pozostałą tam skórkę.
Jeśli nie jesteśmy w stanie szybko zużyć cytryn (bez skórki długo raczej nie poleżą) można kandyzować. Pokroić je na plasterki 0,5-0,7 cm i włożyć do gotującego się syropu z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru, zmniejszyć ogień i trzymać na małym aż do zeszklenia się cytryn- ok. 2 godz. potem przełożyć do słoika i zalać syropem.