To znowu ja.
Tym razem podam przepis na ciasto o nazwie
KOLOROWY PRZEKŁADANIEC.
W sobotę upiekłam je dla mojej mamy, która obchodziła imieniny tydzień temu, a wczoraj była imprezka.
*****************************************************************************************
Składniki na biszkopt kakaowy
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Składniki na jasne ciasto
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
masa budyniowa
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru kryształu
1 kostka masła lub margaryny
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
2 galaretki (smak wg uznania)
owoce (także wg uznania)
*************
Ciasto ciemne
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Tak samo przygotować
biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.
Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie posmarować roladę powidłami lub dżemem, pokroić ją w krążki.
Przygotować masę budyniową:
odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - owoce - zalać tężejącą się galaretką.