TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Mar 2012 01:53 #3517

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 324
  • Otrzymane dziękuję: 191
Witam ,zapraszam do korzystania z przepisów jak i dzielenia się swoimi wspaniałymi przepisami


Spis przepisów


Ciasto z kiśli
Ciasto w pięć minut
Biszkopt z masą bez mleka
Ciasteczka Muesli
Czekoladowe z owocami
Blok po anielsku
3 Bit wersja 2
Piernikowy przekładaniec
Ciasto dla dorosłych
Rafaello na zimno
Rafaello 2
Ciasto sezamowo - chałwowe
Najprostrzy sernik
Sernik na zimno z galaretką
Błysawiczne ciasto na maślance
Sernik z kokosową kołderką
3 Bit spos.3
Snikers
Jabłecznik z budyniem
Sernik - brownies z owocami
Ciasto jabłkowo - cynamonowe
Czekoladoe mufinki z serem
Jagodowy sernik z bitą śmietaną
Szarlotka z budyniem i wiórkami
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Pierniczki
Mufinki czekoladowo - kokosowe z rodzynkami
Mufinki cytrynowo - makowe
Szarlotka na kruchym cieście
Murzynko - sernik
Sernik z brzoskwiniami
Torcik serowy z owocami
Szarlotka
Sernik na zimno z malinami
PopapraniecKolorowy przekładaniec
Ciasto o smaku cytrynowym
Piernik dietetyczny z jabłkami
Ciasto kruche
Szybkie ciasto
Giotto torto
Ciasto z owocami
Sernik z migdałami
Kisielówka Budynniówka
Placek z malinami z kokosową chmurką
Rolada jabłkowa
Placek piernikowo-biszkoptowy
Baabka makowa
Sernik rumowo-waniliowy
Sernik ala ciasto z jbłkiem
Kruche cista z maszynki
Drożdżowe bułezki z nadzieniem
Szarlotka błyskawicczna
Szarlotka sypana
Owoce z kruszonką GRUMBE
Placek ze śliwkami i malinami
Ciasto czekoladowe
Babka waniliowa
Fale Dunaju
Najlepsze tiramisu
Marmurek z jabkiem
Ciato czekoladowo - kokosowe
Ciasteczka orechowe kółeczka
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Ciasteczka cytrynowe
Babka piaskowa
Ciastka półfrancuskie z serem
Szweckie ślimaczki drożdżowe z cynamonem
Keks w waflu
Ciasto bananowe
Piankowy placek
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasteczka owsiane
Poduszeczki jabłkowe
Torcik czekoladowy z masą budyniową
Domowa czekolada
Sernik dyniowy
Amoniaczki
Dyniaczek
Ciasto makowe z jabłkami
Pierniczki korzenne
Dietetyczne ciastka z czerwonej fasoli
Pączki w wersji dietetycznej
Rogaliki krucho - drożdżowe
Mufinki dyniowe
Placek rabarbarowy z morelami
Biszkopt z rabarbarem
Placek drożdżowy bez wypiekania
Wychodzący jabłecznik
Sernik kokolidka
Błyskawiczny sernik na zimno
Ciasto marchewkowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Szarlotka z pieczonymi jabłkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami II
Chrupiące rożki maślano serowe z jabłkami
Rogaliki na piwie
Królewiec
Ciasto ,,Leśny Mech"
Szarlotka błyskawiczna
Piernik z czarnej fasoli
Pierniczki z dodatkiem mąki żytniej
Domowe batoniki musli
Batoniki owsiane
Lody bez maszynki
Ciasto z owocami
Tort lwowski z orzechami
Piasek pustyni
Dyniowe mufinki
Owocowe ciasto świąteczne
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Faworki - chrust
Ptasie Mleczko z Chia
Mazurek
Mazurek wer, II
Wielkanocna baba wer I
Wielkanocna baba wer II
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2018 23:03 przez pszczelarz5.


Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Mar 2012 15:39 #3973

  • Adamon
  • Adamon's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • http://www.storczykarze.pl/for​um/index.php
  • Posty: 79
  • Otrzymane dziękuję: 8
Ten przepis znalazłem na forum kulinarnym, czyli ktoś chyba też skopiował :/
W takim razie gratuluję wspaniałego przepisu twojej Mamie, to na prawdę pyszne rogaliki :)

To przepis ode mnie:


Ciasto z Kiśli

Składniki:
2 kiśle
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek, wsypać cukier i nadal ubijać dodając żółtka, kisiel i proszek do pieczenia.
Ubijać jeszcze przez chwilę.Piec ok 30 - 40 min w temp. ok. 160 - 180 stopni C.


P070312_15.29.jpg
Adam ;)
www.storczykarze.pl - forum o storczykach, porady, opisy uprawy, a przede wszystkim luźne rozmowy o naszych kolekcjach.Zapraszamy wszystkich pragnących dowiedzieć się czegoś o storczykach lub o nich porozmawiać.

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Mar 2012 15:45 #3979

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Posty: 1153
  • Otrzymane dziękuję: 246
Ciasto w 5 Minut

Coś dla łasuchów, przepis sprawdzony .. da się zjeść :blush:

Składniki:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
proszek do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)

Wymieszać suche, potem dodać jajko, mleko, olej, wymieszać i do mikrofali na 3 minuty (najwyższa moc)


Można zrobić wariacje, czyli zamiast kakao np cukier wanilinowy, aromat cytrynowy itp.

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Mar 2012 22:30 #4552

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Biszkopt z masą bez mleka

Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite białka. Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę
2 budynie waniliowe(z cukrem)
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki kolorowe(malinowe, agrestowe)
2 żółtka
1 margaryna Kasia
Budynie ugotować w 1l wody. Dodać do tego 2 galaretki cytrynowe, mieszać energicznie, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z kostką margaryny i do tego powoli dodawać budyń, mieszać.
2 kolorowe galaretki (rozlane na 1/2 wody) rozlać na płytkim talerzu. Po ostygnięciu, pokroić w kostkę i dodać do masy.
Biszkopt przeciąć, wyłożyć masę, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.

10cm0pg.jpg
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Mar 2012 22:58 #4578

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Pola42 wrote:
Te pierwsze,cytrynowe galaretki wsypuje się na sucho do gorącego budyniu?

Dokładnie tak.
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Ciasta domowe - nasze przepisy 08 Mar 2012 00:30 #4649

  • gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 370
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ciasteczka Muesli

Kleik ryżowy (opakowanie 150g)
3 całe jajka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka dodatków (musli, migdały, sezam, dużo wiórków kokosowych, czekolada)
łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść wszystko w misce, uformować kulki i spłaszczyć na blasze na grubość 1cm w formę okrągłych ciastek. Można zrobić w środku ciastek dołek palcem i wypełnić go dowolnym dżemem. Piec 14-18 minut w 180 stopni Celsjusza. Czuwać, bo szybko się przypalają.

Polecam są bardzo dobre i smakują dzieciom :)

Ciasta domowe - nasze przepisy 09 Mar 2012 08:41 #6094

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Posty: 1153
  • Otrzymane dziękuję: 246
Adamon wrote:
Na początek:

Edit/ Przepis użytkowniczki kasik 69

Rogaliki:

25 dkg serka homo- może być waniliowy,kiedyś nawet robiłem z danio, ale zwykły homo najlepszy

ok 2 szklanek mąki

25 dkg margaryny

1)Wszystko razem zagniatamy(ja najpierw ugniatam tłuczkiem od ziemniaków,a potem rękoma)i na trochę do lodówki.
2)Następnie rozwałkować,nadziewać tym na co ma się ochotę-dla mnie najlepsze z jabłkiem,może być marmolada,nutella.
3)Piec do zrumienienia w temp.180 stopni,na wierzch lukier.

Smacznego.

Wiem, że znalazłem ten przepis gdzieś w internecie, nie pamiętam gdzie niestety.

Wczoraj wygospodarowałem chwilę czasu i zrobiłem te ciasteczka
Wykonanie ciasta banalnie proste z tym, że margarynę rozpuściłem i wystudziłem
Nie miałem tez papieru do pieczenia i byłem zmuszony użyć mąki.

Nie opisałeś tez jak "nadziewasz" więc kombinowałem.
Piękne nie były ale pyszne na pewno.
Jako nadzienie posłużyły mi:
marmolada śliwkowa - słodko kwaśne
prażone jabłka
Lidl-owski twarożek z rodzynkami

Wszystkie wersje są bardzo dobre.








Ciasta domowe - nasze przepisy 20 Mar 2012 16:02 #13909

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2196
  • Otrzymane dziękuję: 428
A więc w związku z radością z delektowania się B)

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI

* 2 2/3 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1/4 szkl kakao
* 3 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* szczypta soli
* 3/4 szkl śmietany
* cukier wanilinowy
* 1 kostka masła ( stopić)
* 1/2 szkl oleju
* 1 1/3 szkl zimnej wody
* owoce ( jabłka, gruszki lub wiśnie )

W dużej misce zmieszać cukier, cukier wanil., mąkę, kakao, proszek, sodę i sól.

W drugiej misce dokładnie wymieszać jaja i śmietanę.

Mikserem ubić masło, olej, na koniec dodać wodę cały czas ubijając.
Dosypać suche składniki, wciąż miksując. Dodać składniki z 2 miski, miksować aż masa się połączy. Wylać na prostokątną natłuszczoną blachę. Na wierzch ułożyć pokrojone w kawałki owoce, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w 180* C przez ok 50 min.
Po ostygnięciu koniecznie polać polewą czekoladową.

POLEWA

* 1 masło
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki wody
* 3 łyżki kakao

* płatki migdałowe

Wszystkie składniki pogotować przez chwilę, żeby masa zgęstniała. Po wystudzeniu polać ciasto . Posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto należy do tych bardzo mokrych i ciężkich ....pycha....



Ciasta domowe - nasze przepisy 03 Kwi 2012 20:36 #20314

  • Adamon
  • Adamon's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • http://www.storczykarze.pl/for​um/index.php
  • Posty: 79
  • Otrzymane dziękuję: 8
Nie wiem jak określić grubość - ja robię bardzo cienkie, tylko takie, żeby nadzienie go nie przebiło :)

Może za mało zarumienione były ?
Adam ;)
www.storczykarze.pl - forum o storczykach, porady, opisy uprawy, a przede wszystkim luźne rozmowy o naszych kolekcjach.Zapraszamy wszystkich pragnących dowiedzieć się czegoś o storczykach lub o nich porozmawiać.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Kwi 2012 21:08 #21540

  • gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 370
  • Otrzymane dziękuję: 30
Jak ktoś nie lubi piec polecam 3bitmoje dzieciaki uwielbiają.

1 dolna warstwa herbatniki
2 na to gotowany budyń waniliowy gorący(ja zawsze biorę do tego ten bez cukru i gotuję 2 torebki na 3/4 l mleka i mniej cukru )
3 herbatniki
4 masa krówkowa ja kupuję taką toffi albo zwykłą nie czekoladową
5 herbatniki
6 ubita śmietana 30% z fixem
7 starta czekolada
PYCHA :)

Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Kwi 2012 11:44 #26075

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2834
  • Otrzymane dziękuję: 2324
Zaczynamy na słodko :

... Blok na anielsko...

Zaletą tego ciasta jest niewątpliwie to , że nie można go zepsuć ;) ;)

3/4 szkl wody lub mleka
1 kostka margaryny
1 szkl cukru

Zagotowac masę ( w zasadzie rozpuścić składniki nie dopuszczając do gwałtownego gotowania )

1 opakowanie pół kilogramowe mleka w proszku ( nie może to być mleko instant , musi być prawdziwe " kiedyśnie" )
200 dkg wiórków kokosowych
2 op herbatników

Herbatniki pokruszyć , wymieszać z mlekiem i wiórkami , dodać masę , wymieszać . Włożyć do keksówki i odstawić do zastygnięcia




............ wersja na diabelsko różni się tym , że do masy do zagotowania dodajemy 2 łyżki kakao , a do mleka zamiast wiórek kokosowych orzechy włoski .......... mamy wersję ciemną




...3 BIT...

chyba , każdy ma swoją wersje tego ciasta :) ......... oto moja

- 1 puszka masy krówkowej ( lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - gotować 2 godz w zamkniętej puszce)
-8 paczek herbatników
-2 budynie waniliowe bez cukru - ugotowac w 1/2 l mleka
-1 margaryna - ukręcic z budyniami
-2 torebki" śnieżki" ubić z 400 ml śmietany
-czekolada lub polewa

I warstwa - herbatniki
II warstwa- masa krówkowa
II warstwa - herbatniki
IV warstwa - masa budyniowa
V warstwa - herbatniki
VI warstwa - bita śmietana
VII warstwa - herbatniki

Polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą

Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2012 11:56 przez mirdem.

Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Kwi 2012 12:19 #26125

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2834
  • Otrzymane dziękuję: 2324
Piernikowy przekładaniec

4 łyżki miodu
1łyżeczka sody oczyszczonej
Rozpuścic, żeby ściemniało - zaszumi

3 jajka
1 szlk cukru
ubić dodać 2,5 szkl mąki , wymieszac , dodać 1/2 rozpuszczonej margaryny , na koniec rozpuszczony miód.Ciasto będzie o konsystencji gęstej śmietany .Zciasta pieczemy 4 placki.Placki smarujemy cienko , pieczemy ok 20 min w 180*C, na papierze do pieczenia.

Do przekładania placków 2 duże kubki śmietany 18% ( ja używam " mazurski smak") ale może byc dowolna gęsta. Uwaga śmietany nie ucieramy , nie ubijamy , nie dodajemy cukru , wyjmujemy łyżką z pojemnika i układamy bezpośrednio na placki

Cały sekret ciasta polega na tym , że musimy upiec 4 placki...upiec po kolei ( nie studzić) i na gorący placek ( bezpośrednio wyjety z pieca ) kładziemy śmietanę , następny placek juz się piecze w tym czasie , wyjmujemy , przykładamy gorący na śmietanę .Ciasto jest pyszne , mięciutkie , krem aksamitny

Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:06 przez Adasiowa.

Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Kwi 2012 16:07 #26256

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2834
  • Otrzymane dziękuję: 2324
No to jeszcze :

... Ciasto dla dorosłych...

Biszkopt upieczony z 3 jaj nasączony - mocnym naparem z herbaty ( niesłodzony ) + sok z 1/2 cytryny.

Krem karpatka ( ugotowany wg przepisu - żadne tam podróbki gotowe w 5 min , orginalny gotowany ) utarty z margaryną.

Połowę kremu wyłożyc na biszkopt na to warstwa herbatników nasączonych alkoholem ( u mnie wódką) , na to druga połowa kremu i następna warstwa nasączonych herbatników . Polać polewą :





Pestko ................. powiadasz Rafaello ( na razie będzie bez zdjęć , ale jak kiedyś zrobię to edytuję i wstawię zdjątka )

... Rafaello na zimno...

2 białe czekolady
2 op "śnieżki"
1 op wiórek kokosowych
1/2 l śmietany 18%
1 galaretka cytrynowa
1 op biszkoptów

Czekolady rozpuścić , śmietanę ubić ze " śnieżką", galaretkę rozpuścić ( w połowie wody podanej w przepisie)

Wlewać ostrożnie strumieniem czekoladę do galaretki ( nigdy odwrotnie!!!!)

Połączyć z ubitą śmietaną , dodać wiórki . Układać w foremce biszkopty, połowa masy , biszkopty , masa , posypać wiórkami , schłodzić w lodówce.


... Rafaello II...

Upiec biszkopt z 4 jajek , 1 szkl cukru , 1/2 szkl mąki pszennej , 1/2 szkl mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczki pr do pieczenia.

Po wystudzeniu przekroić na pół. Jedna połowa posłuży jak spód , druga idzie do masy .

Masa I:
1/2 biszkoptu
1 biała czekolada
1 śmietana kremówka
1 paczka wiórek kokosowych

rozpuszczamy czekoladę , dodajemy pokruszony biszkopt i ubitą śmietanę , na koniec wiórki . Mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Masa II

1 śmietana kremówka
1/2 szkl cukru
fix do śmietany

1 op wiórek kokosowych

Schłodzoną śmietanę ubić , dodać cukier i fix ( ubijamy na sztywno) . Delikatnie wymieszać z wiórkami . Wyłożyć na masę I. Schłodzić.


Oba Rafaello pyszne :P :P :drink1:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:06 przez Adasiowa.

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Kwi 2012 21:32 #31111

  • gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 370
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ciasto sezamowo-chałwowe:
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
Zagnieść i podzielić na dwie części:
Pierwszą włożyć do blachy ,a na wierzch masa sezamowa.
Masa sezamowa:
-1 szklanka sezamu
-2 łyżki miodu
-1/4 margaryny
-1/4 szklanki cukru
Sezam prażyć przez kilka minut mieszając. Dodać resztę składników, rozpuścić, wylać na ciasto, piec ok. 30min na złoty kolor.
Drugą część ciasta włożyć do blachy posmarować dowolnym dżemem ,a na wierch ubić piane z 5 białek i 3/4 szklanki cukru.
Posypać piane szklanką wiórek kokosowych. Piec ok. 35min. po wystudzeniu ciasta przełożyć masą.
Masa:
-15dag chałwy waniliowej
-1/2 margaryny
-1/2 szklanki cukru
Rozpuścić, mieszając chwile podgotować.
Warstwy:
1) Ciasto z sezamem(dół)
2) Masa z chałwą
3) Ciasto z białkami

Aguś prosiłaś i masz ja ostatnio ujmuje troszkę cukru bo wiesz że jest i tak słodkie :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2012 13:03 przez .

Ciasta domowe - nasze przepisy 15 Cze 2012 19:28 #47480

  • kamma
  • kamma's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 21
Kto był w Sulejowie może jadł mój najprostszy na świecie sernik oto przepis
Ciasto
1,5 szklanki mąki,pół szklanki cukru pudru ,2 żółtka,pół kostki margaryny( dobrze jak w kruchym cieście jest różny tłuszcz i u mnie tak właśnie było ) ale może być sama margaryna i 2 łyżki kakao -zagnieść ciasto i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładać formując małe stożki. Blaszka z ciastem do lodówki a nawet do zamrażarki jak się zmieści.
Ser
Pięć jaj ,oddzielić żółtka od białek i białka ubić na pianę (odstawić)Żółtka do miski (dużej ) do tego kilogram sera ( u mnie twaróg półtłusty) szklanka cukru (potem próbuję jak za mała to dodaję )3/4 kostki roztopionego masła ,pięć łyżek mąki pszennej , cukier waniliowy plus jeśli chcesz troszkę skórki otartej z cytryny (ja chciałam bo lubię) i pół szklanki mleka .wszystko razem miksuję blenderem lub końcówką tnącą od miksera przez około 10 minut ,(jeśli jest bardzo suchy ser i jest bardzo gęste dodaję trochę więcej mleka i trochę więcej cukru jak mam za mało słodkie) Dodać ubite wcześniej białka ,wymieszać i wylać na ciasto. Piec (no właśnie ,polecam piankę do czyszczenia piekarnika z L...la w 3 sekundy umyłam sobie znaczki w kurkach od piekarnika :rotfl1: ) około półtorej godziny .Smacznego
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2012 19:29 przez kamma.

Ciasta domowe - nasze przepisy 17 Lip 2012 13:39 #55377

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 477
  • Otrzymane dziękuję: 195
Hmmmm.... jakoś tu pustawo i cicho, to może zwabie kogoś sernikiem na zimno ?
W zasadzie moje chłopaki i ja także, ze słodyczy to najbardziej lubimy śledzie albo karkówkę, ale latem kiedy są sezonowe owoce moim świętym obowiązkiem jest cotygodniowe robienie sernika na zimno z owocami galaretką.
Wariacje mogą być dowolne, ja mam taki przepis - porcja na tortownicę 24 cm.

1/2 kg sera
1/2 op. margaryny lub masła
4 żółtka
1 szklanka cukru (niepełna)
2 cukry waniliowe (lub aromat)
1/2 wody lub mleka
2 łyżki żelatyny
2 galaretki (smak wg. uznania, ja daje malinową lub truskawkową)
Dowolne miękkie owoce sezonowe, mogą być pomieszane.
Gotowy spód tortowy lub biszkopty lub herbatniki (ale nie obowiązkowo)

Żelatynę należy rozpuścić w mleku lub wodzie zg. z przepisem i ostudzic uważając żeby się szybko nie zsiadła. Lepiej rozpuścić ją w mleku, bo wtedy nie czuć jej w serniku.
Przygotowujemy 2 galaretki w nieznacznie mniejszej ilości wody niż jest w przepisie na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.
Ser mielimy (chyba, że mamy gotowca), margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy żółtka (z UMYTYCH jajek), ser i ucieramy, na końcu pomału dodajemy żelatynę i nadal ucieramy.
Do tortownicy wkładamy spód tortowy lub ciasteczka (można też zrobić bez tego!), na to wykładamy masę serową i wrzucamy do lodówki na minimum 45 minut. Po tym czasie układamy na masie serowej owoce i zalewamy galaretką, która musi być taka jakby się zaraz miała ściąć, bo inaczej owoce wypłyną na wierzch. Ponownie wkładamy do lodówki i jak wszystko zastygnie to robimy dobrą kawę czy herbatkę i wsuwamy pyszny serniczek!!

Uwaga, ostatnio użyłam do tego sernika serek President 0% 2 opakowania to 60dag (z biedrony) i wyszedł REWELACYJNY!! trzeba dać tylko z pół łyżeczki żelatyny więcej.
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2012 13:41 przez Andzia1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta,

Ciasta domowe - nasze przepisy 27 Lip 2012 11:03 #57611

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 477
  • Otrzymane dziękuję: 195
Chyba się starzeje, bo zaczynam ciasta robić... :happy4:
Błyskawiczne ciasto na maślance

Składniki na normalną blaszkę:
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
3 jajka
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku
1 cukier waniliowy
Posypka:
1/2 margaryny
1/2 szkl cukru (można więcej)
1 cukier waniliowy
1 szkl mąki

Sezonowe owoce jakie tylko macie ochotę, ale mogą być też jabłka starte grubej tarce z cynamonem, brzoskwinie z puszki, owoce z kompotu...

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i miksujemy - bez żadnych ceregieli :happy4: . Wylewamy to blaszkę wysypaną bułką lub wyłozoną papierem, na to układamy owoce i kruszymy posypkę. A posypkę robimy tak: do miseczki wsypujemy mąkę i cukier i zalewamy roztopioną margaryną, ciepłą - zagniatamy i gotowe do pokruszenia.
Ciasto pieczemy w 170-180 st ok. 40 minut. Ma być na wierzchu złociste.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ciasta domowe - nasze przepisy 05 Sie 2012 20:30 #59464

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2196
  • Otrzymane dziękuję: 428
1 SERNIK Z KOKOSOWĄ KOŁDERKĄ

CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.

SER
1kg białego sera ( wiaderko)
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
0,5 szkl oleju
1,5 budyń waniliowy
3 szkl mleka
2 jaja
4 żółtka

Wszystkie składniki razem zmiksować. Masa wychodzi bardzo rzadka.
Wylać ser na ciasto, piec ok 50 min , ma się lekko zrumienić.

Ubić pianę z 6 białek , usztywnić 2/3 szkl cukru, dodać 200 g wiórek kokosowych.
Wylać na gorący sernik i piec jeszcze 15-20 min, aż piana sie zrumieni.

Oto jak wygląda ciasto- dzieło Tajeczki ;:196
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 10:07 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, , dala

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.287 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum