TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 24 Sty 2013 19:55 #114910

  • danutal
  • danutal's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 1252
Jestem na etapie pieczenia chleba.... Dotychczas robiłam / ok 3 lat /tylko na drożdzach i tylko w thermomixie, między innymi po to go kupilam ! Muszę spróbować przepisów na chleb na zakwasie. Właśnie teraz siedzi w piekarniku chlebuś, lecz tym razem korzystałam z przepisu na torebce / mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba /. Ciekawe co z tego wyjdzie ? Robię po raz pierwszy z gotowca, jak myślicie , zdrowsze to niż "kupny " chleb ?
Pozdrawiam.Danuta


Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 15 Mar 2013 15:32 #134672

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1224
  • Otrzymane dziękuję: 477
fiołka wrote:
PRZEPRASZAM!!!!!!!!!!!
Ale plama,zupełnie uciekło mi z głowy,że mam wstawić przepis.Już się poprawiam.

Chleb na zakwasie.

1,30-1,40 kg mąki/np.może być 80 dkg żytniej czy razowej i 40 dkg pszennej/
duża łyżka soli/ja daję sól morską więc daję 2/
zaczyn
ciepła woda

Wszystko wymieszać najlepiej ręką,jeśli wyrobione dobrze to musi robić z reki ciap..ciap...ciap do miski,teraz odebrać do słoika litrowego ok 1/2 słoika.To będzie nasz zaczyn na następny chlebek.
Do pozostałego ciasta dodać nie więcej niż 2 garście otrębów owsianych,oraz różne ziarna w/g uznania/len,słonecznik,dynia,sezam/ oraz suszone owoce:śliwki suszone,żurawina/wspaniałym dodatkiem jest cebulka podsmazona na patelni na złoty kolor.To wszystko wyrobić.Przełożyć do foremek,rośnie ok 8-10 godz.Mam foremki keksówki szklane więc nie muszę wykładać papierem do pieczenia tylko smaruje masłem.
Ja zarabiam wieczorem, wstawiam do piekarnika a rano ustawiam temp.na 200 stC i wstawiam do gorącego piekarnika na 1 h.Ja piekę na grzałce górnej i dolnej ale to zależy od pieca.Po upieczeniu gorący wyjąć z foremek i położyć na kratkę z pieca żeby równo ostygł.
Smacznego!

Ile zakwasu na tę ilość mąki

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 20 Mar 2013 19:46 #136543

  • danutal
  • danutal's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 1252
Romuś Dokonałam wpisu i o nim zapomniałam :hammer:

Od tego czasu jeszcze nie kupowałam gotowego chleba / Piekarnie padną !!! :think: /.
Nie piekę , jak wy na zakwasie, tylko używam drożdzy suszonych.
Podam przepis, może ktoś skorzysta.

1 kg mąki / robię z pszennej wrocławskiej lub żytniej /
3/4 kst drożdży / 75g/ , ja biorę odpowiednik wagowy suszonych, czyli 3 paczki.
4 łyżki octu balsamicznego
3 1/2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżka soli
nasiona np. siemię lniane. słonecznik. pestki dyni, otręby przenne lub żytnie.

Ja, ponieważ mieszam w Thermomixie, dzielę składniki na dwie części i z tego wyjdą dwa chlebki / dwie keksówki /

Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, jak wyrośnie włożyc do formy. W formie przekroić wzdłuż na pół, ja zwilżam wierzch wodą i posypuję makiem.

Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godz.

10 min. przed końcem czasu można wyłączyć temp i zostawić chleb w piekarniku.

Jest bardzo smaczny !!!
Pozdrawiam.Danuta

Chleb domowy 20 Mar 2013 21:30 #136605

  • Roma
  • Roma's Avatar
Danusiu- z uwagi na ciążę mojej córki :dance: ,pozbyłam się termomixa :P została mi jeszcze maszyna do pieczenia chleba,chyba zrobię próbę z połowy przepisu który podałaś :)

Chleb domowy 20 Mar 2013 21:34 #136608

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 889
Roma, lepiej piecz w piekarniku. Oto mój przepis:

Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm

Skład:

550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany
400g mąki pszennej pytel 450-550
150g mąki żytniej pytel 720
ok.250ml letniej wody
2 czubate łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki cukru
1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g
2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy
3-4 łyżki siemienia lnianego
3-4 łyżki ziarna słonecznika

Produkcja:

Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy. Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno byc "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ścieraczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość).

Po wyrośnięciu pieczemy:

- 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu
- 30 minut w temperaturze 200C j.w.

Uwagi:

- na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia piekarnika
- oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu.


Wychodzi taki:

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy 20 Mar 2013 22:39 #136648

  • Roma
  • Roma's Avatar
O wiele ładniej wygląda niż ten z maszyny no i nie ma tej wielkiej dziury od spodu. Kurcze nie mam zakwasu,muszę nastawić.Ostatnio piekłam na drożdżach.

Chleb domowy 21 Mar 2013 09:02 #136729

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1224
  • Otrzymane dziękuję: 477
A próbowałaś ten chlebek zrobić bez drożdzy ?????

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:34 #136769

  • Roma
  • Roma's Avatar
Bożka-nie rozumiem pytania :think: Najczęściej chleb piekę na drożdżach a przepis Tomka jest na zakwasie :)
i dlatego wspomniałam,że muszę nastawić zakwas.Pieczenie chleba na zakwasie to już wyższa szkoła jazdy :)

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:35 #136770

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 889
Roma, mój przepis jest mieszany, głównie na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży w celu skrócenia procesu i dodania "lekkości".
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:37 #136771

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7981
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Romciu, może wyhodowanie zakwasu to wyższa szkoła jazdy ( osobiście nie próbowałam ;) ), ale z podarowanego zakwasu idzie jak po maśle :woohoo: . Ja dostałam zakwas od Elsi w październiku ( a ona chyba od Siberki :P ), od tamtej pory piekę chleb regularnie co tydzień i mnóstwo osób juz obdarowałam zakwasem :dance:

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:41 #136773

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-to zauważyłam, ale głównym pracującym na rzecz smacznego chleba jest jednak zakwas :hug:
Martuś- całkowicie się z Tobą zgadzam,jednak moi znajomi niestety nie są w posiadaniu zakwasu i będę musiała nastawić sobie sama :angry: Chyba ,że i mnie podrzucisz :P
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 10:43 przez Roma.

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:47 #136776

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7981
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Mówisz i masz :funnyface:
W sobotę odłożę i wysyłam w poniedziałek :P
Jak odnajdę w moich wiadomościach przepis to też Ci podeślę, bo sama dawno robię na pamięć :drool:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy 21 Mar 2013 10:50 #136777

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1489
  • Otrzymane dziękuję: 889
A tu bardzo dobry przepis na zakwas, z tego robimy:

www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy 22 Mar 2013 08:46 #137092

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1224
  • Otrzymane dziękuję: 477
JA już mam zaskwas w lodówce wkrótce spróbuję. Mam nadzieję ze się uda ;)

Chleb domowy 22 Mar 2013 09:30 #137107

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marto! wielkie dzięki,zawsze to bezpieczniej mieć już gotowy zakwas :kiss3:
Tomku-bardzo czytelna i humorystyczna instrukcja ale mimo wszystko wolę już gotowy zakas :)

Chleb domowy 27 Mar 2013 23:36 #139008

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zakwas od Marty :kiss3: już w lodówce a że nie dostałam mąk razowych,chleb będzie z mąki żytniej i pszennej.

Chleb domowy 30 Mar 2013 17:06 #139587

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marto,Tomku, zgodnie z obietnicą informuję,że upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie.Niestety nie powiem abym była zadowolona z tego wypieku. Niby wszystko w porządku jednak efekt końcowy niezbyt zadowalający :(
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:22 przez Roma.

Chleb domowy 30 Mar 2013 18:12 #139601

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7981
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Nie wiem dlaczego się czepiasz ;) , bardzo ładny chlebek :bravo:
Mój co prawda nigdy nie pęka, ale zdaje się, że nie robiłaś z mojego przepisu, więc trudno mi powiedzieć :think:
Poza tym ja nie robię w takiej dużej formie :think:

Zresztą co tam wygląd, smak się liczy, czyż nie :woohoo:

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.137 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum