TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy 03 Gru 2013 08:39 #207863

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Ogromne dzięki - wypróbuję Twój przepis ale przedewszystkim zmienię te ........ blaszki. :bye:


Chleb domowy 03 Gru 2013 08:49 #207865

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
To czekam na wieści . Tak jak pisałam robię troszkę na oko i za każdym razem wychodzi troszkę inny , ale zawsze smaczny .

Chleb domowy 03 Gru 2013 08:57 #207866

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 600
  • Otrzymane dziękuję: 301
Ja dopiero się zabiorę za zrobienie zakwasu na chleb , ładne chlebki Wam wychodzą , oże i mój też pokaże jak upiekę i wyjdzie w miarę do zdjecia ;)

Chleb domowy 03 Gru 2013 09:20 #207868

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Bożenko to czekamy na fotki , jak by nie wyszedł to pokaż .
Zakwas im starszy tym lepszy , na świeżym dawałam troszkę mniej mąki żytniej razowej i zwykłej żytniej , a więcej pszennej. teraz to mogę robić dowolne mieszanki , ale mój zakwas dokarmiam od wiosny , no może od wczesnego lata , już dokładnie nie pamiętam .

Dodam jeszcze że ciasto po włożeniu do foremki wygładzam łyżką moczoną w letniej wodzie , nie wysycha przy wyrastaniu .
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2013 09:23 przez Tacca.

Chleb domowy 03 Gru 2013 09:26 #207869

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Mój zakwas mam też już od dłuższego czasu (nie pamiętam). Zwyczajowo piekłam chlebek albo sam żytni albo żytnio pszenny. Wychodzą różnie (w środku dość mokre), czasem zbyt kwaśne i tak jakby zakalcowate. Ale może tak musi być. Jedyna pociecha to tylko tyle że moja wnusia bardzo lubi te Gumowe CHlebki :yummi:

Chleb domowy 03 Gru 2013 09:38 #207870

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1495
  • Otrzymane dziękuję: 889
Gumowate wychodzą, jeśli dasz za mało mąki pszennej.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Chleb domowy 03 Gru 2013 09:47 #207876

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7982
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Mnie najbardziej gliniasty wyszedł z mąki graham typ 1850 żytniej :jeez: . Unikam jej teraz jak ognia ;)

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:10 #207883

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Zbyt wilgotne wychodzą jak dasz za mało mąki pszennej , ponad to ciasto trzeba przełożyć do blaszek jak zwiększy objętość dwukrotnie , jak za długo się przytrzyma to robi się właśnie wilgotne .

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:15 #207884

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Tacca ile czasu zajmuje przygotowanie Twojego chlebka - ja zostawiałam do wyrośnięcia na całą no lub dzień (szłam do pracy). W przypadku dodania drożdzy zapewne bedzie to krócej.

TeBe dzięki, tak właśnie pomyślałam ostatnio po upieczeniu samego żytniego ( nie smakował mi) :sad2:

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:35 #207890

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Bożka nocna zmiana dla ciasta chlebowego , to jest najprawdopodobniej przyczyna że chleb jest zbyt wilgotny i ciężki . Wiem że w przepisach tak podają , ale próbowałam i mi się nie sprawdza . Dwie , trzy godziny to max na wyrośniecie , potem do foremek i znowu czekam aż wyrośnie . Jak za długo postoi pierwszy raz to potem w blaszkach nie ma takiej siły wzrostu . Drożdże mają dużo witamin z grupy B więc śmiało można je stosować , dodatek odrobiny drożdży powoduje że ciasto chlebowe jest delikatniejsze .a rozrobiłam dzisiaj o godz 6 rano ciasto , o godz 8 przełożyłam do foremek i około godz 11 będę włączała piekarnik . Ciasta w blaszce było troszkę mniej niż polowa wysokości
W tej chwili wygląda tak .


DSC05875.JPG


Poczekam jeszcze z pół godziny , powinien być wyższy . Od 15 minut stoi w piekarniku , piekarnik włączony tylko tyle żeby lampka się paliła , to troszkę przyspiesza rośnięcie .Ponadto mniejsze ryzyko że ciasto będzie wstrząśnięte w czasie wkładania do piekarnika .
Piec będę ok 45 min .

Jak upiekę i rozkroje to zrobię fotkę przy dobrym świetle i wstawię .
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2013 10:49 przez Tacca.

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:49 #207892

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7982
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Ja po wymieszaniu ciasta zostawiam na około 4 godziny do wyrośnięcia, przekładam do blaszek i kolejne 2-3 godziny ciasto rośnie. Ale mój chleb wyłącznie na zakwasie, nie dodaję drożdży.
Zwykle cały proces zajmuje mi cały dzień ;) , rano mieszam, po południu przekładam, wieczorem piekę :)

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:53 #207894

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Marta ja robiłam tak samo , i też zajmowało mi to cały dzień . Nie zawsze mogę cały dzień poświęcić na pilnowanie chleba . Często musiałam rezygnować z pieczenia z braku czasu . Teraz piekę regularnie .

Chleb domowy 03 Gru 2013 10:56 #207896

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7982
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Ja też piekę regularnie już ponad rok ;) . Właśnie wymieszałam ciasto, jak wrócę o 16, to go przełożę do blaszek, a wieczorkiem piekę :happy4: . Jak wyjdzie ładny, to wstawię :wink4:

Chleb domowy 03 Gru 2013 11:14 #207900

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 851
  • Otrzymane dziękuję: 470
Marta podaj swój przepis , może się okazać że jest lepszy od mojego , a może chlebek wychodzi inny . Na pewno komuś się przyda .

Chleb domowy 03 Gru 2013 12:04 #207904

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Największym probemem jest brak czasu. Jak rozrabiałam rano chlebek (tak około 6:00) - wkładałam do foremek i piekłam dopiero około 18:00. Podobnie było z ciastem rozrabianym około 17:00 - 18:00 po powrocie z pracy - piekłam rano (tak mniej wiecej po 12 godzinach)

Chleb domowy 03 Gru 2013 12:06 #207905

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1495
  • Otrzymane dziękuję: 889
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Chleb domowy 03 Gru 2013 12:14 #207907

  • ewkapaw
  • ewkapaw's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 51
Ja już piekłam chleb wg. Twojego przepisu . Wyszedł wspaniale i dobrze smakował . Szkoda , że nie mam takiej wędzarni jak Ty . Dobry schabik do takiego chleba...
Serdecznie pozdrawiam EWA

Chleb domowy 03 Gru 2013 12:52 #207913

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Przejrzałam raz jeszcze Twój przepis i mam pytanko - (mąka pytlowa) czy ona jest inna niż zwykła pszenna :oops:

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.493 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum