TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 17:05 #494036

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia) waży 10 gram. Czyli ty potrzebowałabyś 5 łyżek oliwy.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 17:40 #494046

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Kerstin2309 gotować warzywa do miękkości bo nie wiem , te 15 min to chyba mało ?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 18:16 #494062

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ja gotowałam o 5 minut dłużej czyli 20 minut i było dobrze. Ta sałatka żeby skruszała musi trochę postać po zapasteryzowaniu.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): EWA1

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 05 Sie 2016 14:11 #494952

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
U mnie cukinia smażona nie znalazła się na liście ulubionych i pożądanych przetworów (ja ją nazywam cukinią po włosku), natomiast sałatka ogórkowa na ostro, sałatka z cukinii z papryką, sos słodko-kwaśny jak i ogórki po kozacku to już stały element naszej spiżarni. Jest wiele innych przepisów które uwielbiamy, ale dnia by zabrakło by je wymieniać.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 06 Sie 2016 21:50 #495277

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Szukałam przepisów na forum i sporo wykorzystałam, szczególnie na ogórki i cukinie. Ale szperając też po książkach kucharskich trafiłam na "Jabłuszka rajskie marynowane". Jabłoń mam, ale nigdy nie robiłam niczego z owocków, zawsze traktowałam ją tylko jako ozdobę. Czy ktoś może próbował jabłuszka marynować?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 09 Sie 2016 07:10 #495584

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam wszystkich bardzo dziękuje za ciekawe przepisy właśnie mam sporo ogórków ,zielonych pomidorów do przerobienia.Jednym słowem ginę przygotowując przetwory na zimę
a-5.jpg

Jakoś sympatyczniej się pracuję myśląc że nie jest się osamotnionym. :dance: POZDRAWIAM
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 09 Sie 2016 07:26 #495588

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anetko, z pewnością nie jesteś osamotniona w tym szaleństwie :) A jak przyjemność zimą wyciągnąć ze spiżarki słoik z zamkniętym letnim słońcem .... chociaż niektóre nie doczekają np. grudnia :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): aneta72, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 10:29 #496123

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
mirdem sosu słodko- kwaśnego nie pasteryzujesz ?
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2016 10:30 przez EWA1.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 12:34 #496155

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Mirka pisała że nie trzeba tego sosu pasteryzować, ale ja pasteryzowałam po 10 minut (słoiki pasztetowe 0,5 l.), tak na wszelki wypadek i jest cacy. :idea1: :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 12:50 #496158

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 102
Ja też pasteryzuję ten sos, kiedyś robiłam przeciery i keczupy zgodnie z przepisem, tj. bez pasteryzowania i sporo słoików szlag trafił.
Zaryzykowałam w tym roku znowu z ogórkami po kozacku bez pasteryzowania, ale część mi nie chwyciło, zwłaszcza te większe słoje. :jeez:

Od tego roku przyjmuję zasadę, że jednak przepis przepisem, ale ja nie będę pasteryzować tylko dżemów i soków z sokownika. No i ogórków kiszonych, chociaż też niektórzy gotują, ale to z innego powodu.
Pozdrawiam, Marzena :)

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 20:32 #496242

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ogóreczki po żydowsku zrobiłam ponad tydzień temu - w słoju wyglądają przepięknie! Oczywiście nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoik - zapach wspaniały, twardość i chrupkość o.k., natomiast moc zalewy hu hu ;-) Poczekam jednak jeden miesiąc, aby wszystkie smaki się przegryzły i intensywność ostrości zmalała.
W każdym razie przepis jest godny polecenia, co niniejszym czynię :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 21:26 #496265

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Aniu, a zdjęcia gdzie? Ja się pytam gdzie? Narobić mi apetytu i fotki z dzieła nie pokazać, toż to grzech niewybaczalny! No, może i będzie wybaczalny, jakby się pojawiły foty z wykonania. :whistle: :devil1:
A ja mam cały tydzień ''w plecy'' z wykonywaniem przetworów. Ech..... :oops: :dry: :jeez:


Piotruś (Biotit), a odcinanie dupek jest z obojętnie której strony, czy też to ma jakieś znaczenie? :think:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2016 21:36 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Sie 2016 21:37 #496269

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Się tłumaczę ;-)
Ogórki robiłam z przepisu Piotrka, zanim jeszcze autor zamieścił tę recepturę na Oazie. Teraz z czystym sumieniem będę mogła wkleić portret słoików :)
Żabulka, co to jest tydzień, skoro cała wieczność przed Tobą :kiss3: Miło widzieć Cię znowu całą i zdrową.....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2016 09:31 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2016 09:35 #496321

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Tłumaczenie zaakceptowane! :kiss3: :hug: ;) Całą wieczność mam przed sobą? - powiadasz. Hmmmm :think: , ale i tak ten tydzień był jak katorga dla mnie. Od poniedziałku się biorę za przetwory, bo ty i Piotruś narobiliście mi smaka tymi ogóraskami po żydowsku. :yummi: :yummi: :yummi: :devil1: Jejka, i co ja się z wami mam?! ;) :devil1: :devil1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2016 17:54 #496377

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Krysiu, spokojnie ja się powoli rozgrzewam, jeszcze kilka cennych przepisów napiszę. Mamy lato i jesień przed Nami.

B)
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2016 20:47 #496427

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Rozgrzewaj się Piotrusiu, rozgrzewaj!! Bo ja mam w planach pomęczenie Ciebie pytaniami. Ale Ci się trafiła ''gostkówna'' co wiedzieć chce wszystko i odsapnąć od pisania nie daje! :whistle: :devil1: Tylko napisz tak, co byśmy z przetwórstwem jeszcze przed zimą zdążyli. ;) :devil1: :devil1: :devil1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2016 20:48 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Sie 2016 00:32 #496464

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Dziś popełniłam ogórki po żydowsku.
A, że zostało trochę zalewy i przywiozłam patisony na trzy słoiczki, to mam też patisony po żydowsku. :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Sie 2016 09:36 #496503

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ja po południu będę dziergała sałatkę z cukinii i papryki. Mam 9 kilo cukinii do przerobienia. Ale się cieszę, bo będzie co wyjmować zimową porą! A we wtorek zabieram się za ogórki po żydowsku. :yummi: :yummi: Niewiele z tego będzie dla mnie bo połowa pójdzie do mojego brata który jest w Belgii. Co roku robimy taki maraton przetworowy. W zeszłym roku miał zapchane przetworami (na wysokość) pół bagażnika w kombiaku. :devil1: Już sobie wyobrażam jak musiał ze słoikami delikatnie jechać po naszych ''pięknych, polskich drogach'' :devil1: :rotfl1: :rotfl1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2016 09:42 przez Forumowa Żabula.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.737 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum