TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 06 Lip 2016 21:01 #488113

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Nie w słoiku, w pudełku - zamrażam groszek:

6.07.16p013.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Lip 2016 21:47 #488653

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Kerstin2309 wrote:
A ja wczoraj wydziergałam sobie kilka słoiczków kompotu czereśniowego:

kompotczereniowy2016znazw.jpg



A przepis gdzie!!!!!!!!! Ja się pytam gdzie?????????
Hiacynta


============================================================================

No dobra, dobra, tylko nie bij! :whistle: :devil1: Już podaję: :comp:

Składniki:

umyte czereśnie (ja miałam 3 kg)
cukier / po 4 łyżki na każdy litrowy słoik
woda - ja dałam przegotowaną, gorącą

Przygotowanie:

do czystych i suchych słoików nakładamy czereśnie, prawie do pełna, wsypać po 4 łyżki cukru, zalać wodą tak, żeby przykryć wszystkie owoce.
Dokładnie wytrzeć szyjkę słoika, musi być czysta i sucha (nakrętka też ma być czysta i sucha). Zakręcamy słoik i wstawiamy do dużego garnka i pasteryzujemy. W garnku do pasteryzowania układam słoiki ile ich tylko wejdzie (ale tak by nie stykały się ze sobą), zalewam je wodą do 3/4 wysokości słoika, i od chwili zagotowania się wody w garnku pasteryzuję słoiki przez 20 minut.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Lip 2016 22:31 #489701

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Robiłam. Bardzo słodkie, ale moi jedli.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Lip 2016 12:01 #489792

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 832
  • Otrzymane dziękuję: 395
Adasiowa wrote:
Bardzo dziękuję Poll, dzięki której przetwory z cukinii zyskały nowy wymiar :)
Smażone cukinie konserwowe podbiły serca i podniebienia wszystkich domowników, co oznacza, że wchodzą na stałe do kanonu zimowych zapraw. Jedynym odstępstwem od oryginału jest pominięcie czosnku, który zastąpiłam natką pietruszki i pomidorkami ( dla "kolorku")
Tak wyglądają nasze słoiczki.

cuk_smaz.jpg

Aniu, nie moge znaleźć tego przepisu :cry2: podasz ?
Ewa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Lip 2016 14:07 #489821

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 832
  • Otrzymane dziękuję: 395
Dzięki Marzenko :bye:
Wydaje mi się, że widziałam jeszcze gdzieś tą cukinię, ale w zalewie takiej pomidorowej ? To jakaś modyfikacja przepisu ? czy zdjęcie przekłamane było ?

I kompletnie nie rozumiem zabierania ze sobą przepisów... to ma być kara dla nas :sad2: ? Ja mimo wykopania mnie z FO zostawiłam tam wszystkie swoje przepisy kulinarne , a trochę tego było...przecież Forumki nic mi nie zrobiły.
Ewa
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2016 14:14 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, marzusia

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Lip 2016 16:41 #492179

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa wrote:

Buraczki z jabłkiem

2 kg buraczków - ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce
1 kg jabłek - obrać i również zetrzeć na grubej tarce
20 dkg cebuli - pokroić w kostkę i zeszklić na 3-4 łyżkach oleju

Ponadto :
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
Składniki przyprawowe w podanej ilości zagwarantują nam delikatny smak sałatki; ja wolę zdecydowaną nutę smakową i zazwyczaj szczodrą ręką daję ich więcej.

Warzywka mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i octem. Krótko zagotowujemy i przekłądamy do słoików. Pasteryzujemy 30 minut.

Pisała dla Was Adasiowa - buraczany fan :)

Mam straszną ochotę na te buraczki z jabłkiem, ale.... No właśnie te ''ale'' mnie nie pokoi. Aniu, jesteś pewna że na 3,20 kg składników owoco-warzywnych ma być tylko (albo jedynie!) 2 łyżki octu? :think: :think:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 22:17 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 24 Lip 2016 18:21 #492570

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Żabulka, sprawdziłam prawidłowość składników do buraczków z jabłkiem - wg oryginału są właśnie takie ilości cukru, octu i soli ; jednak kiedy robiłam w/w sałatkę, zanotowałam co następuje: soli, cukru i octu dać śmiało więcej :)
Prawdopodobnie próbując zalewę doszłam do wniosku, że jest zbyt delikatna, więc i Ty koniecznie zrób próbę smaku i ewentualnie zwiększ proporcje.

Bardzo dziękuję Tobie i Ewie także za buraczkowe przepisy :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 24 Lip 2016 22:01 #492670

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Anulka, dziekujki za podpowiedzi. :kiss3: Kusi mnie ta buraczano-jabłkowa kompozycja w słoiku, jak nie wiem co!! Jutro się za nie biorę i za kolejną porcję buraczków z czosnkiem!! Mniam, mniam!! :yummi: :yummi:
Nie byłam pewna czy wstawiałam już przepis na buraczkowe kuleczki, więc przeleciałam na sprawdzeniu calusi wątek. No i po chwilce wszystko było jasne. A uwierz mi... są przepyszne!! :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 09:45 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2016 13:12 #492766

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 102
Przebrnęłam po raz kolejny przez ten wątek i wynotowałm sobie pytania :)

Aniu Adasiowa pisałaś o pomidorach w plastrach z czosnkiem w łagodnej zalewie. Za Chiny Ludowe nie mogę znaleźć przepisu :mad2:
I jeszcze- ile dajesz przypraw, tych swoich namieszanych, do cukinii pieczonej w zalewie, powiedzmy na 0,5 litrowy słoik?

Mirko MIRDEM - nie pasteryzujesz sosu słodko kwaśnego z pomidorów? Jakoś mam obawy,że może mi sfermentować.
Pozdrawiam, Marzena :)

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Lip 2016 09:20 #493569

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Kapusty, koperku i czerwonej papryki daję jednak więcej niż jest w przepisie, ale nie za dużo, i jest przepyszna!! W moim domu jest hitem, podobnie jak sałatka z cukinii i papryki; normalnie niebo w gębie!! :yummi: :yummi: Za sosem słodko-kwaśnym z przepisu Mirdem moja rodzinka szaleje i tego sosu muszę na zimę narobić duże ilości, choć ona nie należy do tanich. Kurczak duszony, po wymieszaniu go z tym sosem jest po prostu boski i zaje....coś tam!!! :whistle: Totalny hit typu MEGA MNIAM, MNIAM, MNIAM!! :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Lip 2016 09:36 #493572

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 832
  • Otrzymane dziękuję: 395
A ten sos słodko kwaśny jest tutaj w przepisach ?
Boszzzze, miałam już nie robić przetworów :hammer: :rotfl1:
Ewa
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 11:53 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Lip 2016 11:52 #493609

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Tak Ewciu, jest na piątej stronie tego wątku. Ale żeby było szybciej, podrzucam ci link: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ie-w-sloiku?start=72
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Lip 2016 13:50 #493626

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Podrzucę przepis na najlepszy przecier jaki w życiu jadłam, później można go wykorzystać do wszystkiego.
No i minimalna ilość soli i cukru :teach:

www.przepisownia.pl/sosydipypasty-przepi...er-pomidorowy/341115

Wskazówka dla osób, które nie mają TM

Wszystko zmiksować, pogotować 30 min. mieszając od czasu do czasu, następnie poczekać aż trochę ostygnie (dla bezpieczeństwa), ponownie dokładnie zmiksować (zblendować), ponownie zagotować, gorące do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 09:58 #493955

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Kerstin2309 wrote:
To dam Ci dwa sprawdzone i godne polecenia przepisy na różne sałatki z buraczkami do obiadu w słoiki. Oto one:

SURÓWKA WARZYWNA W SŁOIKI
(Jeśli wasz największy garnek ma 12 litrów, to zmniejszcie składniki o połowę, bo się wam do niego wszystko nie zmieści)

1 kg. białej kapusty (poszatkować)
1 kg. buraków (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. marchwii (zetrzeć na grubej tarce jarzynowej)
1 kg. cebuli (pokroić w półplasterki)

Zalewa:
50 g. oliwy
1/2 butelki octu 10 %
7 szkl. wody
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki cukru (ja dałam takie ''z górką'' ale nie za czubate)
sól do smaku tzn. ok.1,5 łyżki (płaskie)

W wysokim garnku zagotować zalewę, wrzucić rozdrobnione warzywa i gotować 15 minut. Przełożyć do słoików i zalać pozostałym sosem (wytworzy się podczas gotowania warzyw). Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.





Zrobiłam tę sałatkę , z reszty która mi została zrobiłam zupkę - pycha.Ale mam wrażenie że te 15 min to mało bo marchewka troche twarda . Ile to będzie te 50 gr. oliwy?
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 10:26 przez EWA1.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 10:21 #493956

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Kerstin2309 . Obie sałatki zrobiłam . Pierwszej nie próbowałam a drugą owszem i jest pyszna ,chyba wprowadzę je na stałe to listy przetworów zimowych.
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 10:25 przez EWA1.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 12:24 #493974

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ewuniu, brawo! :bravo: :bravo: I tak trzymaj! A jak otworzysz już swoje skarby zimową porą, to daj znać jak smakowały tobie i twojej rodzinie. :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 13:39 #493988

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Oczywiście dam znać . Mam pytanie co do sałatki z buraków . Gotować by warzywa były miękkie ? bo wydaje mi sie , że te 15 min to mało .A z tej sałatki zupka buraczkowa pycha.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2016 13:48 #493990

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ewuniu, pytasz o buraczki marynowane w całości? O ten przepis? Jeśli tak, to buraczki mają się gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. A pasteryzacja słoików dżemowych w czasie 15 minut, w zupełności im wystarcza.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.777 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum