• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Szybkie, pyszne dania obiadowe

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Mar 2012 11:55 #4997

  • Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 452
  • Otrzymane dziękuję: 67
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2015 22:25 przez .


Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Mar 2012 12:02 #5006

  • dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4497
  • Otrzymane dziękuję: 926
Ja się zapisuję - bo zdecydowanie bardziej lubię latać z kosiarką niż mieszać w garach :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Mar 2012 13:15 #5073

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Posty: 1150
  • Otrzymane dziękuję: 246
Podam patent na wykorzystanie resztek z lodówki

ciasto:

maka, woda, odrobina soli, pieprzu
Można dodać np curkumę lub co kto lubi

Mieszamy do jednolitej konsystencji, mniej więcej ciasta naleśnikowego.

mamy bazę, tera do ciasta wrzucamy to co mamy.
ja lubię z żółtym serem, cebulką, papryką i kiełbaską
Można dodawać co się ma: pieczarki, szynkę, itp
Mieszamy i smażymy na rumiany kolor.
Placuszki powinny być w miarę grube.

Na wierzch można posmarować ketchupem, położyć plasterek pomidora i np szczypiorek.

MNIAM

Robi się to błyskawicznie, smakuje jak pizza a przy okazji wykorzystujemy resztki z lodówki
Za tę wiadomość podziękował(a): darob66

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Mar 2012 21:50 #5843

  • 's Avatar
Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym ( 30 minut)
1 brokuł
1 kostka bulionu
cukier do smaku
groszek ptysiowy
sól, pieprz
100g śmietany 30%

Brokuł umyć podzielić na małe różyczki a następnie ugotować z bulionem.
Gdy brokuł będzie miękki, dokładnie zmiksować za pomocą miksera lub blendera.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dodać śmietanę po czym zagotować.
Po rozlaniu zupy do miseczek posypać groszkiem ptysiowym.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Mar 2012 22:06 #5864

  • 's Avatar
Makaron z wędzonym kurczakiem 4 porcje (czas 25min)

1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurtdzy
200gr majonezu
500gr makaronu świderki
500 gr.wędzonego kurczaka (najlepiej udka)
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę
fasolkę i groszek osączyć z zalewy
Du dużej miski wkładamy ciepły makaron, pokrojonego kurczaka oraz osączoną fasolę i kukurydzę
Dodać majonez i całość wymieszać
doprawić do smaku pieprzem i solą.
można posypać natką pietruszki
można także posypać tartym serem i zapiec aż do rozpuszczenia sera.
Danie doskonale smakuje również podane na zimno.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 17 Mar 2012 22:09 #12696

  • 's Avatar
Chrupiący kurczak
Pierś z kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę, przyprawiamy (sól, ostra papryka, kebab/gyros, czosnek), obtaczamy w jajku, potem w rozgniecionych płatkach kukurydzianych (można je rozgnieść np. wałkiem do ciasta). Smażymy. Można dodawać różne sosy.

makaron z sosem serowym:
-puszka groszku
-zwykły ser topiony (ten w pazłotku)
-2-3 kiełbaski (jakie lubisz)
-makaron (swiderki lub cos podobnego)
-gesta smietana
-suszona bazylia
-cebula duza
-sol
-pieprz

ugotuj makron. (tyle ile potrzebujesz) na głębokiej patelni na masle usmaz drobno pokrojoną cebulke, dodaj po chwili pokrojona kielbase. jak to sie troche usmazy wlej cala puszke groszku koniecznie z woda, po paru minutach dodaj serek topiony i mieszaj dopoki ser sie nie roztopi (to troche trwa wiec sie nie przejmuj) na koncu dodaj smietany ile lubisz i przypraw bazylia (dosc sporo), solą i peprzem. wymieszaj z makaronem

składniki

2 średniej wielkości pory
0,5 kg pieczarek
0,5 litra rosołu z warzyw
łyżeczka startego imbiru
łyżka zmielonej kolendry
łyżka oleju
połówka cytryny
pęczek zielonej pietruszki
3 łyżki śmietany
sól
pieprz

Zupa pieczarkowa z porami

sposób przygotowania

Dokładnie umyte pory i pieczarki kroję w talarki.

Pory wrzucam na patelnię, dodaję imbiru i podsmażam przez 3 minuty. Gdy pory uzyskają lekko szklisty kolor, dorzucam pieczarki i łyżeczkę kolendry. Wszystko to razem podsmażam na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut.

Zawartość z patelni przerzucam do garnka, dolewam rosół, solę, pieprzę, doprowadzam do wrzenia. Potem zmniejszam ogień i gotuję przez 12 minut.

Po tym czasie zdejmuję garnek z ognia, podnoszę pokrywkę, chwytam cytrynę i wyciskam, a strumień soku wpada wprost do zupy. Delikatnie mieszam i zupa gotowa. Na talerzu dodaję śmietanę i posypuję posiekaną pietruszką.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 22:15 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 17 Mar 2012 22:46 #12734

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9483
  • Otrzymane dziękuję: 2400
Grzesiu na szybkiego :woohoo: trzeba sprobować ;)

Szybkie, pyszne dania obiadowe 03 Kwi 2012 18:41 #20268

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13095
  • Otrzymane dziękuję: 8257
Pyszny makaron
W teflonowym garnku gotujemy makaron razowy albo zielony szpinakowy, wody musi być niewiele, tyle, żeby po zgotowaniu utworzyła się lekka nadwyżka - baza sosu. Pod koniec gotowania dodajemy proszek z suszonych grzybków, posiekaną główkę czosnku, łyżeczkę chilli (jeśli ostra, to trochę mniej), solidną porcję mrożonego albo suszonego oregano i 1/2 kostki gorgonzoli (najlepiej biedronkowej, bo dobra cena). Jeśli na koniec położymy na wierzch plasterki żółtego sera, to do wieczora mamy wyrzuty sumienia, że zbłądziłyśmy dietetycznie, bo michę wrąbałyśmy nie wiadomo kiedy :club2:
Czas przygotowania = czas gotowania makaronu + 2 minuty na stopienie żółtego sera.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2012 18:44 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Andzia1

Szybkie, pyszne dania obiadowe 06 Cze 2012 13:35 #44410

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 195
Baaaardzo dobry wątek! :bravo:
Jednym z moich szybkich ulubionych dań jest makaron z wędzonym łososiem...
Porcja dla 2 osób
20 dag wędzonego łososia ( 2 op. z Lidla, może być 1 op. z Biedronki)
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
świeża bazylia
tarty żółty ser (najlepiej parmezan)
oliwa z oliwek
makaron , np. rurki lub wstążki i najlepiej pełnoziarnisty
250 ml śmietanki (dowolnej, może być 18%)

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu - 1/2 opakowania.
W tym czasie na oliwę wrzucam czosnek - bardzo ostrożnie, nie może się przypalić! Robię to w ten sposób, że rozgrzewam oliwę i ściągam z gazu, następnie wrzucam rozgnieciony czosnek tylko tak, żeby nadał smak i zapach oliwie. Łososia kroje na paseczki, skrapiam sokiem z cytryny i wrzucam do oliwy z czosnkiem, to znowu na mały gaz, dodaję śmietankę (najlepsza słodka), delikatnie doprowadzam do wrzenia, wyłączam. Do tego dodaje ugotowany makaron, świeża bazylię i ser żółty, mieszam i podaję. Smacznego....
Potrawa do zrobienia w 20 minut dosłownie!

Druga potrawa z makaronem, tym razem ulubiona moich panów, to makaron z kurczakiem i szpinakiem

Porcja też dla 2 osób:
makaron - jakiś gruby, oczywiście najlepiej pełnoziarnisty.
2 piersi z kurczaka
1 op. rozdrobnionego szpinaku
250 ml śmietnaki
4-5 ząbków czosnku
oliwa,sól, pieprz
ser żółty tarty (nie koniecznie)

Makaron ugotować...
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie. Szpinak chociaż trochę rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać do kurczaka, dusić aż się całkiem rozmrozi. Dodać do tego śmietankę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i dusić aż kurczak będzie dobry, czyli jakieś 10-15 minut bez przykrycia. Dodać do tego ser żółty, wymieszać i gotowy sos do makaronu.
Robiłam jeszcze wersję pt. carbonara, tzn. kupiłam gotowy fix do carbonary, wymieszałam z mlekiem i dałam zamiast śmietany i sera żółtego, też było bardzo dobre.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 06 Cze 2012 13:41 #44412

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 195
acha!! a w poniedziałek zostało pół kury z rosołu, więc:

1 opakowanie mrożonki chińskiej
obrane mięso z rosołu, pokrojone w ksotkę
2-3 łyżki oliwy
1 opakownie makaronu ryżowego
2- 3 łyżki śmietany 18% lub chudszej
sos sojowy, przyprawa do da chińskich Knorra lub inna dowolna mieszanka do chińszczyzny.

Warzywa wrzucić na patelnie na rozgrzaną oliwę, kiedy się rozmrożą dodać mięso, wszystkie przyprawy i dusić jakieś 5-10 minut, na koniec dodać śmietankę i jeszcze troszkę podusić. Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym zg. z instrukcją na opakowaniu.
To jest porcja dla 3 osób, gotowa w 15-20 minut :drool:

Szybkie, pyszne dania obiadowe 12 Paź 2012 20:47 #77441

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 739
  • Otrzymane dziękuję: 373
Trzeba to zmienić Romciu. Właśnie rozkręciłam się w tematach kulinarnych. Takie szybkie i łatwe dania to coś właśnie dla mnie. Ciągły brak czasu w tygodniu..
Proponuję:
LAZANIA ZE SZPIAKIEM po mojemu :)
Paczka mrożonego szpinaku, 1 i 1/2 opakowania białego sera po 250g, czosnek, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, żółrty ser, mleko, masło, mąka.

Szpinak rozmrozić, zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek także zmielić i razem połączyć. Następnie zmielić biały ser. Szpinak z czosnkiem i cebulą trochę poddusić doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Ostudzić i połączyć z białym serem.
Ugotować sos beszamelowy z mleka, mąki i masła.
Przygotować naczynie żaroodporne. Na spodzie ułożyć płaty makaronu, potem warstwa sosu, masy serowo szpinakowej i posypać startym serem żółtym. Nastepnie znowu warstwa makaronu, beszamelu i masa szpinakowa i ser. I nastepna warstwa i do piekarnika na 40 min:


lazania1.JPG



lazania2.JPG


lazania3.JPG


lazania4.JPG


lazania5.JPG


lazania7.JPG
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:12 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): , Barbaara

Szybkie, pyszne dania obiadowe 14 Paź 2012 16:10 #77830

  • 's Avatar
Sznycel z kiełbasy
Czas przygotowania 20 minut
ilość porcji 4
1 porcja to koszt ok 1,50 zł.

2 białe surowe kiełbasy
1 jajko
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 ząbki czosnku
bułka tarta
pieprz
tłuszcz do smażenia

Kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, cebulę drobno posiekać.Kiełbasę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wbić jajo,dodać cebulę i majonez.Wyrobić mięsną masę, doprawić pieprzem.
Jeśli masza jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody, natomiast jeśli jest zbyt rzadka,połączyć z odrobiną bułki tartej.
Z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać tłuszcz.Kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron.

Parówki w naleśnikach

czas przygotowania :
25 minut
koszt 1 szt. ok.1,00 zł.

1/2 szklanka mleka
2 jajka
sól
7 parówek
bułka tarta
olej do smażenia
kilka listków sałaty i ogórki konserwowe do dekoracji.

Mleko wymieszać z mąką,jajkami i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 7 naleśników

Uwaga
Naleśniki, większą ilość smażę kiedy mam czas i zamrażam po tyle szt. ile jednorazowo będzie mi potrzebne.

Na każdym naleśniku ułożyć po 1 parówce,zwinąć, po czym rulonik obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem udekorować sałatą i ogórkami.
Podawać na zimno lub gorąco.Smak potrawy świetnie uzupełni sałatka ze świeżych warzyw.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 16:26 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 14 Paź 2012 16:33 #77835

  • 's Avatar
Kotlety ryżowe z wątróbką

Czas przygotowania
35 minut
ilość porcji:4
1 porcja to koszt ok.1,50 zł.

1 szklanka ryżu
1 jajko
olej
200 gr wątróbek drobiowych
1 cebula
majeranek
sól,pieprz
bułka tarta


Ryż ugotować na sypko.Wątróbkę starannie opłukać,oczyścić, osuszyć i smażyć na gorącym oleju.Następnie zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
Wątróbkę,cebulę i ryż przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.Do masy wbić jajko.Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, bardzo dokładnie wymieszać.
Z masy uformować małe kotleciki.Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Kokardki z tuńczykiem

50 dkg makaronu kokardek
1/2 szklanki oliwy
2 posiekane cebule
3 posiekane ząbki czosnku
ćwierć łyżeczki pieprzu
2 puszki tuńczyka w oleju
3/4 szklanki rodzynek (najlepiej dużych złotych sułtanek)
garść posiekanej natki
sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobina oliwy(na pół twardo)
,odcedzić, przełożyć do garnka pozostawiając 1 szklankę wody z gotowania.
W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek na złoty kolor(ok 6-8 min)Doprawić solą i pieprzem.Dodać osączonego tuńczyka,rodzynki i natkę,wlać tyle wody z gotowania makaronu aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.Sosem polać makaron, lekko wymieszać i od razu podawać.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 16:52 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 09 Lis 2012 10:53 #85884

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 195
Carbonara - moja wersja, więc proszę nie krtytkować i nie zarzucać, że profanacja czy cóś... :happy4:
Porcja dla 4 osób

30-40 dkg boczku (najlepiej surowego-wędzonego)
ok. 30 dkg różnych gatunków sera żółtego (najlepszy byłby parmezan, ale u nas na prowincji, nie do zdobycia)
1 serek topiony "Złoty ementaler"
200-250 ml śmietanki 30%
2-3 jajka
świeżo zmielony lub tłuczony pieprz, ewentualnie sól, ale bardzo ostrożnie.
makaron spaghetti lub inny dowolny, może być np. tagliatelle szpinakowe...
Wstawić wodę na makaron, i w tym czasie:
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć najmocniej jak się da. 2 żółtka i 1 całe jajko wrzucić do miski, do tego dodać sporo pieprzu, utarty ser i serek topiony oraz śmietanę - to wszystko zmiksować.
W międzyczasie zagotowała się woda, więc ugotować makaron al dente, odcedzić - UWAGA! nie przelewać zimną wodą!, odcedzony wrzucić na stopiony boczek i 1-2 minuty przesmażyć, dodać do tego masę serową, NIE SMAŻYĆ już (bo się jajecznica zrobi), ale mieszać na patelni i zostawić chwilkę po przykryciem. Można jeszcze posypać startym serem i świeżą bazylią lub inną zieleniną.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 09 Lis 2012 17:15 #86045

  • ewamaria
  • ewamaria's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 43
  • Otrzymane dziękuję: 8
Dzięki, Roma, za przepis na kotleciki z wątróbki i ryżu. Coś ciekawego, jeszcze takiego przepisu nie znałam. A bardzo lubię wątróbkę.Zwykle mam mało czasu i taki przepis się przyda. Czasami (bardzo rzadko) mam dużo czasu, to szaleję wtedy w kuchni przez pół dnia: takie pracochłonne potrawy - pierogi, naleśniki itp. , robię zapas na 2-3 dni. Ale nie wiedziałam, że można sobie zamrozic naleśniki. Pożyteczna wskazówka.
Spróbuję ja wykorzystać.
Za tę wiadomość podziękował(a):

Szybkie, pyszne dania obiadowe 09 Lis 2012 17:54 #86057

  • jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Posty: 744
  • Otrzymane dziękuję: 581
Dzięki Romo za takie przepisy aż takich tanich obiadów nie udaje mi się gotować a ten przepis z wątrobą muszę wypróbować :bye:
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka

Szybkie, pyszne dania obiadowe 11 Lis 2012 19:49 #86926

  • 's Avatar
Skoro jest zainteresowanie szybkimi i tanimi przepisami a co najważniejsze sprawdzonymi to jedziemy dalej :comp: :yummi:
Makaron penne
porcja dla 4 osób
czas przygotowania ok 40 minut

40 dkg piersi kurczaka
1 łyżka startego imbiru
50 dkg makaronu penne (może być każdy inny gruby makaron)
1 brokuł
2 ząbki czosnku
1 cebula
vegeta
olej
szklanka śmietany 18%
chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól

mięso pokroić w kostkę,włożyć do miski i dodać imbir,1/2 łyżeczki chili,paprykę oraz vegetę
Wstawić do lodówki na 20-30 minut
Makaron oraz brokuły ugotować w osolonej wodzie
Cebulę pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać ze sobą i odstawić.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę z czosnkiem i podsmażyć,dodać makaron i wymieszać.Gdy makaron będzie ciepły dodać brokuły oraz śmietanę i delikatnie wymieszać.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 12 Lis 2012 20:05 #87325

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 195
Nie wiem czy można będzie to zaliczyć do szybkich, ale do tanich na pewno.

Pseudo-burger na chlebie
dla jednej osoby:
1 kotlet mielony (zawsze smażymy ich więcej niż na jeden obiad)
2 plasterki sera żółtego (niekoniecznie)
2 kromki czerstwego chleba
dowolna sałatka.wg. upodobań
sos: po jednej łyżce majonezu, musztardy i keczupu + szczypta curry
Kotlet przekroić wzdłuż na połowę i zagrzać (można w mikrofali razem z serem), chleb opiec lekko na patelni lub na takiej podkładce metalowej pod garnki (smakuje jak z blachy babcinego pieca!), kotlet położyć na jednej kromce, na to ułożyć sałatkę i sos, i zajadać!

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 2.223 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum