TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Wrz 2020 19:13 #727959

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Dziękuję za propozycje :kiss3: , poleży kilka dni a jak w tygodniu będzie chwila czasu to przerobię, przecież prezenty nie mogą się zmarnować :) . Żony spytam na co ma ochotę, czasami od takich pytań jest więcej roboty ale jak żona zadowolona to i ja mam spokój :happy3:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2020 19:15 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): owsianka


Zielone okna z estimeble.pl

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Wrz 2020 22:24 #727986

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Gdyby to jednak była dynia makaronowa a kształt może na to wskazywać, to niestety jej zastosowanie może być poważnie ograniczone.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2020 22:28 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Wrz 2020 13:46 #728013

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
KaLo wrote:
Można też upiec, zapakować pulpę w słoiki i zapasteryzować a w zimie będzie jak znalazł na zupę czy ciasto.
U mnie niestety dynia pasteryzowana w słoikach się psuje :( Próbowałam nawet godzinnej pasteryzacji.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Wrz 2020 14:24 #728014

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Ostatnio znalazłem zapomniany słoik sprzed chyba 5 czy 6 lat i jest OK. Muscade de provence o ile pamietam, była starta na drobnej tarce, upchana słoiku i tylko raz pasteryzowana , na pewno krócej niż godzina. Max 30 minut od zagotowania.
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2020 14:25 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Wrz 2020 20:47 #728052

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Hmm..., ta dynia w słoiku to wychodzi dwie opcje
1_ surowa starta dynia idzie do słoika i do pasteryzacji

2_ pieczona pulpa do słoika i pasteryzacja
I ta się psuła, może ją lekko posolić?

Czy dobrze zrozumiałem te opcje słoikowe?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Wrz 2020 21:56 #728056

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
U mnie nie psuła się żadna. Ważne aby słoik nie był wyszczerbiony a zakrętka była nowa albo używana ale w dobrym stanie. Do pasteryzacji zakrętka nie powinna być zakręcona zbyt mocno aby powietrze ze środka mogło uchodzić podczas gotowania. Jak wyjmuję słoiki z wrzątku to minimalnie popuszczam zakrętke aby resztki poietrza mogły wyjść i dopiero dokręcam bardziej. Słoiki zasysają się tak mocno, że niektóre trzeba otwierać łyżką, podważając zakretkę trzymadełkiem łapiąc za komorę zupną. :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 23 Gru 2020 10:22 #739479

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Marynowane w całości krukneki, tym razem do gyrosa.

DSCN3133a.jpg


DSCN3137a.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, pawel_botanik

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 16 Lip 2021 15:38 #770254

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Dzisiaj na obiad zrobiłam przepyszne placuszki z cukinii Tondo Di Nizza.Oczywiscie jak to u mnie wszystko "na oko".
3/4 cukinii starkowalam na tarce o grubych oczkach.Dodałam 2 jajka,3 łyżki mąki, dużo kopru,5 ząbków czosnku,sól, carry,suszona bazylia.Polecam.


20210716_151439.jpg


20210716_150631.jpg


20210716_150004.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Szafirek, anaka, Szczypiorek, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2021 19:23 #770747

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dzisiaj robiłam i właśnie zjadłam jest pyszna, więc podaję przepis

MUSZTARDA Z CUKINII


IMG_20210719_153327.jpg


2 kg cukinii obranej i pozbawionej gąbczastego środka
3 cebulę
6 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
4 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki octu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
2 opakowania po 200 g musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub chrzanowej

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na minimum 4 godziny.
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek i cukinię odciśniętą z soku.
Gotować do miękkości cukinii, zblendowac, dodać przyprawy i ponownie zagotować.
Dodać musztardę, dobrze wymieszać.

Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

Polecam, mi bardzo smakuje.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 28 Lip 2021 12:05 #771822

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
SOS DO PIZZY

800g cukinii bez ziaren i skóry
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 duże pomidory
150g koncentratu pomidorowego
1/2 szkl octu
3/4 szkl cukru
1 łyżka soli
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu

Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, zasypać solą i odstawić na 3 godziny.
Wstawiamy na gaz i od momentu zagotowania 30 minut.
Dodajemy chilli, ocet i cukier i gotujemy 20 minut.
Dodajemy koncentrat, zioła i pieprz i gotujemy kolejne 20 minut.

Blendujemy, pakujemy do słoików o pasteryzujemy 10 minut.

SMACZNEGO :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Zygowa, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 28 Lip 2021 20:01 #771873

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Przepis zapisany Aga. Wypróbuję też z dynią :hearts:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 29 Lip 2021 23:57 #772008

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Pytałam niedawno o przepisy na patisony i polecono mi przepis na patisony z grzybami emalii. W przepisie było napisane zalewa jaka kto lubi więc zrobiłam pomidorowa z ostrą papryką jak do pieczarek z cebulą robię i to byl strzał w dziesiątkę dziś pękł pierwszy słoik i będę chyba robić kolejne jak nie z patisona to z cukinii.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 31 Lip 2021 16:18 #772156

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Martynko

czy możesz podać mi ten przepis na zalewę?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Sie 2021 20:06 #772484

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Sałatka na zimę z cukinii.


IMG_20210802_194959.jpg


1,5 kg młodych cukinii
1 duża lub 2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 papryka czerwona lub zielona
2 czerwone cebule

Cukinię pokroić razem ze skórą w plasterki, marchewkę pokroić w cieńsze plasterki, czosnek, chili i paprykę w kostkę a cebulę w polplasterki.

Dodajemy 1 łyżka gorczycy, 1 łyżka pieprzu czerwonego lub kolorowego, pół łyżki kolendry, 8 płaskich łyżek cukru i 3 płaskie łyżki soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2 godziny.

Dodajemy 150 ml octu winnego lub 100 ml octu spirytusowego, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 1 godzinę.

Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Polecam i SMACZNEGO
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Adasiowa, Szafirek, anaka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2021 19:40 #772989

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Już podaje
1 szklanka oleju, 1 szklanka wody, 5 łyżek octu, liść laurowy, ziele angielskie, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2021 19:51 #772992

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Martynko "pieczarki z cebulą" ... a coto toto. Zaciekawiłaś mnie. napisz coś więcej bo chyba nie jadłem takiego specjału, no i do czego serwować te pieczarki. :bye:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Sie 2021 17:40 #773030

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Pieczarki i cebulkę kroję w plasterki i lekko obsmażam na patelni żeby woda odparowała ale żeby się nie przypalalo dodaje resztę tych składników jak pisałam i jeszcze trochę to poddusze wkładam takie jeszcze ciepłe do słoików. Słoiki dodatkowo pasteryzuje gotując krótko w wodzie. Później takie pieczarki można zajadać jako dodatek do obiadu. Można dać na pizzę np.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek, zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Sie 2021 12:21 #773109

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dziękuję bardzo za ten przepis - nie znałam go.

A u mnie dzisiaj surówka z cukinii.

IMG_20210808_114141.jpg


2 nieduże cukinie
1 duża marchewka
1 papryka
Koperek
Natka
Szczypiorek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
Sól, cukier i pieprz do smaku.

Cukinię zetrzeć na tarce i posolić połową łyżeczki soli, jak się spoci dobrze odcisnąć i dodać startą marchewkę, pokrojoną paprykę i resztę składników.
Wymieszać, doprawić do smaku i gotowe.

Smacznego!!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szafirek, anaka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.447 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum