TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Sie 2020 19:53 #723717

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Dziękuję, powoli zaczynam przetwarzanie, wiadomo urlop, a że z powodu covidu nie wyjeżdżam to szaleję w garach.

Jutro planuję ajvar Emalki i keczup z dyni i już się oblizuję.

Powoli zbieram coraz więcej z warzywniaka i wszystko czego nie zjadamy na bieżąco przetwarzam.

Aniu :hearts: ogóreczki też jutro zrobię na pewno kozackie i te z kolendrą - też polecałaś.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Sie 2020 20:12 #723722

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51933
Agnieszko, przepraszam że się wcinam, ale jak chcesz spróbować zrobić bakłażany wg przepisu Ani, to spróbuj posmarować je tylko olejem i podpiec na patelni grillowej. Wtedy nie wciągną oleju :) Zaznaczam, że nie robiłam tak bakłażanów, to tylko taki mój pomysł :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Sie 2020 20:24 #723725

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Janinko,

spróbuję, powinny być pyszne. Ale jak je pokroję, to nasolić i dopiero posmarować, czy od razu ?

Jak myślisz?

Zrobię i dam znać
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2020 20:25 przez Szczypiorek.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Sie 2020 20:33 #723728

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51933
Agnieszko, ja lubię eksperymenty, więc upiekłabym dwa plasterki bez sypania soli i dwa po wstępnym soleniu, wtedy "koszt próba" i będziesz wiedziała które lepsze :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Sie 2020 20:58 #723740

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Zdam relację :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2020 17:53 #723920

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
IMG_20200805_170856.jpg


Keczup z dyni.

Jeszcze w garnku przed blenderem.
Jeśli chodzi o smak, to nam bardziej smakuje niż ten z cukinii.

Ale nie wybrzydzam, robię z tego co zbiorę.

Jutro planuję zrobić sos na zimę z pieczonych warzyw.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2020 16:44 #724018

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Dziś zrobiłam placki z cukinii i przyszło mi do głowy, czy by nie zamknąć w słoiki wiórków z cukini. Po to, by potem szybko odsączyć np. właśnie do placków.
Co sądzicie o tym pomyśle?
Myślałam, żeby zrobić ją w sosie własnym. Tym, który odsączamy po posoleniu.
Pewnie trzeba by było to trochę dokwasić np. sokiem z cytryny bądź kwaskiem.
i może dosłodzić.
Potem oczywiście pasteryzacja. Tylko jak długo, żeby paćka nie wyszła :think:
No i ile dodać dodatków, żeby nie było za kwaśne a słoiki trzymały?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2020 16:46 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2020 16:54 #724020

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Ja mrożę startą cukinię, na placki właśnie i na ciasto cukiniowe.

Zimą wyjmuję taką paczuszkę, kładę na sitku i nadmiar wody sam spływa.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Zygowa, anaka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2020 17:27 #724032

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Nie mam miejsca w zamrażarkach :placze: jeszcze jedna padła w skutek "zabaw" z prądem i teraz raz mrozi a raz nie.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2020 18:13 #724038

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
W dziale ogórki, ogóreczki jest taki przepis na mizerię, jak dobrze pamiętam to z kwaskiem - na placki może się nada.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2020 21:08 #724057

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Pomysł z mrożeniem tartej cukinii wykorzystam, Dziękuję ;)

Kilka słoiczków zapasteryzowałam, żeby mieć na zimę do jajecznicy czy do "gara". Nie wiem jak się sprawdzi, bo pierwszy raz tak potraktowałam cukinię:

- 1 kg cukinii
- koper, czosnek, kulki pieprzu

zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (ten mam zawsze w na stanie do odkamieniania czajnika)


Plastry cukinii umieściłam w słoiczkach z przyprawami, zalałam przegotowaną i ostudzoną zalewą. Pasteryzowałam 15 minut.

Co wyjdzie , opiszę ;)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2020 21:09 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 08:02 #725023

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1456
  • Otrzymane dziękuję: 7810
Betula wrote:
Keczup z cukinii

1.5 kg cukinii.....
Czy to waga cukinii z nasionami itp. czy chodzi o sam środek :think:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 08:03 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 12:23 #725059

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Adam

Obrana cunkia z wydrążonymi gąbczastymi środkami.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 20:18 #725115

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1456
  • Otrzymane dziękuję: 7810
Czy wie ktoś co to za odmiana cukinii? Prawdopodobnie pochodzi z torebki 'cukinie mix odmian' tylko ta jedna wzeszła z sianych do gruntu



IMG_20200814_202859.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 20:30 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, anaka, Szczypiorek, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 20:53 #725121

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Bombowa jest ;) Próbowałeś już?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 21:32 #725128

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1456
  • Otrzymane dziękuję: 7810
Ja nie, moja mama próbowała, ale ona robi z cukinii tylko leczo i stwierdziła że cukinia jak cukinia :happy4:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek, JaKasiula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 21:42 #725130

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3560
Może Rugosa Friulana? Sprawdź na starych owocach- jak pancerne- to na pewno ona.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek, zwykły chłop

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2020 21:57 #725133

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1456
  • Otrzymane dziękuję: 7810
Armasza wrote:
Może Rugosa Friulana? Sprawdź na starych owocach- jak pancerne- to na pewno ona.
Za tydzień pojadę do rodziców to sprawdzę

Znalazłem tylko taki przepis na leczo z cukinii, czy robicie je jeszcze inaczej?
waldek727 wrote:
Kolorowe leczo z cukinii.

Składniki:
-1 duża cukinia ok(80dag do 1kg)
-2 papryki czerwona i żółta
-ok 1/2 kg pomidorów
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-liście z natki pietruszki
-gruby plaster wędzonego boczku
-ok 20-30 dag kiełbasy

Przyprawy do smaku i według uznania:
-sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku, majeranek, bazylia, cukier, ziele angielskie, liście laurowe (2-3).
-olej do smażenia

Cukinię, pomidory i cebulę pokroić w średnią kostkę.
Paprykę po wyjęciu gniazd nasiennych pokroić w średnie paski.
Boczek kroję w kostkę a kiełbasę w półplastry.

Na rozgrzany olej (4-5 łyżek) do wysokiej patelni wrzucam kolejno:
boczek, kiełbasę, cebulę i paprykę.
Po delikatnym zrumienieniu przekładam do wysokiego garnka podlewam wodą i duszę na małym ogniu ok 15 min.
Po tym czasie dodaję przyprawy, zmiażdżony czosnek, przygotowaną cukinię i pomidory.
Duszę wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Wszystkie składniki muszą być miękkie ale zachowywać swoją pierwotną formę.
Po zaserwowaniu w miseczkach posypuję pokrojoną natką pietruszki a dla koneserów przygotowuję starty ostry żółty ser.
Żeby smakowało jeszcze lepiej podaję z czosnkowymi grzankami lub chlebem razowym ew masło.
Do porcji obiadowej gotuję oddzielnie ryż (17min).

Tanio, szybko,smacznie.

Pozdrawiam. Waldek.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 22:06 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.374 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum