TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Mar 2012 16:00 #710

  • 's Avatar
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2015 17:53 przez .


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 24 Cze 2012 22:13 #50044

  • 's Avatar
Niedługo rozpocznie się sezon na cukinie , podaję więc wypróbowany przepis na

pasztet z cukinii

zetrzeć na grubych oczkach tarki:

* 1,5 młodej cukinii bez pestek ( ma być 1,5 szkl. startej)
* 1 dużą cebulę
* 20 dkg sera żółtego

W/w składniki zmieszać w misce z:

* 1,5 szkl. tartej bułki
* 0,5 szkl. dobrego oleju roślinnego
* kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczką vegety
* odrobiną pieprzu, (najlepiej młotkowanego jest bardziej aromatyczny)
* 4 żołtkami ( białka dodajemy na końcu , ubite na sztywno)

Po wymieszaniu,przekładamy do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy ok. 1h w temp. 180 st.C

Mozna jeść na ciepło, zimno, jako przystawkę, czy danie obiadowe.
Smacznego. :flower1:
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2012 22:13 przez .

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 26 Cze 2012 11:55 #50434

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 196
Bardzo lubię cukiniowy sezon, więc dorzucę swoje sprawdzone przepisy
PLACUSZKI Z CUKINII Z AROMATYCZNYM SOSEM SERKOWO-POMIDOROWYM
2-3 cukinie
1-2 jajka
kilka łyżek mąki
1 ziemniak (opcjonalnie!)
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos:
serek bieluch (najlepiej light)
1/2 pęczka zielonej cebulki,
kilkanaście listków świeżej bazylii,
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Cukinię umyć i jeśli jest młodziutka to zetrzeć w całości na tarce z duzymi oczkami, jeśli jest już dojrzała to obrać ze skórki i wydrążyć ziarenka, po czym zetrzeć. Odcisnąć nadmiar powstałego soku, można dodać do tej masy 1 startego na drobniutkiej tarce ziemniaka, ale nie jest to konieczne.
Następnie do tej masy dodać jajko lub dwa, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać - masa ma być na tyle gęsta żeby się dobrze formowały placuszki na rozgrzanym oleju. Oczywiście smażyć na gorącym oleju raczej cienkie placki, na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na papierowy ręcznik, że odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podawać z aromatycznym sosem pomidorowo-serowym: wszystkie składniki sosu podane powyżej zmiksować blenderem, doprawić wg. uznania solą, pieprzem odrobina tabasco i SMACZNEGO!!

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻE W SOSIE CYTRYNOWYM wspomnienia z Grecji....

Cukinie należy wydrążyć w środku z nasion i obrać.
Farsz: celowo nie podaje proporcji, bo nie wiem na ile cukini będziecie robić, średni na kg. mięsa szklanka "niedogotwanego" ryżu.
mięso mielone
gotowany ryż
cebula, czosnek
sól, pieprz, cynamon
Surowe mięso mielone (ja dawałam indycze) połączyć z ugotowanym ryżem oraz podsmazoną cebulką z czosnkiem, dodac sól, pieprz i odrobinę cynamonu.
Takim farszem napełnic bardzo dokładnie wydrążoną cukinię, ułozyć ją rondlu podlawodą z jakąś kostką bulionową (np. cielęcą), dusić aż cukinia będzie aldente.
SOS:
to klasyczny grecki sos typu avgolemono
2 łyżki margaryny lub masła
2 łyżki mąki'
sok z 1,5 cytryny
2 jajka
sól

Tłuszcz rozpuścić, połączyć z mąką, dodać do tego 1 do 1,5 szklanki wywaru z duszonych cukinii, doprowadzić do wrzenia.
Jajka ubić z sokiem z cytryny. Dodać do bardzo gorącej masy z maki i tłuszu, bardzo dobrze roztrzepać (można zagotować, ale nie trzeba), posolić i gotowe :D

Ten sos jest doskonały do bardzo wioelu potraw. Spróbowałam już do ryb i do mielonych. Do różnych warzyw itp itd...

Przepis na faszerowaną cukinię to moja wersja, bo nie znalazłam oryginalnego przepisu, robiłam to intuicyjnie, wyszło świetnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, mag, , futrzasta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Lip 2012 21:21 #56744

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4349
  • Otrzymane dziękuję: 2887
Wczoraj smażyłam placuszki z cukinii ( tak jak ziemniaczane, tylko dodałam trochę startego żółtego sera i szczypiorek) - smakowały nam. Ale nie o tym chciałam, bo przy okazji dowiedziałam się, że na Ukrainie robią dżem z cukinii pół na pół z mirabelkami :eek3: i jeszcze cukinie a'la ananas?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Lip 2012 22:18 #56760

  • 's Avatar
Robię cukinię ala ananas...zapomniałam o tym przepisie. :P


* ok.3 kg cukinii (obrać, pokroić w kostkę 1,5x 1,5cm)

1,5 l. wody gotujemy z 4 łyżeczkami kwasku cytrynowego w proszku, zaalewamy (gorącą ) cukinie i zostawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy ,ale do garnka, aby nie stracić zalewy.
Zagotowujemy ja powtórnie z 1kg cukru i cukrem wan.(2 cukry waniliowe), do gotującej wrzucamy cukinię na ok. 5min (im drobniejsza kostka, tym krócej gotujemy, aby nie zrobiła sie ciapa :P ).Gorącą nakładam w słoje ,zakręcam, odracam do góry dnem.Po wystygnięciu pasteryzuję jeszcze 15 min.

Stosuje sie dokładnie tak,jak ananasy z puszki - do deserow, ciast, sałatek...

:dance:
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2012 22:29 przez .

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Lip 2012 22:50 #57384

  • waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 835
Kolorowe leczo z cukinii.

Składniki:
-1 duża cukinia ok(80dag do 1kg)
-2 papryki czerwona i żółta
-ok 1/2 kg pomidorów
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-liście z natki pietruszki
-gruby plaster wędzonego boczku
-ok 20-30 dag kiełbasy

Przyprawy do smaku i według uznania:
-sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku, majeranek, bazylia, cukier, ziele angielskie, liście laurowe (2-3).
-olej do smażenia

Cukinię, pomidory i cebulę pokroić w średnią kostkę.
Paprykę po wyjęciu gniazd nasiennych pokroić w średnie paski.
Boczek kroję w kostkę a kiełbasę w półplastry.

Na rozgrzany olej (4-5 łyżek) do wysokiej patelni wrzucam kolejno:
boczek, kiełbasę, cebulę i paprykę.
Po delikatnym zrumienieniu przekładam do wysokiego garnka podlewam wodą i duszę na małym ogniu ok 15 min.
Po tym czasie dodaję przyprawy, zmiażdżony czosnek, przygotowaną cukinię i pomidory.
Duszę wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Wszystkie składniki muszą być miękkie ale zachowywać swoją pierwotną formę.
Po zaserwowaniu w miseczkach posypuję pokrojoną natką pietruszki a dla koneserów przygotowuję starty ostry żółty ser.
Żeby smakowało jeszcze lepiej podaję z czosnkowymi grzankami lub chlebem razowym ew masło.
Do porcji obiadowej gotuję oddzielnie ryż (17min).

Tanio, szybko,smacznie.

Pozdrawiam. Waldek.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , futrzasta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 27 Lip 2012 15:12 #57682

  • 's Avatar
Mój dzisiejszy 'urobek' :dance: 18 słoiczków pikli z cukinii w zalewie musztardoweji 4 słoiki cukinii smażonej. :dance:





Plan wykonany, można jechać na działkę....odpocząć :happy4:

Przepis na wielofunkcyjną :dance:
zalewę musztardową
Można zastosować do cukinii, młodziutkich patisonów, ogórków i in. warzyw.

* 4 pełne szkl.wody
* 3/4 szkl. octu 10%( robiłam też wersję z octem winnym, 6%-towym, ale wtedy 1 pełna szkl. )
* 4-5 kopiastych łyżek musztardy ( ja lubię Dijon a musztardy typu Bawarska nie nadają się, muszą być dość ostre)
* 1 niepełna szkl.cukru
* 2 łyzki soli


inne przyprawy:
ziele ang., liść laurowy,czosnek ,koper ( lub mieszanka do kwaszenia,lub konserwowania ogórków, wg przepisu na opakowaniu)

Składniki oznaczone gwiazdkę gotujemy , ostudzoną zalewamy włożone do słoja,obrane cukinie.Dodajemy po kawałku zabku czosnku i in.ulubione przyprawy.
Pasteryzujemy ok.5=7 min. w zależnosci od pojemnosci słoja.
:)
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2012 19:35 przez .

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 31 Sie 2012 10:46 #65649

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10746
  • Otrzymane dziękuję: 6712
Też upycham nadwyżki cukinii do słoików.

Przepis na cukinię z pomidorami - mogą być również kabaczki, patisony lub mieszanina.

Składniki potrzebne na garnek 4 litrowy:

1 duża cukinia, 1/2 małej dyni (teraz wykorzystuję Uchiki Kuri)

sloiki-1.jpg


ok. 2 - 3 kg pomidorów
można dodać pęczek młodego koperku

garść oregano, bazylii, cząbru,
sloiki-4.jpg


główka czosnku - a jeszcze lepiej 2-3
sloiki-czosnek.jpg



ziele angielskie, pieprz, chilli, liść laurowy
1 łyżeczka soli

Pokrojone pomidory trochę solę, duszę na małym ogniu, aż odparuje 1/2 wody.

sloiki-pomidory.jpg



W tym czasie obieram i kroję i dynię (gniazda nasienne wyrzucam), zioła i koperek, obieram czosnek.

Jest to znakomita okazja do rodzinnej integracji

sloiki-7.jpg



sloiki-5.jpg



Pierwszą partię kabaczków kroiłam w kostkę, teraz wyciągnęłam swoją magiczną maszynę

sloiki-3.jpg



Wrzucam cukinię z dynią na rozgrzany olej w garnku (naczynie jest teflonowe, nieprzypalające), mieszam dolewam odrobinę wody, po 10 min. dodaję przyprawy, czosnek i pokrojoną zieleninę z ziołami, mieszam, duszę kilka minut.

sloiki-warzywa.jpg



Następnie wlewam do jarzyn rozgotowane pomidory, mieszam.

sloiki-warzywa-pomidory.jpg



Gorące warzywa wkładam do słoików o poj. 1 lub 1,5 l, pasteryzuję ok. 35 min.

sloiki.jpg



Przepis można dowolnie modyfikować - czasem dorzucam trochę pora, innym razem robię bez dyni, a wrzucam ostrą papryczkę, itp. Wg własnego gustu trzeba też dobrać zioła przyprawowe, my lubimy ostre i aromatyczne :P

Ważne - pomidorów musi być dużo, bo są one czynnikiem konserwującym.
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2016 13:16 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): , Kerstin2309, Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Wrz 2012 21:56 #67767

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1095
  • Otrzymane dziękuję: 983
widzę, że dynie też można tu wrzucać
Dynia2009..JPG

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Wrz 2012 22:00 #67770

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1095
  • Otrzymane dziękuję: 983
Najbardziej lubię zupę dyniową, w odmianach słodkiej lub pikantnej z chilli, dlatego robię przecier, zeby na zimę było

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Wrz 2012 22:32 #67794

  • mag
  • mag's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2576
  • Otrzymane dziękuję: 1150
Uwielbiam zupę z dyni. Mój przepis jest bardzo prosty: dobry rosół + dynia + przyprawy do smaku. Mnie najbardziej odpowiada dużo curry, dużo czosnku i troszkę chili. Może być gałka muszkatołowa, może być kwaśna śmietana... jak kto lubi :)

Aaa, bym zapomniała. Do zupki koniecznie grzanki z pokrojonej w kosteczkę bułki na masełku z czosnkiem... mniaaaammmm
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2012 22:36 przez mag.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Wrz 2012 22:47 #67802

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1095
  • Otrzymane dziękuję: 983
Tia,trochę wywaru z mięska i warzyw, ugotowana i zmiksowana dynia z papryką chilli (ilość jak kto lubi), to tego grzanki z bułki lub chlebka i zieloneeeee.....jak ja lubie zielone w zupie, pietruszka, koperek, kolendra, co kto woli

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 08 Wrz 2012 22:50 #67805

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1095
  • Otrzymane dziękuję: 983
Albo 1L mleka gotujemy z cukrem i wanilia (laską albo cukrem wanilinowym), z wody i maki robimy zacierke, wlewamy do gorącego mleka, do tego zmiksowana, ugotowana dynia, troszke słodkiej śmietanki....hmmmmm, jak to fajnie włazi :yummi:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Wrz 2012 17:48 #68644

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10746
  • Otrzymane dziękuję: 6712
Mufinki dyniowe


Składniki
ok. 2 kg dyni
1/2 kostki margaryny lub masła
20 dkg cukru można dać trochę mniej
20 dkg mąki krupczatki wymieszanej z mąką kukurydzianą
6 jaj
2 łyżki miodu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy i cytryny (zamiast tego można użyć aromatu do ciasta)


Dynię upiec w piekarniku a następnie jeszcze ciepłą (uwaga - nie gorącą) zmiksować z sokiem z pomarańczy. W czasie miksowania dodajemy cukier, miód, tłuszcz, skórkę z pomarańczy i cytryny. Kiedy trochę przestygnie, dodajemy jajka, śmietanką (lub maślankę), miksujemy wytrwale, dodając małymi porcjami mąkę z proszkiem i aromat.
Ciastem wypełniamy mufinkowe foremki (ja używam foremek silikonowych, które wystarczy lekko natłuścić i się nie przypalają)

Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 st.

Przed wyjęciem z piekarnika zostawiamy mufinki 5 min do lekkiego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika schładzamy, wyjmujemy mufinki z foremek, jak ktoś nie boi się nadwyżki kalorii, może dodać bitą śmietanę.
Za tę wiadomość podziękował(a):

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Wrz 2012 11:05 #71011

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10746
  • Otrzymane dziękuję: 6712
W wątku dietetycznym

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iczne-przepisy#70160

jest przepis na kabaczka z soczewicą oraz kotleciki z cukinii lub kabaczka. Warto spóbować również bez diety :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 30 Wrz 2012 20:54 #73734

  • krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 85
  • Otrzymane dziękuję: 34
Podam dobry przepis na dżem z cukini , kabaczka lub dyni może jeszcze ktoś ma i nie wie co jeszcze można z niej zrobić

Cukinia-dżem z pomarańczową nutą
Czas przygotowania: 11 godzin Czas gotowania: 1 godzin

• 3 kg cukinii
• 3 szkl. cukru
• 4 galaretki pomarańczowe
• 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

1. Cukinie obrać, pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na 10 godzin.
2. Po upływie 10 godzin cukinie gotować 1 godzinę.
3. Następnie należy dodać 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy, doprowadzić jeszcze raz do wrzenia i napełniać słoiki.Dla zwiększenia aromatu można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2012 20:54 przez krystynac50.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , Orszulkaa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 30 Wrz 2012 21:15 #73743

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4349
  • Otrzymane dziękuję: 2887
A czy ktoś robił zupę z cukini z białą czekoladą? Jadłam taką, bardzo mi smakowała, ale nie jestem pewna czy przepis w necie jaki znalazłam to ta sama?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Paź 2012 11:04 #75099

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10746
  • Otrzymane dziękuję: 6712
Niestety nie robiłam nigdy zupy cukiniowo-czekoladowej :(

Wykorzystuję często dynię w różnych wariantach plackowych, oto jeden z nich.

Kawałek dyni - niecały kilogram,
2 jaja,
pół cebuli,czosnek, ile kto lubi,
(jeśli doda się zamiast czosnku i cebuli jabłko, można je doprawić na słodko)
garść płatków migdałów,
garść pestek dyni lub słonecznika lub sezamu,
ok. 6 łyżek otrębów pszennych zmielonych na mąkę lub maka kukurydziana lub z pełnego przemiału,
pieprz, chilli, ewent. inne przyprawy,

Kawałki obranego miąższu przepuszczam przez tarkę o drobnych oczkach. Dodaję pozostałe składniki, przyprawy.

Z wyrobionej, gęstej masy formuję małe placuszki, smażę na patelni teflonowej, dając niewielką ilość oliwy.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, futrzasta

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.180 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum