Bardzo lubię cukiniowy sezon, więc dorzucę swoje sprawdzone przepisy
PLACUSZKI Z CUKINII Z AROMATYCZNYM SOSEM SERKOWO-POMIDOROWYM
2-3 cukinie
1-2 jajka
kilka łyżek mąki
1 ziemniak (opcjonalnie!)
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos:
serek bieluch (najlepiej light)
1/2 pęczka zielonej cebulki,
kilkanaście listków świeżej bazylii,
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Cukinię umyć i jeśli jest młodziutka to zetrzeć w całości na tarce z duzymi oczkami, jeśli jest już dojrzała to obrać ze skórki i wydrążyć ziarenka, po czym zetrzeć. Odcisnąć nadmiar powstałego soku, można dodać do tej masy 1 startego na drobniutkiej tarce ziemniaka, ale nie jest to konieczne.
Następnie do tej masy dodać jajko lub dwa, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać - masa ma być na tyle gęsta żeby się dobrze formowały placuszki na rozgrzanym oleju. Oczywiście smażyć na gorącym oleju raczej cienkie placki, na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na papierowy ręcznik, że odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podawać z aromatycznym sosem pomidorowo-serowym: wszystkie składniki sosu podane powyżej zmiksować blenderem, doprawić wg. uznania solą, pieprzem odrobina tabasco i SMACZNEGO!!
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻE W SOSIE CYTRYNOWYM wspomnienia z Grecji....
Cukinie należy wydrążyć w środku z nasion i obrać.
Farsz: celowo nie podaje proporcji, bo nie wiem na ile cukini będziecie robić, średni na kg. mięsa szklanka "niedogotwanego" ryżu.
mięso mielone
gotowany ryż
cebula, czosnek
sól, pieprz, cynamon
Surowe mięso mielone (ja dawałam indycze) połączyć z ugotowanym ryżem oraz podsmazoną cebulką z czosnkiem, dodac sól, pieprz i odrobinę cynamonu.
Takim farszem napełnic bardzo dokładnie wydrążoną cukinię, ułozyć ją rondlu podlawodą z jakąś kostką bulionową (np. cielęcą), dusić aż cukinia będzie aldente.
SOS:
to klasyczny grecki sos typu avgolemono
2 łyżki margaryny lub masła
2 łyżki mąki'
sok z 1,5 cytryny
2 jajka
sól
Tłuszcz rozpuścić, połączyć z mąką, dodać do tego 1 do 1,5 szklanki wywaru z duszonych cukinii, doprowadzić do wrzenia.
Jajka ubić z sokiem z cytryny. Dodać do bardzo gorącej masy z maki i tłuszu, bardzo dobrze roztrzepać (można zagotować, ale nie trzeba), posolić i gotowe
Ten sos jest doskonały do bardzo wioelu potraw. Spróbowałam już do ryb i do mielonych. Do różnych warzyw itp itd...
Przepis na faszerowaną cukinię to moja wersja, bo nie znalazłam oryginalnego przepisu, robiłam to intuicyjnie, wyszło świetnie.