TEMAT: Wielkanocna kuchnia

Wielkanocna kuchnia 08 Mar 2012 13:36 #5113

  • 's Avatar
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2015 21:52 przez .


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Wielkanocna kuchnia 08 Mar 2012 13:42 #5123

  • 's Avatar
Jajka we francuskim cieście

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
7 jajek
szczypior,sól


-Ciasto rozmrozić na dole lodówki
-6 jajek ugotować na twardo i obrać
-1 jajko rozbić i wymieszać z łyżeczką wody, troszkę posolić
-szczypiorek drobno posiekać
-Płat ciasta pokroić na kwadraty i posypać szczypiorkiem
-Na każdym kwadracie położyć jedno ugotowane jajko, końce ciasta zlepić u góry
-Posmarować surowym jajkiem, wstawić do rozgrzanego piekarnika.
-piec ok 30 min w temp.200st.
-Można podawać do czystych zup.


Jajka w sosie musztardowym

-8 jajek
-3 łyżki musztardy
-2 łyżki masła
-cebula
-łyżka mąki
-50 ml białego wina
-szklanka bulionu warzywnego
-sok z cytryny
-sól, pieprz, cukier, do smaku

-Jajka ugotować na twardo, obrać
-cebulę posiekać i zeszklić z 1 łyżką masła
-pozostałe masło stopić na drugiej patelni, wsypać mąkę, wymieszać i przybrunacić na złoty kolor
-dodać cebulę, musztardę, wlać bulion i wino, wymieszać, gotować 5 min
-dodać przyprawy, sok z cytryny.
-obrane jajka przekroić na pół ( wzdłuż) polać gorącym sosem


Jajka w galarecie
-3 jajka na twardo
-6 plastrów szynki
-6 oliwek nadziewanych papryką
-4 mandarynki
-1/2 puszki orzeszków ziemnych, solonych
-mała puszka kukurydzy
-5dkg rodzynek
-2 łyżki stołowe żelatyny
-2 kostki rosołu warzywnego


-ugotowane jajka obrać, przekroić na pół
-mandarynki obrać, podzielić na cząstki
-orzeszki i rodzynki wymieszać
-kukurydzę osączyć
-1litr wody zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, wsypać żelatynę, rozpuścić, ostudzić.
-W tortownicy ułożyć obok siebie plastry szynki, spięte wykałaczkami na kształt gniazdka, do środka każdego włożyć połówkę jajka
-pomiędzy gniazdka wsypać kolejno, kukurydzę i orzeszki z rodzynkami
-delikatnie zalać galaretą do połowy szynki, wstawić do lodówki
-kiedy galareta lekko stężeje wyjąć wykałaczki, na każdym jajku położyć oliwkę
-na środku zrobić rozetę z mandarynek
-zalać resztą galarety, wstawić do lodówki aż stężeje.

jajka z pikantnym twarożkiem

-4 jajka
-3 łyżki twarogu półtłustego
-1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
-łyżeczka sosu tabasco
-pół łyżeczki zmielonej papryki
-sól i pieprz do smaku
-szczypiorek

Jajka gotujemy.
Twarożek mieszamy dokładnie z przecierem, tabasco i przyprawami.
Wystudzone jajka przecinamy na pół lub odkrawamy czubek i wycinamy ząbki.
Za pomocą szprycy nakładamy twarożek i dekorujemy szczypiorkiem.

Jajka w polędwicy łososiowej
4 jajka
2 ogórki kiszone
16 plasterków polędwicy łososiowej
4 łyżki jogurtu
2 łyżki chrzanu
łyżeczka pietruszki

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki.
Ogórki przekrawamy na 8 części.
Każdą ćwiartkę jajka wraz z kawałkiem ogórka kiszonego zawijamy w plasterek polędwicy.
Jogurt mieszamy z chrzanem i pietruszką.
Ruloniki polewamy powstałym sosem chrzanowym.


Jajka z farszem z łososiowej pasty
5 jajek
pasta łososiowa
serek kanapkowy
marynowane mini ogóreczki i cebulka
rzodkiewka i natka pietruszki do dekoracji

-jajka ugotować na twardo, ostudzić.
- obrać jajka i przekroić na połówki
-ułożyć na specjalnym półmisku do jajek.
- nałożyć po 1 łyżeczce serka kanapkowego, wycisną pastę łososiową,
-z rzodkiewki (obieramy skórkę z rzodkiewki i formujemy kwiatek),
-dekorujemy mini cebulkami i ogóreczkami, oraz natką pietruszki.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2012 14:22 przez .

Odp: Wielkanocna kuchnia 08 Mar 2012 17:34 #5382

  • 's Avatar
Teraz przyszła kolej na pasztety

Pasztet Dziadunia

Składniki na 30 porcji:
- 50 dag wieprzowiny
- 50 dag wołowiny
- 50 dag mięsa drobiowego
- 30 dag podgardla
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz


- Mięso zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę.

- Mięso, wątróbkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

- Kajzerkę namocz w pozostałym wywarze. Dokładnie odciśnij i zmiel.

- Masę wymieszaj z jajkami, przypraw zmieloną gałką, solą i pieprzem.

- Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C.

-Więcej aromatu uzyskasz wykładająć formę na pasztet plasterkami wędzonego boczku. Będzie pięknie pachniał.

Dobra rada:
Nie ma lepszej przyprawy do pasztetu niż gałka muszkatołowa.

Następny pasztet

SKŁADNIKI:
60 dag wątroby
1 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
25 dag surowego boczku
4 cebule
5 grzybów suszonych
pół bułki paryskiej lub 2 kajzerki
5 jaj
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
owoce jałowca
bułka tarta do wysypania brytfanek
paseczki słoniny do ozdobienia pasztetu

Pasztet: Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać mięso) i gotować do miękkości.
W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby.
Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić.
Bułkę namoczyć w wywarze.
Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.
Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki pozostałych zmielonych przypraw.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Brytfanki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny.
Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości.
Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C.
Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek. Pasztet gotowy!

Pasztet klasyczny
Składniki
1/2 kg wołowiny
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg cielęciny
30 dag podgardla lub boczku
1/2 kg mięsa z kurczaka (udek, podudzi)
20–30 dag wątroby cielęcej lub kurzej
2 cebule
2 marchwie
pietruszka
liść laurowy
5 ziaren pieprzu
2 czerstwe kajzerki
6 jajek
świeżo starta gałka muszkatołowa (cała)
2 łyżki smalcu do wysmarowania brytfanny
bułka tarta
sól
pieprz

Etapy przygotowania

Do dużego garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz.
Zalać wodą, tak by przykrywała mięso, i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut wątróbkę.
Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki.
Pozostawić, aż wszystko wystygnie, a bułka wchłonie sos z mięsa.

Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę (raz przez sitko z grubymi oczkami, 2 razy przez drobne).
Do uzyskanej masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrobić w malakserze.
Z białek ubić pianę i dodać do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.

Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości masą mięsną (pasztet urośnie podczas pieczenia), uklepać równo drewnianą łyżką i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.

Pasztet drobiowy

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietany 36-proc.
imbir mielony i gałka muszkatołowa
sos sojowy
15 ml koniaku
masło do foremek
Pasztet drobiowy wielkanocny - sposób przygotowania

Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia. Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać pistacjami.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 21:53 przez .

Odp: Wielkanocna kuchnia 08 Mar 2012 18:04 #5414

  • 's Avatar
Pasztet w cieście
-30dkg mąki krupczatki
kostka masła
-2 żółtka
-30 dkg wieprzowiny od szynki
-30 dkg. piersi z kurczaka
-3 polędwiczki wieprzowe
-10 dkg surowego boczku
-2o dkg.kurzych wątróbek
-2 łyżki masła
-cebula
-1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-kajzerka
-1/2 szklanki mleka
-2 jajka
-kieliszek brendy( niekoniecznie)
-3 łyżki żelatyny
-kostka rosołu warzywnego
ziele, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

-mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli, 2 łyżki wody
-zagnieść ciasto.Włożyć je do lodówki.

Wieprzowinę, kurczaka,polędwiczki wraz z boczkiem pokroić.
-kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 wody
-cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso,przesmażyć
-dodać ziele,wino i rosół, posolić i gotować przez 50 min na malutkim ogniu.
-umytą wątróbkę dodać do gotujących mięs i gotować jeszcze 10min
-mięso wyjąć w wywaru, ostudzić
-połowę mięsa,( bez wątróbki i boczku) pokroić w słupki.
-resztę mięs,wątróbkę i boczek zemleć
-zmielone mięso wymieszać z namoczoną w mleku kajzerką, jajkami i brendy,przyprawić solą, pieprzem i gałką

-ciasto cienko rozwałkować, wyciąć prostokąt.
-podłużną formę wylepić ciastem, nałożyć warstwę pokrojonego mięsa a następnie masę mięsną, wyrównać
-przykryć płatem ciasta, boki dokładnie zlepić.
-żółtko roztrzepać z łyżką wody, posmarować pasztet.
-na wierzchu wyciąć dwa, włożyć tutki z folii aluminiowej
-piec 1 i 1/2 godziny w temp.190st
-wywar z duszenia mięsa uzupełnić wodą do objętości 2 szklanek, rozpuścić żelatynę, przyprawić do smaku, ostudzić
-wywar wlać przez tutki z folii do pasztetu, odstawić do lodówki by galareta zastygła.
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2012 11:14 przez .

Odp: Wielkanocna kuchnia 09 Mar 2012 08:17 #6076

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
To ja też rozwiążę swój kajecik ;)

Jajka marynowane
5 jajek
1 duża czerwona cebula
3/4 łyżki octu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki jagód jałowca
1 liść laurowy
3/4 łyżeczki gorczycy
3/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
3 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obtłukujemy skorupki nie obierając. Cebulę kroimy w krążki, kładziemy na dno słoika a na to obtłuczone w skorupkach jajka. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jałowiec, liść laurowy, gorczycę, pieprz. marynatą zalewamy jajka w słoiku, muszą być całkowicie przykryte.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni. Jajek potem nie trzeba przyprawiać, ponieważ są słone i pikantne.
Używam ich do sałatek, jaj faszerowanych.

jaja.jpg
ja.jpg
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2012 19:40 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): maria

Odp: Wielkanocna kuchnia 09 Mar 2012 12:05 #6327

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Witam serdecznie wielkanocne baby ;)
Niedawno znalazłam w sieci przepis na genialna wilkanocną zupkę. Przepis z programu "Adam po pracy 2" Adama Chrząstowskiego (podaję te namiary, żeby nie było że sie podszywam albo co)
KREM CHRZANOWO-ZIEMNIACZANY Z CHRUSTEM Z SZYNKI (przepis oryginalny)
Składniki
200g chrzanu tartego
200g ziemniaków obranych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
150 ml śmietanki kremówki
100 g szynki wędzonej w plastrach
masło do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Zalej małą ilością bulionu i uduś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw. Szynkę pokrój w cienką słomkę i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę ubij i przed wydaniem wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z szynki.

Zupa jest fenomenalna, ale z mojego doświadczenia - uważajcie na rodzaju chrzanu jaki dajecie, bo zupa przeczyszcza zatoki :whistle:, dałam trochę więcej ziemniaków i chrzan z Provitusa, myślę że lepszy będzie Polonaise, bo łagodniejszy. Na pewno najlepsza będzie ze świeżego chrzanu pewnie.
Smacznego!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Odp: Wielkanocna kuchnia 10 Mar 2012 12:23 #7476

  • Zuza
  • Zuza's Avatar
empuzka wrote:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obtłukujemy skorupki nie obierając.
Zachodzę w głowę dlaczego te jajka zostają w skorupkach. Co to ma na celu?

Odp: Wielkanocna kuchnia 10 Mar 2012 23:17 #8045

  • majar
  • majar's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 16
Domyślam się, że w miejscach nie osłoniętych skorupką - białka się zabarwią i po obraniu wyjdzie ciekawy wzorek. :P
Dajcie dobry przepis na babę... co? ;) Moje jakieś ciężkie, mało puszyste wychodzą.
Majka

Odp: Wielkanocna kuchnia 11 Mar 2012 00:27 #8099

  • 's Avatar
Będzie przepis i to nie na jedną babę

Baba Wielkanocna

składniki:
3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru


przyrządzanie: Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

Uwaga: Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 21:55 przez .

Odp: Wielkanocna kuchnia 11 Mar 2012 21:03 #8819

  • majar
  • majar's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 33
  • Otrzymane dziękuję: 16
Taki fajny efekt uzyskuję gotując jajka w wodzie z łupinami czerwonej cebuli. Po ugotowaniu jaja, lekko zgniatam skorupkę i zostawiam w wodzie do ostygnięcia. Obrane jajka natłuszczam oliwą i są jak z marmuru. :P
Roma dziękuję za babę. :)
Majka

Odp: Wielkanocna kuchnia 11 Mar 2012 21:18 #8831

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Nasz ulubiony mazurek bakaliowy – przepis mam od mojej cioci ( a ona skąd? )
Na ciasto kruche z rancikiem, podpieczone wysypać:
- bakalie, przygotowane wcześniej - powinna być warstwa co najmniej 1 cm
i zalać taką masą:
- 5 żółtek + 3 całe jaja ucierać z 20dag cukru pudru
- powoli dolewać 20 dag rozpuszczonego masła
- łyżeczkę cynamonu ( lub jak kto woli wanilii)
Zapiec około 20 minut
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: Wielkanocna kuchnia 12 Mar 2012 22:07 #9784

  • Helios
  • Helios's Avatar
Witam!
No i zrobiłam się głodna :(
Uwielbiam pasztety i co dziwne w moim przypadku, lubię je również robić. Też uważam, ze pasztet bez gałki muszkatołowej jest niby pasztetem :oops:
__________
Helena

Odp: Wielkanocna kuchnia 16 Mar 2012 22:17 #12287

  • darob66
  • darob66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 755
  • Otrzymane dziękuję: 366
Czy mogłabym prosić o przepis na babkę piaskową i pysznego keksa :kiss3:

Odp: Wielkanocna kuchnia 16 Mar 2012 23:25 #12351

  • 's Avatar
Babka piaskowa wielowarstwowa

każdy kęs smakuje inaczej. Mamy warstwę z migdałami, kakaową, cynamonową i z orzechami laskowymi. Dzięki temu babka prezentuje się interesująco, ponieważ posiada kolorowe, aromatyczne warstwy. Podczas przygotowania nabrudzimy trochę naczyń, ale uważam, że warto. Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie i ciekawie się prezentuje. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 2 z 2008 roku.

Składniki:
Ciasto podstawowe (pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
160g mąki
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
130g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa I:
50g zmielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego
Warstwa II:
40g starej gorzkiej czekolady
1/2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1-2 łyżki mleka
Warstwa III:
3/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki rumu
Warstwa IV:
50g zmielonych orzechów laskowych
1,5 łyżki brandy


1. Obie mąki przesiać do jednej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

3. Do masy maślanej dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

4. Ciasto podzielić na 4 porcje.
Do pierwszej dodać migdały i likier pomarańczowy, wymieszać łyżką.
Do drugiej dodać czekoladę, kakao, cukier i mleko, wymieszać łyżką.
Do trzeciej dodać cynamon, rum i wymieszać łyżką.
Do czwartej dodać orzechy laskowe, brandy i wymieszać.

5. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Kolejno nakładać warstwy ciasta, wyrównać. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC przez 1 godzinę i 10 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i wyjąć z formy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Babka piaskowa dwukolorowa

Składniki
200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
90 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
6 jajek
200 g cukru (ok. 1 szklanka)
1 stopiona kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość.
Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
Nadal mieszając dodawać stopniowo masło i cukier waniliowy.
2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao.
Ciemne ciasto wlać na jasne.
Piec 45 min. W temperaturze 170ºC.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa

Składniki:
- 5 całych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka maki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 margaryna (Kasia).

Jak przyrządzić?
Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 21:54 przez .

Odp: Wielkanocna kuchnia 16 Mar 2012 23:34 #12354

  • 's Avatar
Keks
Lista składników

250 g margaryny (Kasia)
250 g cukru
250 g mąki
50 g maki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mieszanki keksowej (bakalie kandyzowane)
100 g rodzynek
margaryna i bułka tarta do formy

Białka oddziel od żółtek.
Margarynę utrzyj mikserem z cukrem, stopniowo dodając żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę.
Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dołącz do masy żółtkowej razem z mieszanką keksową i rodzynkami.
Na koniec dodaj ubitą pianę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Formę keksową wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
Przełóż ciasto do formy.
Piecz w 180 stopni C przez około 60 minut.


Keks z bakaliami

Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych bakalii (dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)


1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 30x12cm (ciasto mieści się tak na styk), ale zrobiłam taki kołnierz z papieru do pieczenia, jak na zdjęciu powyżej, więc możemy użyć większej formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:26 przez Forumowa Żabula.

Odp: Wielkanocna kuchnia 17 Mar 2012 07:35 #12381

  • darob66
  • darob66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 755
  • Otrzymane dziękuję: 366
Roma ,dzięki...Jesteś Wielka :kiss3: :kiss3: :kiss3:

Odp: Wielkanocna kuchnia 17 Mar 2012 08:01 #12385

  • Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1503
  • Otrzymane dziękuję: 212
Roma wrote:
Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
A dlaczego odstawić? (ono wygląda tak, że po 3 dniach już by normalnie tylko wspomnienie zostało :silly: )
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Wielkanocna kuchnia 17 Mar 2012 21:58 #12682

  • 's Avatar
Bo keks dopiero jest dobry jak swoje odstoi.Świeży nie ma tego smaku jaki powinien mieć.keks jest smaczny nawet po miesiącu ale musi być zawinięty np. w lniany ręcznik.Spróbuj a zobaczysz różnicę w smaku.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.501 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum