Moja wersja jaj faszerowanych to : Jaja faszerowane z łososiem
Ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i zmiksować je z łyżeczką masła, wędzonym łososiem, poprawić solą (jak trzeba) pieprzem. Nałożyć z powrotem do wydrążonych białek i udekorować. Dekoracja dowolna : oliwki, natka pietruszki, kawior , papryka itp. Moje z poprzednich lat wyglądały tak :
Kiedyś też zrobiłam galaretki w wydmuszkach, ale ja nie przepadam za galaretami. Może ktoś z Was się zainspiruje
Jeszcze kiedyś zrobiłam jaja zapiekane po polsku, ale fotki nie mam, bo szybko zostały skonsumowane.
Jajka faszerowane PO POLSKU
Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i przeciąć nożem skorupki wzdłuż na połowy. Łyżeczką wyjąć jajka, tak aby nie uszkodzić skorupek. Pieczarki usmażyć. Jajka, pieczarki i szynkę zmielić w maszynce. Dodać drobno posiekaną natkę, tłuszcz ze smażenia pieczarek (z umiarem), sól i pieprz. Wymieszać. Farsz wkładać do skorupek i posypać po wierzchu tartą bułką. Smażyć na rumiano układając na patelni z masłem stroną farszu
Zapisałam sobie też przepis z gazety "Pani domu" na :
JAJKA FASZEROWANE NA ZIELONO
potrzebujesz:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• miękkie awokado
• garść młodych liści szpinaku lub 3 łyżki mrożonego szpinaku
• łyżka śmietany 18-proc.
• mały posiekany ząbek czosnku
• sok z cytryny
• biały pieprz
• sól
Sposób przygotowania
1. Jajka na twardo obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Awokado umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
2. Listki szpinaku opłucz, lekko posiekaj. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, awokado, szpinakiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Masą nadziej połówki białek. Udekoruj listkami szpinaku. Uwaga – masę przygotuj tuż przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje.