Co taki marazm w tym wątku
święta za pasem, do roboty,wstawiamy pzepisy
Pasztet grzybowy w cieście
Farsz:
80 dkg mieszanych grzybów leśnych (w tym sezonie mam grzyby mrożone)
1/2 dużego pora
kajzerka
15 dkg mielonego twarogu
2 jajka
6 łyżek masła
1 szklanka mleka
5 łyżek bułki tartej
posiekana natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
15 dkg masła
jajko
szczypta soli
Ciasto:składniki zagniatamy 4 łyżkami wody,rozwałkujemy i wykładamy średnią keksówkę
Odkrawamy wystające końce,odkładamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy.
Kajzerkę namaczamy w mleku.Pora oczyszczamy,drobno kroimy.Podsmażamy na 2 łyżkach masła.
Grzyby oczyszczamy,kroimy w plasterki i dusimy na reszcie masła lub obgotowujemy.Mieszamy z porem,studzimy.
Dodajemy twaróg,jajko,bułkę tartą,odciśniętą kajzerkę i natkę.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką.Wkładamy do foremki.
Resztę ciasta rozwałkowujemy,kroimy w paski.Układamy na masie.Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temp.185 stopni a następnie ok 35 minut w 170 stopni.
Pasztet z żurawiną
30 dkg wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
50 dkg fileta z indyka
60 dkg surowego boczku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
liść laurowy
ziele angielskie
3 łyżki śmietany
2 jajka
sól,pieprz
15 dkg suszonej żurawiny
cebula,olej
3 łyżki bułki tartej
Wątróbki moczymy przez 2 godziny w wodzie z mlekiem, oczyszczamy i osuszamy.Smażymy 15 minut,oprószamy solą i pieprzem..Studzimy.Osobno smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
Boczek i filet zalewamy wodą,wkładamy czosnek,liść laurowy i ziele angielskie,solimy.Gotujemy około 30 minut.Studzimy,kroimy w małe kawałki.Mielimy z wątróbką i cebulą.Dodajemy bułkę tartą,jajka,śmietanę i gałkę(ewentualnie dolewamy trochę wywaru)Doprawiamy solą i pieprzem.
Wrabiamy na gładką masę. Mieszam z żurawiną.
Masę wkładamy do keksówki,pieczemy (nad garnkiem z wodą) 70 minut w temp.200 stopni.