TEMAT: Wielkanocna kuchnia

Odp: Wielkanocna kuchnia 27 Mar 2012 12:13 #16753

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Posty: 1137
  • Otrzymane dziękuję: 249
Wczoraj testowałem Jaja w sosie rzodkiewkom - poezja

Składniki
10 jajek

2 pęczki rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

2 łyżeczki chrzanu

3 łyżki serka homogenizowanego

5 łyżek majonezu

0,5 szklanki śmietany 18 %

sok z połowy cytryny

sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupkę i przekroić wzdłuż.

Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, dodać połowę posiekanego szczypiorku.

Połączyć z pozostałymi składniki, wymieszać i przyprawić do smaku.

Sos wylać na talerz, na nim poukładać połówki jajek, posypać szczypiorkiem i udekorować natką pietruszki.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Wielkanocna kuchnia 01 Kwi 2012 22:46 #19521

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1752
  • Otrzymane dziękuję: 603
Czy ja mogę prosić o jeszcze jakiś przepis na babę wielkanocną bez jaj a przynajmniej bez białek? Dziecię me jest uczulone na białko jaja kurzego a święta bez baby to święta stracone.
p.s ten pierwszy przepis już spisany ;)

A może jest jakiś keks, który da się upiec bez białek :huh:

Odp: Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2012 10:36 #19649

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mam, przepis na babkę o zmniejszonej ilości białek,spróbuj po prostu nie dać wcale białek i nie powinno być wielkiej różnicy.

Babka podolska wykwintna

Składniki:

- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 15 żółtek
- 3 białka To pomiń
- 5 dag drożdży
- 3 dag migdałów
- ½ laski wanilii
- 5 dag rodzynek
- szczypta szafranu lub kurkumy-niekoniecznie
- 3 łyżki spirytusu
-niekoniecznie
- sól
- tłuszcz
- mąka

Sposób przygotowania babki wielkanocnej:
Drożdże zalej 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj. Zaparz połowę mąki i rozetrzyj. Z wystudzoną zaparzoną mąką połącz drożdże. Odstaw do wyrośnięcia.

Rozpuść masło. Żółtka utrzyj z cukrem. Do mąki z drożdżami dodaj żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto.

Obrane migdały i laskę wanilii posiekaj. Rodzynki sparz, osącz. Z białek ubij pianę.

Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta rodzynki, migdały, wanilię, spirytus wymieszany z szafranem albo kurkumą oraz pianę.

Formę natłuszczoną i wysypaną mąką napełnij ciastem do 1/3 wysokości, odstaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w temperaturze 200 st.

Przestudzone ciasto możesz polukrować i udekorować bakaliami.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2012 10:52 przez Roma.

Odp: Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2012 10:48 #19655

  • Roma
  • Roma's Avatar
Keks
Składniki (na 1 keksówkę 12 x 30 cm):
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 kostki masła
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy)

Wykonanie:

Krok 1. Masło ucieramy na pulchny krem na najniższych obrotach miksera.
Krok 2. Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku,Proponuję wbić tylko żółtka cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.
Krok 3. Do masy maślano-jajecznej dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości. Jeśli będzie za gęste dodaj troszkę mleka lub wody, to w zamian za białka
Krok 4. Dosypujemy cukier puder z cukrem waniliowym i mieszamy całość za pomocą łyżki.
Krok 5. Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami .
Krok 6. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godzinę.
UWAGA: jeśli ciasto w trakcie pieczenia zbyt mocno zrumieni się od góry, a po wbiciu drewnianego patyczka okaże się, że środek jest surowy, pieczemy je dłużej, przykrywając z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2012 10:49 przez Roma.

Odp: Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2012 14:06 #19738

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1752
  • Otrzymane dziękuję: 603
Romo, jesteś wielka :flower1: to od Grzybka ;)

Odp: Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2012 23:19 #20043

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jaguś -a to dla Grzybka :kiss3: :flower2:

Odp: Wielkanocna kuchnia 03 Kwi 2012 12:58 #20166

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 694
  • Otrzymane dziękuję: 93
Andzia1 wrote:
Witam serdecznie wielkanocne baby ;)
Niedawno znalazłam w sieci przepis na genialna wilkanocną zupkę. Przepis z programu "Adam po pracy 2" Adama Chrząstowskiego (podaję te namiary, żeby nie było że sie podszywam albo co)
KREM CHRZANOWO-ZIEMNIACZANY Z CHRUSTEM Z SZYNKI (przepis oryginalny)
Składniki
200g chrzanu tartego
200g ziemniaków obranych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
150 ml śmietanki kremówki
100 g szynki wędzonej w plastrach
masło do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Zalej małą ilością bulionu i uduś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw. Szynkę pokrój w cienką słomkę i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę ubij i przed wydaniem wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z szynki.

Zupa jest fenomenalna, ale z mojego doświadczenia - uważajcie na rodzaju chrzanu jaki dajecie, bo zupa przeczyszcza zatoki :whistle:, dałam trochę więcej ziemniaków i chrzan z Provitusa, myślę że lepszy będzie Polonaise, bo łagodniejszy. Na pewno najlepsza będzie ze świeżego chrzanu pewnie.
Smacznego!!

A czy ta śmietanka musi być ubita? Czy ona nadaje jakąś puszystość? Bo czy zupa musi być przygotowana tego samego dnia co ma byc jedzona?

Odp: Wielkanocna kuchnia 04 Kwi 2012 20:42 #20727

  • Roma
  • Roma's Avatar
szynka gotowana

Peklowanie szynki

]do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór

0,5 l wody
5-7 dkg soli kuchennej
0,5 dkg saletry potasowej
0,5 dkg przypraw(liść laurowy,pieprz,ziele angielskie,kolendra,majeranek,goździk)

Saletrę i sól rozpuścić w wodzie,dodać zmielone przyprawy i zagotować, jeśli zrobi się piana, należy ją zebrać a resztę przecedzić i wystudzić
Do glinianego lub szklanego naczynia włożyć opłukane i osuszone mięso, zalać roztworem i naczynie przykryć.
Mięso pozostawić całkowicie zanurzone w zalewie na kilka-kilkanaście dni (zależy od wagi mięsa)
ja przygotowuję 1,5 kg i trzymam w zalewie 2 lub 3 dobyzalewy robię podwójną porcję.
Mięso należy 2 razy na dobę przewrócić.

gotowanie
mięso peklowane
1 marchewka (nieduża)
5 dkg selera
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 goździk

szynkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, zagotować a następnie parzyć ok 80 min na małym ogniu
tak aby wywar tylko mrugał ,20 min przed końcem gotowania dodać warzywa oraz przyprawy,parujący płyn uzupełniać gorącą wodą.
Gdy po nakłuciu szynki pokarze się bezbarwny sok, zdjąć garnek z ognia i ostudzić mięso w wywarze.
Trzeba pamiętać o tym, że zbyt długo gotowana szynka będzie się kruszyła i nie da się pokroić w plastry.
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2012 20:42 przez Roma.

Odp: Wielkanocna kuchnia 04 Kwi 2012 20:51 #20737

  • Roma
  • Roma's Avatar
Półmisek pieczonych mięs

1 kg schabu
1 kg schabu karkowego
1 kg chudego boczku
cebula
główka czosnku
5dkg kminku
5dkg majeranku
sól,pieprz

Czosnek obrać, zmiażdżyć,rozetrzeć z solą i pieprzem
Cebulę obrać i pokroić w grube plastry
Mięso opłukać, osączyć i posolić.

Schab grubo obtoczyć w czosnku i majeranku
Schab karkowy obtoczyć w kminku
Boczek obłożyć plastrami cebuli.

Mięsa odstawić do lodówki na 2 dni

Następnie upiec każde z osobna, najlepiej w rękawie do pieczenia,dodając kilka łyżek wody.
piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ostudzone mięsa wstawić na kilka godzin do lodówki

pokrojone w cienkie plastry ułożyć na półmisku.
Podawać z ćwikłą i chrzanem

Odp: Wielkanocna kuchnia 06 Kwi 2012 22:06 #21563

  • wawik
  • wawik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 26
I zrobiło się całkiem wielkanocno. :lol:

Odp: Wielkanocna kuchnia 06 Kwi 2012 23:08 #21596

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Roma, ja schab czasem nacinam i w dziury wkładam suszone śliwki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Wielkanocna kuchnia 21 Kwi 2012 21:38 #28365

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 740
  • Otrzymane dziękuję: 1333
Upieczony schab można pokroić w grubsze plastry i naciąć po upieczeniu, a w nacięcia włożyć masło utarte z chrzanem,zalać galaretą lub nie,jak kto woli.

Odp: Wielkanocna kuchnia 21 Kwi 2012 22:21 #28412

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marysiu- te przepisy dla chudzielców, dla mnie ino warzywa i mięcho :placze: :placze:

Odp: Wielkanocna kuchnia 21 Kwi 2012 22:40 #28424

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 740
  • Otrzymane dziękuję: 1333
Romciu,pieczony schab nie dla nas,ale pierś z kurczaka,czemu nie?

Odp: Wielkanocna kuchnia 23 Kwi 2012 00:24 #28920

  • markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1209
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc dziewczyny :)
Tylko nie mowicie,ze tu jakis facet wam miesza w garnkach ;)
Jestem tylko ekspertem od konsumpcji

Na Wielkanoc takie ciacha upiekla moja "dziewczyna"

IMG_0261.jpg


IMG_0212.jpg


Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2012 10:18 przez markussch01.

Wielkanocna kuchnia 19 Mar 2013 22:39 #136253

  • Roma
  • Roma's Avatar
Co taki marazm w tym wątku :jeez: święta za pasem, do roboty,wstawiamy pzepisy :)

Pasztet grzybowy w cieście
Farsz:
80 dkg mieszanych grzybów leśnych (w tym sezonie mam grzyby mrożone)
1/2 dużego pora
kajzerka
15 dkg mielonego twarogu
2 jajka
6 łyżek masła
1 szklanka mleka
5 łyżek bułki tartej
posiekana natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól,pieprz

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
15 dkg masła
jajko
szczypta soli

Ciasto:składniki zagniatamy 4 łyżkami wody,rozwałkujemy i wykładamy średnią keksówkę
Odkrawamy wystające końce,odkładamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy.

Kajzerkę namaczamy w mleku.Pora oczyszczamy,drobno kroimy.Podsmażamy na 2 łyżkach masła.
Grzyby oczyszczamy,kroimy w plasterki i dusimy na reszcie masła lub obgotowujemy.Mieszamy z porem,studzimy.
Dodajemy twaróg,jajko,bułkę tartą,odciśniętą kajzerkę i natkę.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką.Wkładamy do foremki.

Resztę ciasta rozwałkowujemy,kroimy w paski.Układamy na masie.Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temp.185 stopni a następnie ok 35 minut w 170 stopni.

Pasztet z żurawiną

30 dkg wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
50 dkg fileta z indyka
60 dkg surowego boczku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
liść laurowy
ziele angielskie
3 łyżki śmietany
2 jajka
sól,pieprz
15 dkg suszonej żurawiny
cebula,olej
3 łyżki bułki tartej

Wątróbki moczymy przez 2 godziny w wodzie z mlekiem, oczyszczamy i osuszamy.Smażymy 15 minut,oprószamy solą i pieprzem..Studzimy.Osobno smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.

Boczek i filet zalewamy wodą,wkładamy czosnek,liść laurowy i ziele angielskie,solimy.Gotujemy około 30 minut.Studzimy,kroimy w małe kawałki.Mielimy z wątróbką i cebulą.Dodajemy bułkę tartą,jajka,śmietanę i gałkę(ewentualnie dolewamy trochę wywaru)Doprawiamy solą i pieprzem.
Wrabiamy na gładką masę. Mieszam z żurawiną.

Masę wkładamy do keksówki,pieczemy (nad garnkiem z wodą) 70 minut w temp.200 stopni.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2013 22:55 przez Roma.

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 11:08 #136401

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Ponieważ jest mało przepisów na mazurki, a to jest typowo wielkanocne ciasto to ja coś dołożę

Mazurek pomarańczowy

Ciasto kruche - każdy przepis wypróbowany w domu dobry. Podam przykładowy

1/2 kg mąki
25 dkg masła lub margaryny
3 żółtka, 1 całe jajo
10 dkg cukru pudru
otarta skórka z cytryny. Przygotowanym i schłodzonym ciastem wyłożyć blaszkę tworząc podwyższony rant i upiec. Oczywiście ciasto przed pieczeniem ponakłuwać.

Masa

1,5 pomarańczy, 0,5 cytryny
0,5 kg cukru pudru
1 białko
20 dkg orzechów włoskich

Pomarańcze i cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem po czym wraz ze skórką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do kamiennej miski, dodać cukier i dobrze utrzeć. Dodać białko i jeszcze chwilę ucierać. Masę wyłożyć na wystudzony kruchy spód, posypać obficie posiekanymi orzechami włoskimi, przybrać ewentualnie paskami smażonej skórki pomarańczowej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 12-15 godz. do wysuszenia. Można podsuszyć trochę w piekarniku tak jak robi się bezy.

Mazurek bajaderkowy

Kruche ciasto

0,5 kg mąki
25 dkg masła lub 30 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
2 całe jajka
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

Z tego upiec trzy placki.

Można upiec z 1/3 części ciasta placek o kształcie przyszłego mazurka tworząc oczywiście niewysoki rant, a pozostałe ciasto upiec na dowolnej blaszce. Kształt nie jest ważny. Ja piekę jeden placek w średniej tortownicy, a resztę ciasta rozwałkowuję i piekę na blaszce z piekarnika. Oczywiście blaszki przed pieczeniem posmarować tłuszczem i wysypać mąką.

Placek mazurkowy po upieczeniu posmarować dowolną marmoladą lub gęstym dżemem.
Pozostałe 2 placki po upieczeniu pokruszyć, dodać do tego 8-10 dkg kakao, wszelkiego rodzaju pokrojone bakalie - orzechy, skórkę pomarańczową, pokrojone figi, rodzynki, 1 olejek rumowy, duży kieliszek spirytusu, szklankę soku malinowego, 0,5 szkl. kawy prawdziwej wraz z fusami i jeżeli mamy to trochę jakiejś masy ale nie koniecznie. Wszystko razem wymieszać. To wszystko wyłożyć na posmarowany marmoladą placek. Wierzch można posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Jest to dosyć drogi, ale chyba najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek jadłam.

Jak ktoś nie lubi w cieście smaku alkoholu to można zwiększyć trochę ilość kawy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, dala, ewkapaw

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 11:53 #136422

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2381
A moze jakiś sprawdzony przepisik na świąteczny żurek ktoś ma :)


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.362 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum