TEMAT: Wielkanocna kuchnia

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 11:55 #136424

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
A ja zapeklowałem 12kg mięska na Wielkanocne wędzenie. Szynki, polędwice, polędwiczki i baleron :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 15:56 #136474

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mam nadzieję Tomku,że się pochwalisz, nim zaczniesz wędzić a i po wędzeniu także.Mamy nawet wątek w którym możesz się pochwalić
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...m-andzia-poleca#8765

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 16:10 #136476

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ma być żurek? bardzo proszę :)

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami
na 4 osoby

Składniki:
500 ml zakwasu
1 litr bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku
200 g białej kiełbasy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1zrumieniona średnia cebula
Kilka umytych i namoczonych suszonych grzybów
100 g tartego chrzanu
200 ml śmietany 18%
4 ugotowanych na twardo jajka
Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk Prymat do smaku

Sposób przyrządzania:
Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami jajek.

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 22:11 #136628

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
A ja proszę o łatwe , smaczne mazurki....tak dla początkujących :thanks: :hearts:
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Wielkanocna kuchnia 20 Mar 2013 22:23 #136635

  • Roma
  • Roma's Avatar
mówisz i masz :P
Mazurek dla początkujących

30 dkg mąki
20 dkg masła (!)
10 dkg cukru pudru
3 żółtka ugotowane
Polewa czekoladowa :
tabliczka ulubionej czekolady

Lukier :
3/4 kubka cukru pudru
odrobina mleka , albo soku z cytryny
ew. 2 - 3 krople ulubionego aromatu

Dekoracja :
wiórki kokosowe
migdały
pisaki lukrowe ,
połówki orzechów włoskich


Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę .
Następnie wyłożyć ciastem blaszkę , zrobić brzegi i wałeczkami
z ciasta kratkę na całości .
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 7 -10 min. , do momentu
aż ciasto ładnie się przyrumieni . Zostawić do wystudzenia .
Wypełniać kwadraciki , na przemian , raz lukrem , a raz roztopioną w
kąpieli wodnej czekoladą .
Dekorować w/g własnego pomysłu.

mazurekdlaKozy.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2013 22:24 przez Roma.

Wielkanocna kuchnia 22 Mar 2013 11:03 #137142

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Zeszłoroczny talerz wielkanocny. Oczywiście wszystkie wędliny z domowej wędzarni :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: MENU wg zasad kokolidka 25 Mar 2013 09:31 #138181

  • Iwona2908
  • Iwona2908's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 74
  • Otrzymane dziękuję: 36
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2015 11:29 przez Roma.

Wielkanocna kuchnia 28 Mar 2013 19:14 #139158

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Będzie o dziadowskiej potrawie z kresów pod tytułem " Bułki wielkanocne z cebulą "

Kilogram, dwa cebuli pokroić na kawałki. Usmażyć na smalcu, oleju nie oczyszczonym / najlepiej / w garze z grubym dnem, bez przykrywki.
Dodać ostrego zółtego sera mnie więcej, wagowo, połowę wagi surowej cebuli.Podgrzewać na małym ogniu, tak długo, aby cebula i ser połączyły się w prawie jednolitą masę.
Uczciwie dodać pieprzu i soli.
Zawinąć w ciasto kruche - drożdżowe.
Ciasto to pewnikiem wiecie jak zrobić.
W oryginale sklejało się te bułeczki w cieniutko rozwałkowane ciasto w kształcie koperty, ale moją M najczęściej robi w kształcie spłaszczonych kul z kominkiem - dziurką od góry. Chodzi o odparowanie nadmiaru soku z cebuli i sera.
W oryginale smarowało się je wodą, ale ja proponuje jajkiem.
Piecze się je krótko, bo chodzi wyłącznie o upieczenie ciasta.
Za moment upieczenia przyjmuję chwilę kiedy za-złocą się od góry.
Milej zabawy !

Szczęśliwych Świąt !
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Ostatnio zmieniany: 28 Mar 2013 19:15 przez Krzysztofkhn.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Wielkanocna kuchnia 04 Kwi 2013 14:47 #140857

  • ewkapaw
  • ewkapaw's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 51
Co prawda jest już po świętach , ale muszę koniecznie podzielić się z Wami moją opinią o mazurku pomarańczowym . Przepis ten wstawiła ada.krysia .Jest kilka postów wcześniej .
Mazurka robiłam po raz pierwszy w życiu / choć latek na swoim karku mam sporo :cry3: /.
Mazurek jest wspaniały , Krysiu dziękuję :thanks: . Nie jest nawet za słodki , jeśli ktoś lubi lekką goryczkę od skórki pomarańczy . Moi goście byli również zachwyceni i w związku z tym zniknął bardzo szybko .
Mazurek pomarańczowy zostanie już w moich przepisach i zagości w przyszłym roku na świątecznym stole :flower1: .
Serdecznie pozdrawiam EWA
Za tę wiadomość podziękował(a): ada.krysia

Wielkanocna kuchnia 12 Kwi 2014 12:28 #242798

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Czy macie jakieś nowe przepisy na świąteczne pyszności? Najlepiej niskocholesterolowe :)

Wielkanocna kuchnia 13 Kwi 2014 22:40 #243275

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Kieliszek dobrej, schłodzonej żytniówki ! ? ! ? ...
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.

Wielkanocna kuchnia 14 Kwi 2014 00:26 #243310

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Krzysztofkhn wrote:
Kieliszek dobrej, schłodzonej żytniówki ! ? ! ? ...
Ja poproszę :coffe: , bo już mnie szaleństwo świąteczne ogarnęło doszczętnie i nie umiem wyluzować... Obiecałam sobie jak co roku, że tym razem skromniutko, śniadanie we trójkę, żurek, biała kiełbasa, jajka, szynka i inne wędliny, na obiad kaczka w majeranku z jabłkami, kluchy, paschę zrobię, ale nie...Rodzina zapodała koncert życzeń i pomysłów taki, że gdybym zaprosiła do pomocy 8 osób to może zdążyłabym na Boże Ciało :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysztofkhn

Wielkanocna kuchnia 15 Kwi 2014 14:13 #243690

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Dziewczyny i Chłopaki !
Eksperyment !
Jedna papryka czerwona i jedna duża cebula lekko podsmażona na maśle i do malaksera z tym.
Dwa opakowania łososia wędzonego z robaka / Biedronka / po 150 gram, plus jeden, dwa śledzie, wymoczone. I też do malaksera.
No i trochę masła. Chyba 3/4 paczki.
Posolić, uczciwie popieprzyć i chyba dodać trochę tymianku. Myślę, że przyprawić to można wedle uznania.
Malakser na pełen gaz na minutę.
Otrzymujemy pasztet łososiowy.
Schłodzić i pożerać.
Cosik takiego robiło się w moim kawalerskim domu za czasów komuchy i chyba zaraz też zrobię.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wielkanocna kuchnia 15 Kwi 2014 19:30 #243775

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Pasztet jajeczno-pieczarkowy

10 ugotowanych jajek na twardo
2 surowe jajka
50 dkg pieczarek
1 spory pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18% /ja dawałam jogurt typu greckiego/
1 cebula
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 szkl. bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka masła

Ugotowane jajka pokroić drobniutko / ja trę na grubych oczkach tarki/.
Surowe pieczarki również utrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę drobno kroimy i razem z utartymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda nie odparuje. Pieczarki przestudzić, połączyć z utartymi jajkami, dodać drobno posiekany szczypiorek, pietruszkę, posolić, popieprzyć, dodać bazylię i majeranek. Można też dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Masa powinna być dość pikantna. Dodać surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec w temperaturze 175* około godziny. Pasztet wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Kroi się bez problemu.

Jest to na pewno alternatywa do pasztetu mięsnego i z pewnością ma mniej kalorii niż tamten. W tym roku na moich imieninach był przebojem wieczoru.
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2014 19:32 przez ada.krysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, ewkapaw

Wielkanocna kuchnia 20 Kwi 2014 21:15 #244902

  • mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1379
  • Otrzymane dziękuję: 484
DLACZEGO dopiero dzisiaj odkryłam ten wątek :jeez:

Wielkanocna kuchnia 20 Kwi 2014 23:39 #244958

  • Roma
  • Roma's Avatar
Czasami tak bywa :P

Potrawy świąteczne - Wielkanoc 19 Mar 2015 23:14 #350665

  • rawena
  • rawena's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 6
  • Otrzymane dziękuję: 6
Baranek z masła

Potrawy wigilijne mają już swoje miejsce na tym forum, a teraz pora na święta wiosenne czyli na Wielkanoc.
Na początek krótki filmik dzięki któremu można szybko nauczyć się jak w kilka minut zrobić baranka z masła.
Zwierzaczek taki po umieszczeniu na stole zawsze wywoła uśmiech na twarzach biesiadników i wniesie troche radości nawet gdy szaro na dworze. Jeśli komuś będzie się zdawało, że mój baranek bardziej pudla albo inną stworę przypomina to już nie moja wina, one zawsze jakieś takie "inne" same się robią :think:





nie umiem tu wstawić video :( może jakś dobra duszyczka moderatorska się ulituje i pomoże ;)
edit:
Zawsze do usług :)
Roma
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 17:16 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Wielkanocna kuchnia 19 Mar 2015 23:18 #350667

  • Roma
  • Roma's Avatar
Święta Wielkanocne za pasem,zapraszam do zaglądania do wątku i o podpowiedzi co znajdzie się na naszym Wielkanocnym stołem


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.417 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum