TEMAT: Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 14 Mar 2014 19:15 #233633

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Przywołana przez Romę do porządku poprzez porządki robione przez nią w tym wątku, wracam posypując głowę popiołem i z nowymi przepisami :thanks:
Niedawno stałam się posiadaczką niewielkiego szynkowara i jestem baaardzo zadowolniona :woohoo:
Na pierwszy rzut poszedł indyczek, zatytułowałam przepis "Mielony John", potem była "Laurowa łopatka" i "Majerankowy kurczak", ale po te przepisy zapraszam na moją stronę PRZYCHODZIBABA.PL :

80 dag udźca z indyka
14 gr peklosoli
36 gr żelatyny
10 gr przyprawy „John”
100 gr zimnej wody
Udziec (bez skóry) skręciłam w maszynce, korzystając z szarpaka, można też mięso pokroić w kostkę ok. 1cm x 1cm. Do mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie wyrobiłam. Napakowałam szynkowar, zamknęłam go i wstawiłam do lodówki na minimum 24 godziny. Dobrze jest użyć woreczków do szynkowara, mięso jest wtedy bardziej soczyste i „nie ucieka” tak żelatyna, ja z braku specjalnych woreczków, używam rękawa do pieczenia lub woreczków do zamrażania.
Po tym czasie szynkowar wstawiłam do garnka z wodą, na dno koniecznie trzeba ułożyć czystą ściereczkę (woda ma sięgać 1 cm poniżej brzegu szynkowara). Parzymy do momentu, aż temperatura w środku mięsa osiągnie ok. 71 - 75 stopni, u mnie trwało to ok. 1,10 godziny.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z wody, odstawiamy go na ok. 10 godzin w zimne miejsce.
Gotową mielonkę bardzo łatwo wyciągnąć z szynkowara poprzez odwrócenie jej "do góry nogami" i polanie gorącą wodą - sama wtedy wyskakuje :-)
Mięso jest aromatyczne, zwarte, z galaretką – rewelacja ! Sama byłam zaskoczona efektem, podobnie jak moja rodzinka.


Zielone okna z estimeble.pl

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 09:01 #302390

  • Roma
  • Roma's Avatar
Anka-na długo ten popiół nie pomógł :P Już mamy jesień,może wrócisz?

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 09:26 #302400

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Roma ... lichy widać był ten popiół :rotfl1: , ale obiecuję poprawę tym razem na prawdę. Zdjęcia z całego sezonu mam zrobione, tylko usiąść i zacząć postować w Oazie :flower2:
Wędzonki ostatnio rzadziej robimy, jeśli już to wyspecjalizowałam się w robieniu kiełbasy wieprzowej i robiłam golonkę do słoików i podaję prosty przepis, wychodzi świetne mięsko do chleba, ale student wykorzysta też jako danie na gorąco:

Na 1 kg czystego (bez kości) mięsa z golonki
ok. 20 gr peklosoli
2-3 ziela angielski
2-3 liście laurowe
1 posiekany ząbek czosnku

Oczyszczone mięso z golonki trzeba natrzeć peklosolą i przyprawami i odstawić do lodówki co najmniej na dobę. Po tym czasie upchać bardzo ciasno w wyparzonych słoiczkach i gotować przez 2 dni po 2 godziny. Można to zrobić w jeden dzień (4 godziny), ale przy gotowaniu przez 2 dni ma dłuższy termin przydatności do spożycia.


A jeśli chodzi o te produkty "i nie tylko" :silly: to bardzo polecam fasolkę szparagową w pomidorach na zimę, a przepis TUTAJ

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 12:28 #302444

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jak miło,że jesteś :hug: :kiss3: bardzo często zaglądam na Twojego bloga.Ostatnio buszowałam w makaronach :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 12:53 #302449

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Bardzo się cieszę Romciu, że do mnie zaglądasz ! Niebawem wrzucę więcej makaronowych pomysłów i nie tylko, ale na prawdę przyrzekam Ci, że i na forum zacznę wreszcie się odzywać :thanks:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 30 Wrz 2014 22:32 #302584

  • Roma
  • Roma's Avatar
Trzymam Cię za słowo :kiss3:

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 03 Paź 2014 07:30 #302994

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7404
Uczę się, ale na razie korzystam z pomocy taty i mamy, tatko potrafi wyczarować wspaniałości:


2padziernika2014010.jpg


2padziernika2014012.jpg


2padziernika2014004.jpg


2padziernika2014021.jpg


2padziernika2014023.jpg


2padziernika2014025.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Krecik stary

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Paź 2014 20:14 #304061

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 898
Mój dzisiejszy urobek:

P1040005 by TeBeWAW, on Flickr
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Lis 2014 14:26 #314929

  • Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1485
  • Otrzymane dziękuję: 2243
Zrobiłam :hearts: mięso stygnie...już się nie mogę doczekać żeby spróbować :yummi:

DSCF5829.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Lis 2014 14:39 #314931

  • Roma
  • Roma's Avatar
Faktycznie wygląda to apetycznie.Aniu-z jakiego przepisu zrobiłaś?
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2014 14:40 przez Roma.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Lis 2014 15:45 #314947

  • Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1485
  • Otrzymane dziękuję: 2243
Przepis jest Hiacynty, z poprzedniej strony...słoiki zostały tylko raz zagotowane, jeden zostawię na spróbowanie...pozostałe zostaną jutro jeszcze raz zagotowane. Pozdrawiam kulinarnie zakręconych :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 29 Lis 2018 12:38 #631438

  • jakustol
  • jakustol's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
heej, poratujcie wiedzą. Zakupiłem pod wpływem impulsu ten sprzęt no i nie wiem co dalej, chciałbym wędzić ryby, które sobie weekendami łowie, kumpel rzucił hasło ja kupiłem tylko nie wiem od czego zacząć, ani przepisu ani nic :D Pomóżcie, proszę :blink: :thanks:
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2018 14:48 przez Adasiowa.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.541 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum